Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Yumurta da en az havuç kadar gözlere faydalı

Organizmanın kendi başına üretemediği bütün proteinleri içeren yumurta, en az havuç kadar gözlere faydalı.


Sarısında bulunan pigmentler göz dokularına depolanıp yaşlanma etkilerini azaltıyor. Uzmanlar, özellikle ilerleyen yaşlarda oluşarak sonu körlüğe kadar giden 'Armd' problemine karşı yumurtayı tavsiye ediyor. Ankara'da yayınlanan Borsa Vizyon dergisi'nde yer alan bir makalede, gelişmiş ülkelerde tüketilen ürünlerin yarısından fazlasını yumurta, süt, yoğurt, et ve peynir gibi gıdaların oluşturduğuna dikkat çekildi. Büyüme, gelişme, kas sistemi oluşumunda, kan proteini, enzim ve hormonların yapımında kullanılan protein en çok hayvansal gıdalarda yer alıyor. Proteinlerin vücutta kullanılma miktarları farklılık gösteriyor. Anne sütü ve yumurtanın yüzde 98'i, et, süt ve peynirin yüzde 75'i, bitkisel kaynaklı proteinlerin ise yüzde 45'i kullanılıyor.


Yumurta: Yumurtada, bünyenin kendi başına üretemediği bütün proteinlerin üretimi için gerekli olan aminoasitler bulunuyor. Yüksek miktarda da A, D ve B vitaminlerini içeriyor. Fosfor, demir, kalsiyum ve kükürt gibi mineraller yönünden oldukça zengin olan yumurta, en az havuç kadar gözleri besliyor. Bebeğin diş ve kemik gelişimi için gerekli olduğu kadar, yaşlılarda görülen 'Armd' göz problemine iyi geliyor. İnce bağırsaklarda kalsiyum, fosforun emilimini düzenleyerek, kemik büyümesi, sertleşmesi ve onarımını sağlıyor. Böbrek hastalıklarında düşük kan kalsiyumu seviyesini düzenliyor.


Süt: Süt, tüm besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde bünyesinde barındırıyor. Sütte yer alan laktoz (süt şekeri), enerji veriyor. Bebeklerin beslenmesi, kemik ve diş oluşumuna yardım ediyor. Süt yağı, laktozun en iyi şekilde kullanımını ve bünye için gerekli olan A, D, E, K vitaminlerinin taşınmasını sağlıyor. Büyüme ve gelişme için gereken süt proteini de hücre, doku, saç ve tırnakların oluşumu ile kasların kasılmasında büyük rol sahibi. Sütteki fosfor ve kalsiyum, çocukların kemik ve diş oluşumunu tamamlıyor. Yağda ve suda eriyen vitaminlerin hepsini içeren süt ayrıca, zeka gelişimi, deri ve göz sağlığı ile büyüme için oldukça yararlı.


Peynir-yoğurt: Kemik gelişiminde önemli rol oynayan peynir, sindirimi son derece kolay olan kalsiyumu içeriyor. Midede kendi kendini sindirebilen tek gıda yoğurt ise verem, şarbon, tifo, para tifo, difteri, dizanteri, kolera gibi 22 çeşit hastalığın mikrobunu imha ediyor.


Balık: Balık etinde proteinin yanı sıra fosfor, iyot, demir, flor, kalsiyum, A ve D vitaminleri bulunuyor. Diğer etlere göre bağ dokusunun az olması ve yağının özellikleri nedeniyle sindirilme oranı daha yüksek.


Tavuk eti: Tavuk eti, protein, fosfor, yağ, B2, B3 ve B6 vitaminleri yönünden çok zengin. Piliç etleri, B kompleksi vitaminler ile ihtiyaç duyulan birçok minerali içeriyor. Piliçteki aminoasitler, organizmadakilerle birleştiği için vücut proteinine dönüşümü daha çabuk ve kolay oluyor.


Kırmızı et: Yüksek protein barındıran kırmızı et, zekayı geliştiriyor. Çocuklara ve demir eksikliği olanlara özellikle tavsiye edilen kırmızı et, gelişme, büyüme, sağlıklı gözler ve kemikler için gerekli A ve D vitamini, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu sağlayan B12 vitamini ile deri sağlığı ve yeni hücrelerin yapılanmasında gerekli çinkoyu içeriyor. Türkiye'de yıllık kırmızı et tüketimi 10 kilo. Bu rakam Avrupa Birliği ülkelerinde 75, ABD'de ise 122 kilo.


Şifalı Bitkiler

MollaCami.Com