Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sarımsak ve Bilinmeyen yönleri



SARIMSAK: Besin değeri çok yüksek olan sarımsak tam bir şifa kaynağıdır. A, C, P ve B grubu vitaminleri ile Kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, çinko, fosfor ve demir mineralleri açısından son derece zengindir.

SARIMSAĞIN FAYDALARI
Sarımsak çok eski yıllardan beri tıbbi amaçlarla ve özellikle antimikrobiyel etkisi nedeni ile kullanılmaktadır. Ancak sarımsak
son yıllarda bu özelliği yanında kolesterolü düsürücü, toksik etkiyi önleyici, sinir sistemini düzenleyici, kanser önleyici kalp dolasımını düzenleyici etkisi nedeniyle yaygın olarak
tüketilmektedir. Sarımsağın antimikrobiyel etkisi çok etkili antimikrobiyeller gibi genis spektrumludur. Sarımsağın antimikrobiyel etkisi “Allicin” adlı madde ile ortaya
çıkmaktadır. Allicin, sarımsak disi ezildiği zaman “allinaz” enzimi ile meydana gelmektedir.

4. Sultan Mehmet zamanı hekimbasısı Hayati Zade Mustafa Feyzi Efendi “YABANİ BİTKİLERİN TIBTA İLAÇ OLARAK
KULLANISLARI” adlı kitabında sarımsağın faydalarını asağıdaki sekilde belirtmistir:


 Ses kısıklığını önler
 Sarımsağın külü bal ile karıstırılıp yüzdeki ve vücuttaki beyaz lekelere sürülmesi faydalıdır.
 Hab el Ban (Ban ağacı, sorgun söğüdü) yağ ile karısımı saçsız basa sürülürse saç çıkartır.
 Uyuz hastalığı için iyi gelir.
 Balla karısımı saç kırana sürülür. Sarımsağın pismisi soğuktan mütevellit müzmin öksürüğe iyi geldiği gibi solucanları da düsürür.
 Sirke ile gargarası boğaza yapısan sülüğü hemen düsürür.
 Yaprağını ve dallarını pisirip kadınlar içinde banyo yapsalar idrar ve kanı sökerler.
 Hasarat sokmasına ve kuduz köpek ısırmasına, yılan, akrep ve gelincik
ısırmalarına karsı sarapla karıstırılıp içilmelidir. Ayrıca bu karısım yaraya da sürülür.
 Bağırsak ağrılarına da iyi gelir.

 Kulunç ve siyatik ağrılarına faydalıdır.
 Tuz, zeytinyağı ve balla karıstırılıp basta olan cerahatli çıbanlara, çocuklardaki konak illetine, yüzdeki beyaz illetine ve uyuza sürülür.
 Yanmısını balla karıstırıp göz kapağına yakı gibi konulursa gözdeki birikmis kanı azaltır.
 İncir yaprağı ve kimyon ile karıstırılıp yılanın soktuğu yere yakı yapılırsa yılan sokmasına iyi gelir.
 Zeytin ile beraber yenmesi idrarı aktırır ve cinsiyet organlarını kuvvetlendirir.
 Kulunç, unutkanlık, ciğer ağrısına, akciğer yaralarına, kasık ağrısına, basura, iç organları ağrılarına, ishale ve sıracaya iyi gelir.
 Hamile ve emzikli kadınlara yedirilmemelidir.
 Su ve Sedef otu ile pisirilip yaralara yakı gibi konulsa yarayı iyilestirir.
 Sarımsak yara üzerine sürülse, yaranın fazla açılmasına mani olur ve yarayı kapatır.
 Kuduz köpek ısırmasında ısırılan yer hacamat edilerek yara derinlere islemesin diye üstüne sarımsak sürülür.
 Sarımsak ihtiyar ve soğuk mizaçlı kimselere de iyi gelir. Sarımsağın insan beslenmesi ve sağlık açısından önemi:
 Astım, emfizem, bronsit, öksürük, verem gibi hastalıklarda çok faydalıdır.
 Akciğer ve bronsları temizleyerek nefes almayı kolaylastırır.

Kalbin kılcal damarlarını temizleyerek,oraların kanla beslenmesini sağlar. Böylecekalbi kuvvetlendirir.
 Kan damarlarındaki tortuları temizleyerek,kan geçisimini kolaylastırır. Damarlargenisleyerek tansiyon normale döner.
 Kan içindeki üre, yağ v.b. artık maddelerin artısını sağlar.
 Bacaklardaki varisi giderir.
 Mide ifrazını artırır, hazmı kolaylastırır,istah açar.
 Bağırsaklardaki gıdaların kokusmasını ve gaz yapmasını önler.
 Bağırsaklardaki çesitli solucanları düsürür.
 Mide ülserinde, az ve iyice dövülerek yiyecekler içinde alınacak sarımsak, ülserli kısmı mikroplardan temizleyerek iyilesmeyi
çabuklastırır.
 Kuvvetli dezenfektan olup et, köfte, sucuk, sosis gibi gıdaların bozulmasını önler.
 Ates düsürür. Zehirlenmelerde sarımsaklı yoğurt panzehir vazifesi görür.
 Kuvvetli antibiyotik tesirli olup, çesitli mikrobik hastalıklarda iyilesmeyi ve onlara karsı korunmayı sağlar.
 Kan basıncını, yani tansiyonu düsürücü özelliğe sahip olan sarımsak aynı zamanda bir antibiyotik görevini de üstlenir.
 Hazım ve sindirim sistemini düzenler.
 Mide ve bağırsak kurtlarına karsı en iyi ve en etkili ilaçtır.
 Bünyeyi ve organizmayı güçlendirir.
 Bedenin hastalıklara karsı dayanma gücünü artırır. Kandaki glikoz seviyesini ayarladığı içinde seker hastalığına çok faydalıdır.
 Kanser hücrelerinin meydana çıkıp, gelismelerine karsı bir etki yapar.
 Kabızlığı önler.
 Damarları yumusaklastırıp, kandaki kolesterol seviyesini ayarladığı için damar sertliği ve kan dolasımı rahatsızlıklarına karsı en iyi ilaçtır.
 Sedef çiçeği, incir ve sarımsak yenirse panzehir olur, zehirlenmeyi önler.

vücuda güç ve enerji verir. İştah açıcı ve hazmı kolaylaştırıcıdır. Balgam söktürür ve kabızlığı giderir. Ateşi düşürür. Kuvvetli bir antibiyotik yani mikrop öldürücüdür. Kanı temizler. Kalp ve damar sağlığı için çok yararlıdır. Kan dolaşımını düzenler, damar sertliğini ve tıkanıklığını önler. Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı direnci arttırır. Tansiyonu düşürür. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Basur, bronşit, astım, varis ve romatizma rahatsızlıklarında çok faydalıdır. Kolesterolü düşürür. Kandaki şeker miktarını dengeleyen sarımsak şeker hastalarına iyi gelir. Zehirlenmelerde kullanılır.

Kastamonu/Taşköprü sarımsagı:

Kastamonu/Taşköprü ilçesinde üretilen ve her yıl adına uluslararası sarımsak festivalleri düzenlenen Taşköprü sarımsağının, diğer yörelerimizde üretilen sarımsakla farklı özelliklere sahip olduğu yapılan araştırmalarla tespit edilmiştir.

Bu konuda Bilim ve Fen Kulübünün araştırması şöyledir..

Bilim-Fen ve Teknoloji Kulübü olarak Tasköprü Sarımsağı ile ilgili genis çaplı bir
arastırma yaptık. Bu arastırmamızda;

Tasköprü sarımsağının diğer sarımsaklardan farklı yönleri, Tasköprü sarımsağının sağlık
yönünden faydaları, üretim asamaları ve pazarlama yöntemleri gibi daha birçok
yönünü arastırdık. Burada sizlere sadece sayfalarımızın elverdiği ölçüde bir kısmını
aktaracağız.

TASKÖPRÜ SARIMSAĞINI ÜSTÜN KILAN
ÖZELLİKLER

1-Tasköprü sarımsağına kokusunu veren kükürtlü ve eterli yağlardan olusan
Allylpropyldisülfid (C6H12S2) miktarı ülkemizde yetisen bütün sarımsaklardan
fazladır.

2-Tasköprü sarımsağı diğer çesitlerden baharat oranı yüksek, keskin kokulu ve
aromalıdır. Bu özellikleri nedeni ile pastırma, sucuk, tursu, konserve, baharat v.b sanayi
kollarında en çok aranılan çesittir.

3-Tasköprü sarımsağı bilesim öğeleri, mineral madde ve vitaminler yönünden en zengin
çesittir.

4-Kuru madde oranı % 33 - % 37’ler arasında olduğundan fazla bir ağırlık kaybına
uğramadan ve soğuk hava deposuna gerek kalmaksızın normal depo kosullarında yılın 10
-11 ayı muhafaza edilebilmektedir.

5-Tasköprü sarımsağı iklim kosullarına toleranslı, kaliteli ve baslarının iri olması
nedeni ile ihracata, kuru madde oranının yüksek olusu sebebi ile de sanayiye en
elverisli çesittir.

6-Tasköprü sarımsağı diğer sarımsak çesitlerine nazaran daha acı ve keskin
kokuludur.

7-Kanser önleyici ve risk azaltıcı kimyasal bir madde olan SELENYUM elementi ülkemizde
Tasköprü sarımsağı hariç, diğer bölgelerde üretilen sarımsaklarda bulunmamaktadır.

sarımsagı çok tüketiyordum ama bazı faydalarını da biliyordum ama bu kadar fazla oldugunu bilmiyordum teşekkürler leyya ;)

vakit ayırıp okudugunuz için ben tşkkr ederim..

bilgi için teşekkürler kardeşim..

sarımsağın kokusunu giderme yolları var mı.?

sanırım bir kaç demet maydanoz iyi geliyor.yani ben öyle yapıyorum.
kranfilde dahil buna...

vakit ayırıp okudugunuz için ben tşkkr ederim..


sarımsagı çok tüketiyordum ama bazı faydalarını da biliyordum ama bu kadar fazla oldugunu bilmiyordum teşekkürler leyya ;)


vakit ayırıp okudugunuz için ben tşkkr ederim..


sarımsağın kokusunu giderme yolları var mı.?


Ağız kokusu için kardeşimizin dediği gibi maydanoz yemek faydalı. Ben karanfilin pek bir faydası olmadığını düşünüyorum. Karanfil anlık koku gideriyor fakat maydanoz ileriye yönelik :D

Ellerden sarımsak ve soğan kokusunun giderilmesi için; tuz ile ya da limon ile elinizi ovarsanız kokudan eser kalmayacaktır :)

Paylaşım için teşekkürler...

iyiki severek yiyorum...yemeklerimde bol bol kullanıyorum...ne mübarek bi besinmiş....
nasıl çok faydası var maaşallah....

teşekkürler....


vakit ayırıp okudugunuz için ben tşkkr ederim..

Darmısağın bir tür antibiyotik olduğunu duymuştum emeğine sağlık leyya kardeşim.


vakit ayırıp okudugunuz için ben tşkkr ederim..


Şifalı Bitkiler

MollaCami.Com