Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Isparta'da Bulunan Milli Parklarımız

Isparta - Kızıldağ Milli Parkı:

[img width=500 height=375]http://img218.imageshack.us/img218/163/kizildag03fb2.jpg[/img]

Yeri:Isparta ili, Şarkikaraağaç ve Yenişarbademli ilçesi.

Ulaşım:Akdeniz Bölgesinde Isparta ili, Şarkikaraağaç ilçesi sınırlarında yer alan Milli Park; Şarkikaraağaç'a 5 km., Isparta'ya 120 km. mesafededir.

Özelliği:Parkın üzerinde yer aldığı Kızıkdağ ile Beyşehir Gölü'nün kuzey kıyıları arasında uzanan dalgalı arazi üzerinde genellikle erozyonla aşınmış yer şekilleri görülmektedir. Alanın jeolojik yapısını kalker kayaçlarından meydana gelen formasyonlar meydana getirir. Milli Parkın bitki örtüsünü sedir ormanları ve bozuk maki toplulukları meydana getirir. Amatör dağcılar, 1840 m. yükseklikteki Büyüksivritepe'ye tırmanarak dağ sporu yapılabilir.

Görülebilecek Yerler:Milli Parkın yer aldığı Kızıldağ ile Beyşehir Gölü bitki örtüsü, botanik özellikleriyle görülmesi gerekli sedir ormanlarıdır. Ayrıca manzara seyir noktalarından Beyşehir Gölü'nü görmek mümkündür. Yanı sıra Şarkikraağaç'lıların Temmuz ayının 2. pazarında Milli Parkta düzenledikleri geleneksel Helva Baryamı görülmeye değerdir.

Milli Parkta kamp ve piknik imkanı bulunmaktadır. Sedir ormanlarının oksijen üretimi nedeniyle Milli Parkın havası solunum yolları rahatsızlığı bulunanlar için Büyüksivri tepe uygundur.

Çadır ve karavanla konaklama yapılabilir. Ayrıca Milli Park içinde halka açık bungalovlar bulunmaktadır.

Kaynak: T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi


Isparta - Kovada Milli Parkı:

[img width=500 height=375]http://img71.imageshack.us/img71/47/wwwharikasozlernetisparra4.jpg[/img]

Yeri:Isparta İli

Ulaşım:Akdeniz Bölgesi'nin güller bölgesinde yer alan Milli Parka, Isparta-Eğirdir-Konya devlet karayolundan ayrılıp güneye dönen 3 km.lik bir yol ile ulaşılmaktadır.

Özelliği:Kovada Gölü'nün meydana gelişi, Batı Toroslarda görülen karstik göllere benzer. Havzaya düşen yağmur sularının fiziksel ve kimyasal aşınmasına eklenen tektonik yer hareketleriyle şekillenen göl karstik bir polyedir. Eğirdir Gölü'nün doğru uzantısı olan Kovada Gölü, sonradan aradaki dar vadinin alüvyonlarla dolması sonunda bugünkü şeklini almıştır.

Tatlısu levreği (sudak), tatlısu istakozu ve sazandan meydana gelen göl faunası sayı olarak oldukça iyi durumdadır. Kızılçam, meşe, çınar ağaçlarından meydana gelen bitki örtüsü ve parkın tabii güzelikleri Milli Parkın ana kaynak değeri olan açık hava dinlenme kullanma potansiyeline katkıda bulunmaktadır. Sahanın meydana gelişini hazırlayan karst morfolojisi, bakir doğanın araştırılması, yürüyüş, manzara seyretme, tırmanma ve primativ kampçılık imkanı sağlamaktadır.

Kovada Gölü Milli Parkın rekreasyonel kullanıma müsait olan en önemli doğal özelliği olan alanlardan biridir.

Sahanın meydana geliş özelliği yürüyüş, tırmanma, kampçılık faaliyetlerine imkan tanımaktadır. Çadır ve karavanla konaklama imkanı mümkündür.

Kaynak: T.C.Kültür ve Turizim Bakanlığı resmi web sitesi


Gezi Rehberi

MollaCami.Com