Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Çanakkale'de Bulunan Milli Parklarımız

Çanakkale - Gelibolu Yarımadası Milli Parkı:



Yeri:1973'te kurulmuş ve Birleşmiş Milletler Milli Parklar ve Koruma Alanları listesinde olan Park, Çanakkale ili sınırları içerisinde, Gelibolu Yarımadasının güney ucunda, Çanakkale Boğazı'nın Avrupa yakasında 33.000 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.

Ulaşım:Parka Edirne ve İstanbul'dan Tekirdağ ve Gelibolu yolu ile; Ankara, Bursa ve İzmir'den ise Çanakkale'den Kilitbahir ve Eceabat'a düzenlenen feribot seferi ile ulaşılır. En yakın havaalanı Çanakkale'dedir. Ancak tarifeli sefer yapılmamaktadır.

Özelliği:Birinci Dünya Savaşı Çanakkale Deniz ve Kara Muharebelerinin yapıldığı yerler Park içerisindedir. Ayrıca batık gemiler, toplar, siperler, kaleler ve burçlardan ve savaşla ilgili yüzlerce başka kalıntıdan oluşan geniş bir yelpazenin yanı sıra 250.000'i aşan Türk Şehidinin ve yine 250.000'i aşan Avustralya, Yeni Zelenda, İngiliz ve Fransız askerlerinin savaş mezarları ve anıtları buradadır.

Muharebe alanları, savaş mezarları, anıtlar ve savaşla ilgili kalıntılar "tarihi sit alanı" ve "kültürel varlık" olarak tescil edilmiştir. Ayrıca MÖ 4000 tarihine dek giden bir çok "Arkeolojik sit alanı ve anıtı" vardır. Çok çeşitli "Doğal sit alanları ve anıtları" içerisinde kumsallar, koyaklar, Akdeniz çalıları (maki) ile karışık koru parçaları, çarpıcı görünümlü jeolojik ve jeoformolojik oluşumlar, bir tuz gölü ve 15. yüzyıl askeri mimarisinin eşsiz örneklerini içeren ilginç bir "Kültürel miras" kolleksiyonu vardır.

Görülebilecek yerler: Gelibolu Yarımadası, denizlerin kendine has akıntıları, az yükseltili, dik yamaçlı kıyıları, oya gibi işlenmiş girintili çıkıntılı koyları, uzun kumsalları ile yörenin ormanlık tepeleri, vadileri savaşın akışında etkili rol oynamıştır.

Milli Parkta;Kilitbahirtaş Yaylası, Seddülbahir savaş alanı, Maeste koyu, Tekke Köyü, Ertuğrul ve İkizler Koyu, Hisarlık Tepe, Alçı Tepe, Zığındere, Kereviz Dere, Arıburnu, Anafartalar savaş alanlarında Kaba Tepe, Kanlı Şist, Conkbayırı, Savla ovası, Kakma Dağı ayrıca Türk Şehitlik ve Anıtları, Yabancı Mezarlık ve Anıtlar, savaş kalıntıları (Tabyalar-silahlar,siperler,batıklar) Arkeolojik ve Tarihi Sitler, müzeler ve yerleşmeler görülmesi gerekli yerlerdir.

Tabii çevrenin zengin güzellikleri ve savaş alanları dışında, Kabatepe'deki müze, piknik ve kamp alanlarından faydalanılabilir. Ayrıca Eceabat İdare ve Ziyaretçi Merkezi ile buradaki günübirlik alanlardan faydalanmak mümkündür. Çadır ve karavanla konaklama imkanı mevcuttur.

Kaynak:T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi




Çanakkale - Troya Tarihi Milli Parkı:



Yeri:Çanakkale İli, Ezine ilçe sınırları içerisinde Çanakkale Boğazı'nın girişinde yer almaktadır.

Ulaşım:Milli Park alanına Çanakkale-İzmir Devlet Karayolu ve Bursa-Balıkesir üzerinden gelen devlet karayolu ile ulaşılabilir. Troya Çanakkale-İzmir Devlet Karayolunun 28. km.'sinin 5 km. içerisindedir.

Özelliği:Milli Parkın ana kaynak değerini, Troya'lılar ile Aka'ların 10 yıl süren harplerindeki kahraman savaşçıların efsanevi hikayeleri ile asırlar boyunca uluslararası bir üne sahip olan ve ozan Homeros'un epik İliada ve Odysea ile ünlenen Troya kenti oluşturmaktadır.

Arkeologlar, İliada'da hikaye edilen Troya'nın üç bin yıllık tarihi süresince yayılım gösteren dokuz antik medeniyet katından sadece birinin kapsamından geçtiğini tanımlamışlardır. Bu kat Homeros'un dünyaca bilinen ve tanınan Troya'sıdır.

Troya tarihi ve onunla ilgili özellikler,Troas bölgesinin yani Edremit körfezinin kuzeyinden Marmara denizinin güney kıyılarına kadar olan bölgeyi kaplamaktadır.

Milli Parkın ve çevresinin tabiat tarihi ile ilgili en önemli özelliği, jeolojik özelliğidir. Troya ve çevresinde genel olarak jeolojik yapıyı, geniş alanlar kaplayan neojen formasyonlar meydana getirir. Çanakkale ve Ege kıyıları uygun plaj olanakları ile rekreaktif değer taşımaktadır.

Görülebilecek Yerler: Milli Park sahası içerinde öncelikli olarak görülebilecek yerlerin başında Troya şehri gelmektedir. Ayrıca Çanakkale Boğazı kıyılarında sunduğu görsel peyzaj değerleri ile ziyaretçilerin rekreaktif ihtiyaçlarını karşılayacak düzeydedir.

Milli Park sahası içerisinde konaklama imkanı olmayıp, Milli Parkın yakınında yer alan Çanakkale İli, Ezine ilçesinde ziyaretçiler konaklama yapabilirler. Ayrıca Troya Milli Parkının Kuzeyinde yer alan Gelibolu Yarımadası Milli Parkı ile güneyinde yer alan Kaz Dağı Milli Parkı ziyaretçilere taeihsel özelliği ile eşsiz peyzaj ve doğal güzellikleri sunması açısından yörede ziyaretçilerin alternatif ziyaret sahalarıdır.

Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi


Gezi Rehberi

MollaCami.Com