Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Dilenciye para verene 100 ytl ceza

İstanbul Kadıköy


Çocuğa para verdi 100 YTL ceza yedi!
Memur emeklisi 82 yaşındaki İnal Çanıllıoğlu, sokakta yürürken cami önünde mendil satan bir çocuğu görünce içi sızladı ve ona para verdi. Ama bu iyi niyeti ona pahalıya mal oldu.

İstanbul Kadıköy’deki bir caminin önünde mendil satan çocuğu görünce memur emeklisi İnal Çanıllıoğlu’nun (82) içi sızladı. Hava soğuktu. 7 yaşındaki çocuğun üstündeki elbiseler ise eski ve yırtıktı.

Gözleri dolan yaşlı adam, cebindeki bozuk paraları çocuğa verdi. Ancak bu iyi niyeti ona pahalıya mal oldu. Az ileride kendisine yaklaşan zabıtalar Çanıllıoğlu’na yaptığının suç olduğunu ve 100 YTL para cezası uygulayacaklarını söyledi. Yaşlı adam, yaşadıklarını önce ‘kamera şakası’ zannetti. Görevliler, sokakta çalıştırılan ve dilendirilen çocuklara para vermenin veya onlardan alışveriş yapmanın istemeden de olsa ‘teşvik’ işlevi gördüğünü ve çocukların sömürülmesine zemin hazırladığını açıkladı. Zabıtaları dinledikten sonra uygulamaya hak veren emekli, itiraz etmeden cebinden cüzdanını çıkardı ve cezayı ödedi. Satıcı çocuklardan alışveriş yapmanın ve dilencilere para vermenin suç olduğundan haberdar olmadığını belirten İnal Bey ekledi: “Çocuklar duygu istismarı açısından çok kullanılıyor. İnsanlar da acıdığı için para veriyor ya da çiklet, mendil alıyor. Tabii istemeden de olsa bu işleri yapmaya teşvik etmiş oluyorsun. Ama bunun suç olduğu bilinse kimse para vermez.”

İnal Çanıllıoğlu, hemen her gün benzer duyguları yaşayan milyonlarca insandan biri. Fakat iyi niyetle yapılan bu davranış, aslında çocukların sömürülmesine teşvik ediyor. Resmî olmayan rakamlara göre ülkemizde 500 bin çocuk sokakta çalışıyor. Sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar ile çocuk suçluların en yoğun olduğu illerin başında ise İstanbul geliyor. Çocukların sokağa itilmesinin önüne geçmek için harekete geçen İstanbul Valiliği, 9 Ağustos 2000’de aldığı ‘Sokakta Yaşayan ve Çalıştırılan Çocukların Korunması ile İlgili Güvenlik Kararı’ ile çocuk sömürüsüne dolaylı yollardan katılanlara ceza uygulanmasının yolunu açtı. Kadıköy Kaymakamlığı, bu karara dayanarak hazırladığı genelge ile yeni bir uygulama başlattı. Uygulama ile çocukların suça sürüklenmemesi, haklarının güvence altına alınması, bedensel, zihinsel, ahlaki ve duygusal gelişimlerinin tehlikelerden korunması ve istismarın önlenmesi amaçlanıyor. Buna göre sokakta çalıştırılan 18 yaş altı çocuklardan alışveriş yapanlara veya dilendirilen çocuklara para verenlere 100 YTL ceza kesilecek. Trafikte olanların ise araç plakalarına ceza yazılacak. Ceza kesme yetkisi ilçe emniyet birimleri ve zabıta görevlilerinde. Bu arada Uyuşmazlık Mahkemesi, Kabahatler Kanunu kapsamına giren idari para cezasına karşı yapılan itirazların adli yargıda çözümlenmesi gerektiğine karar verdi. Karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre Kabahatler Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 1 Haziran 2005’ten sonra idari para cezalarına karşı yapılacak itirazların, adli yargıda çözümlenmesi gerekiyor.

Zaman

Paylaşımın için teşekkürler
Gülermisin...... Ağlarmısın.........

Ceza olayı amca için olmasa da iyi olmuş.Selpak satanlara çalışıyor der selpak alırdık yazık ki bazı dilenciler artık bunlara da el atmış >:( selpak almak için para veriyorsun gönlü kırılmasın selpağı alayım diyorsun sana selpağı vermediği gibi verdiğin parayada burun kıvırıyor ve senden verilen paranın çok üstünde para istiyor. >:(
bu şimdi satıcılık mı dilencilik mi ,
Çocuklara bu işi yaptıranlarda cabası >:(

Ne günlere kaldık Allah'ım.

Güzel bir uygulama; tabii uygulanırsa!...
İhtiyacı olanlar için az çok demeden yardım yapılmalı elbette. Fakat cebren dilendirilen, satış yaptırılan çocuklar için iyi bir karar. Masum çocuklar kurtulacaklar inşallah :-\

Önemli bir haber, teşekkürler...


Güncel Haberler

MollaCami.Com