Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


şeytanın yaratılışı

şeytanın yaratılışındaki hikmet nedir?şeytanlar yüzünden bir çok insan cehenneme gidiyor.mutlak derecede şefkatli ve merhametli olan bir zat nasıl olurda buna müsaade eder.kardeşlerim çevremde karşılaştığım bazı insanlardan bu ve benzeri sorular duyuyorum böyle durumda bu insanlara ne şekilde cevab verebiliriz.sitemizin değerli üyelerinden cevab bekliyorum selametle

kardeşim şeytanda sonuçta bir melek adem a.s. topraktan kendinin ateşten yapıldığı için isyan edince kovulmuş.. ve Allah (c.c.) ile anlaşma yaparak muhammed ümmetinin yoldan çıkarmaya çalışıyor..

insanın şeytana uymasının şeytanla bir alakası yok tamamen kendi irade ve bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor.

günah işleyince şeytana yükleriz de sevap yapınca neden üsleniriz.

ALLLAH RAZI OLSUN SAYIN PROF

Mesela çok faydalar düşünülerek bıçak gibi kesici bir alet icat edilmiş. Bu faydalı aletle aklını kullanamayan biri tutup kendini öldürmüşse “bıçak kötüdür ve icadı boşunadır. Neden icat edilmiş!” denilebilir mi?

Allah'ın şeytanı, nefsi ve kötülükleri yaratmasındaki maksat insanoğlunun makamını yükseltmek içindir. Bir çekirdek ağaç olana kadar birçok kademelerden geçer ve sonucunda meyve verir. İnsanlığın da çok mertebeleri var. Nefis ve şeytana uymadığı müddetçe insanın mertebesi artar ve Allah'ın kendisine yerleştirdiği yüksek kabiliyetler mertebesi yükseldikçe ortaya çıkar. Cehaletin babası Ebu Cehillerden, insanlığın şerefi olan Hz. Ebu Bekirler’e kadar insaniyette çok mertebeler vardır.

Hem şeytanlar ve kötü şeyler yaratılmasaydı insanların makamı melekler gibi sabit olacaktı. Oysa Allah insana meleklerden daha üstün olma kabiliyetini vermiştir. Nefis ve şeytan insana musallat olmalı ki insan yükselsin.

İmtihan için açılan bu dünyada insan ya nefsine uyarak hayvandan daha aşağıya düşecek, ya da nefis ve şeytana uymaksızın meleklerden daha üstün bir dereceye çıkacaktır.

Şeytanın yaratılmasında bazı şerler olmakla birlikte;pek çok hayırlı gayeler vardır.Hem insanın kemal mertebelerine ulaşmasını temin edecek maniler, şerlere merci olan şeytanların, vücudunu gerektirmektedir.

Örneğin; bir tohumdan koca bir ağaca kadar ne kadar mertebeler var, insanın fıtratında yerleştirilen kabiliyetlerde de ondan daha fazla mertebeler vardır.İşte insanda mevcut olan bu kabiliyetlerin gelişmesi için bir hareket gereklidir.Bu hareket ise;anılan kabiliyyetlerin yönlendirilmesini netice verir.Bu yönlendirme ise;ya hayra ya şerre olur.Diğer bir tabirle;ya kemale,ya sukuta...İşte,şerre yönlendiren bir şer başı olmalı ki;hayra yönlendiren hayr başları arasında bir hareket,tabiri caiz ise;bir mücahede başlasın...Şeytanların ve zararlı şeylerin vücudunun hikmeti bu olsa gerektir... Yoksa, melekler gibi, insanların da makamı sabit kalırdı.

Evet,şeytan yüzünden insanların çoğu dalalete giderler. Fakat ehemmiyet ve kıymet, çoğunlukla niteliğe bakar; çokluğa az bakar veya bakmaz. Örneğin; bin ve on tohumu bulunan bir kişi, o tohumları toprak altına ekse,ondan on tanesi ağaç olsa, bini bozulsa, o on ağaç olmuş tohumun o adama verdiği fayda, elbette, bin bozulmuş tohumun verdiği zararı hiçe indirir. Öyle de, nefis ve şeytanlara karşı mücahede ile, yıldızlar gibi insanlığı şereflendiren ve aydınlatan on kamil insan yüzünden o nev'e gelen fayda ve şeref ve kıymet, elbette, haşarat nev'inden sayılacak derecede süflî sapkınların küfre girmesiyle insanlığa vereceği zararı hiçe indirip göze göstermediği için, rahmet ve hikmet ve ilahi adalet; şeytana, insanları yoldan çıkarmak için,kıyamete kadar izin vermiştir.

Biz Müslümanlar,takvayı esas tutup,Rasul(asm)'ın Sünnet-i Seniyyesine uyarsak, Rabbimize sığınıp,tevbe ve istiğfarı elden bırakmaz isek;kemale erenlerden oluruz.

denizce kardesim...
yaratilis hikmetini sorgulamak, (Hasa) Allah'i yargilamak gibi yanlis yorumlara sebebiyet verebilir...

seytandan önce nefslerimizi yargilamak daha mantikli olur..!

-Ey insanlar!
Yeryüzündeki temiz ve helâl seylerden yiyin, seytana ayak uydurmayin, zira o sizin için apacik bir düsmandir.
Muhakkak size kötülügü, hayasizligi, Allah'a karsi da bilmediginiz seyi söylemenizi emreder.
(el-Bakara, 2/168-169)

imtihan dünyasinda oldugumuzu unutmamak gerek..!


kardeşim şeytanda sonuçta bir melek adem a.s. topraktan kendinin ateşten yapıldığı için isyan edince kovulmuş.. ve Allah (c.c.) ile anlaşma yaparak muhammed ümmetinin yoldan çıkarmaya çalışıyor..

insanın şeytana uymasının şeytanla bir alakası yok tamamen kendi irade ve bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor.

günah işleyince şeytana yükleriz de sevap yapınca neden üsleniriz.




Seytan melek degildi. Meleklerin hocasiydi fakat cindi.


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com