Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ramazan Ve Oruç Hakkında Kırk Hadis

Ramazan Ve Oruç Hakkında Kırk Hadis


(24.Hadis) -“Biriniz iftar edeceğinde hurma ile orucunu bozsun.Şayet bunu bulamaz ise su ile iftar etsin.Çünkü su temizdir.” (İbni Mace,c.1,s.542)


Açıklama:Hurma ile iftar etmek sünnettir.Bunu bulamadığı zaman, su ile iftar, diğer şeylere tercih edilmelidir.

mevlam razı olsun okumamıza sebep oluyorsunuz amel edenlerden olalım inşaallah


mevlam razı olsun okumamıza sebep oluyorsunuz amel edenlerden olalım inşaallah


Mevlam Cümlemizden Razı Olsun İnşaAllah Kardeşim.Selam Ve Dua İle.

Ramazan Ve Oruç Hakkında Kırk Hadis


(25.Hadis) -“Peygamber (s.a.v) üç hurma ile veya ateş dokunmamış meyve gibi bir şeyle iftar etmeyi severdi.” (et-Tergib ve`-Terhib,c.2,s.142)

Ramazan Ve Oruç Hakkında Kırk Hadis


(26.Hadis) Resulullah (s.a.v), Şa`d b. Müaz`ın evinde iftar etmiş de şöyle dua etmişti: “Yanınızda oruçlular iftar etsin, yemeğinizi iyiler yesin ve melekler üzerinde dua etsin.” (İbni Mace, c.1,s.556)

Ramazan Ve Oruç Hakkında Kırk Hadis


(27.Hadis) -“Sahur yemeği yiyiniz.Zira sahurda bereket vardır.” (Buhari,c.2,s.232; Müslim,c.3,s.130)


Açıklama:Sahur vakti, gök kapılarının açıldığı, tevbelerin kabul olunduğu, isteklerin verildiği mübarek bir vakittir.Bu sebeple,o yemekte, bereket; o saatte, rahmet vardır.Bu yemek, kalbe feyiz, derde deva ve akla parlaklık verir.

Ramazan Ve Oruç Hakkında Kırk Hadis


(28.Hadis) -“Bizim orucumuz ile ehl-i kitabın orucunun arasını ayıran şey, sahur vakti kalkıp yemek yemektir.” (Müslim,c.3,s.131)


Açıklama:İslam, ibadet ve adetlere Hırıstyan ve Yahudilerden ayrı ve üstün bir hareket tarzı takip etmeyi emretmiştir.Ne ibadetlerin sayı veya keyfiyetinde ne de zaman ve mekanında onlara benzemeye müsaade etmemiştir.

Ramazan Ve Oruç Hakkında Kırk Hadis


(29.Hadis) -“Müminin sahurunda hurma yemesi ne hoştur.” (et-Tergib,c.2,s.139)

Ramazan Ve Oruç Hakkında Kırk Hadis


(30.Hadis) -“Kim oruçlu olduğu halde unutur da bir şey yer veya içerse, orucunu tamamlasın.Zira onu ancak Allah unutturup yedirmiş ve içirmiştir.”


Açıklama:Oruçlu bir kimsenin unutarak bir şey yiyip içmesiyle orucu bozulmaz.Fakat kendisi hatırlar veya başkası ikazda bulunacak olursa hemen yemeyi, içmeyi terk edip orucuna devam etmek gerekir.

Ramazan Ve Oruç Hakkında Kırk Hadis


(31.Hadis) -“İbni Abbas (r.a)`ın şöyle dediği rivayet edilmiştir:Peygamber (s.a.v), oruçlu olduğu halde hacemet oldu.” (Buhari,c.2,s.237)


Açıklama:Bu hadis-i şeriften kan aldırmanın orucu bozmadığını anlıyoruz.Fakat kan aldırdığı zaman zayıf düşüp de orucunu koruyamayacak ise hacemet veya benzeri bir şeyle kan aldırmakta kerahet vardır.Böyle bir endişe mevcut değilse kerahet de yoktur.

Ramazan Ve Oruç Hakkında Kırk Hadis


(32.Hadis) -“Biriniz, oruçlu iken, yemeğe davet olunsa “Ben oruçluyum” desin.” (Müslim,c.3,s.157)


Açıklama:Herhangi bir oruca niyet eden bir kimse sofraya çağrıldığında oruçlu olduğunu açıklamasında, bu sebeple sofraya gelmediğini söylemesinde dini bakımdan bir mahzur yoktur.

Ramazan Ve Oruç Hakkında Kırk Hadis


(33.Hadis) -“Kim bir oruçluyu çağırıp iftar ettirirse onun ecri kadar sevapta kendisinin olur.Şu kadar var ki oruçlunun ecrinden hiçbir şey eksilmez.” (et-Tergib ve`t-Terhib,c.2/144)

Oruçun hikmetini bulan var mı? Veya biryerde okudunuz mu?
Şems'in kitabında (Makâlât) perhiz diyor ve ne zaman perhiz yapsam hastalanmam yani sağlıklı kalmak için oruç
olabilir mi?


Oruçun hikmetini bulan var mı? Veya biryerde okudunuz mu?
Şems'in kitabında (Makâlât) perhiz diyor ve ne zaman perhiz yapsam hastalanmam yani sağlıklı kalmak için oruç
olabilir mi?



==ORUÇ TUT SIHHAT BUL==

Bismillahirrahmanirrahîm

Oruç maddi ve manevi perhizdir

Ramazan-ı Şerif, insanın hayat-ı şahsiyesine baktığı cihetindeki çok hikmetlerinden bir hikmeti şudur ki:

İnsana en mühim bir ilâç nevinden maddî ve mânevî bir perhizdir. Ve tıbben bir hımyedir ki, insanın nefsi yemek, içmek hususunda keyfemâyeşâ hareket ettikçe, hem şahsın maddî hayatına tıbben zarar verdiği gibi, hem helâl-haram demeyip rast gelen şeye saldırmak, adeta mânevî hayatını da zehirler. Daha kalbe ve ruha itaat etmek, o nefse güç gelir, serkeşâne dizginini eline alır. Daha insan ona binemez; o insana biner.

Ramazan-ı Şerifte, oruç vasıtasıyla bir nevi perhize alışır, riyazete çalışır ve emir dinlemeyi öğrenir. Biçare zayıf mideye de, hazımdan evvel yemek yemek üzerine doldurmakla hastalıkları celb etmez. Ve emir vasıtasıyla helâli terk ettiği cihetle, haramdan çekinmek için akıl ve şeriattan gelen emri dinlemeye kabiliyet peydâ eder. Hayat-ı mâneviyeyi bozmamaya çalışır.

Hem insanın ekseriyet-i mutlakası açlığa çok defa müptelâ olur. Sabır ve tahammül için bir idman veren açlık, riyazete muhtaçtır. Ramazan-ı Şerifteki oruç, on beş saat, sahursuz ise yirmi dört saat devam eden bir müddet-i açlığa sabır ve tahammül ve bir riyazettir ve bir idmandır. Demek, beşerin musibetini ikileştiren sabırsızlığın ve tahammülsüzlüğün bir ilâcı da oruçtur.

Hem o mide fabrikasının çok hademeleri var. Hem onunla alâkadar çok cihazat-ı insaniye var. Nefis, eğer muvakkat bir ayın gündüz zamanında tatil-i eşgal etmezse, o fabrikanın hademelerinin ve o cihazatın hususî ibadetlerini onlara unutturur, kendiyle meşgul eder, tahakkümü altında bırakır. O sair cihazat-ı insaniyeyi de, o mânevî fabrika çarklarının gürültüsü ve dumanlarıyla müşevveş eder. Nazar-ı dikkatlerini daima kendine celb eder. Ulvî vazifelerini muvakkaten unutturur. Ondandır ki, eskiden beri çok ehl-i velâyet, tekemmül için riyazete, az yemek ve içmeye kendilerini alıştırmışlar.

Fakat Ramazan-ı Şerif orucuyla o fabrikanın hademeleri anlarlar ki, sırf o fabrika için yaratılmamışlar. Ve sair cihazat, o fabrikanın süflî eğlencelerine bedel, Ramazan-ı Şerifte melekî ve ruhanî eğlencelerde telezzüz ederler, nazarlarını onlara dikerler. Onun içindir ki, Ramazan-ı Şerifte mü'minler derecâtına göre ayrı ayrı nurlara, feyizlere, mânevî sürurlara mazhar oluyorlar. Kalb ve ruh, akıl, sır gibi letâifin o mübarek ayda oruç vasıtasıyla çok terakkiyat ve tefeyyüzleri vardır. Midenin ağlamasına rağmen, onlar mâsumâne gülüyorlar. (Mektubat Ramazan Risalesi. Sh. 459 -Zehra Yayıncılık-) (ALINTI)

Orucun Hikmetleri



Oruç ibadetinden çıkarılabilecek bazı hikmetleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

1- Oruç, baştan başa bir zikirdir. Ramazan Ayında farz olan orucu tutan bir Müslüman, bir ay boyunca devamlı olarak Allah'ı zikir etmektedir. Gündüz, oruçlu olduğunun şuuru içinde bulunduğu için daima Allah'ı hatırlar, oruç bozacak işlerden kendisini korur, iftardan sonra; namaz ve benzeri ibadetlerle meşgul olur ve yatarken sahura kalkabilme endişesini taşır. Dolayısıyla oruçlu kişinin Allah'ı hatırlamadığı bir anı yoktur.

2- Oruç, kişiyi ruhsal yönden terbiye eder. Gerçek anlamda oruç tutan kimse, kelimenin tam anlamıyla ruhsal olgunluğa erişir. "Oruçlu kişiye eğer birileri sataşırsa, 'ben oruçluyum, ben oruçluyum', desin" (Hadis-i Şerif. Buhari-Tecrid-i Sarih Terc. c. 6/2 95)

3- Oruç, kişiyi sabırlı kılar. Özellikle, bazı kötü alışkanlıklarına mahkum olan bir kişiyi, belirli bir süre zarfında, oruçtan başka hangi kuvvet bu alışkanlıklarından alıkoyabilir? Alışkanlıklardan uzak durmak büyük bir sabır işidir.

4- Oruç, görür gibi Allah'a inanmanın ve gerçek anlamda Allah'tan korkmanın bir sembolüdür. Çünkü, oruçta kişi yalnız Allah'tan korkar, hiç kimsenin kendisini görmediği zamanlarda orucunu bozmayan bir mü'min, gerçekten Allah'tan korkan, Allah'ı görür gibi ona inanan kişidir.

5- Oruç, müslümana yılın diğer günlerinde yiyecek bulamayıp, açlık ve yokluk çekenlerin durumunu fiilen hatırlatır, dolayısıyla aç ve açıkta bulunan insanlara yardıma koşma, onların ihtiyaçlarını giderme gayreti göstermeye iterek, fiili bir şükür yapmayı öğretir.

6- Oruç, bir aylık uzun bir perhiz olup, organların uzun süre dinlenmesini sağlayarak, insan sıhhatini korur; kişiye güç ve zindelik verir.

7- Oruç, müslümanı disipline sokar, müslümana zamanının önemini hatırlatır.

Ramazan Ve Oruç Hakkında Kırk Hadis


(34.Hadis) -“Kim Ramazanda itikafa girerse iki hac ve iki umre sevabına nail olur.” (et-Tergib ve`t-Terhib,c.2,s.149)


Kırk Mevzuda Kırk Hadis

MollaCami.Com