Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Romatoid artrit eklem ağrısı ve sebepleri

Çoğunlukla kadınlarda, özellikle de genç insanlarda rastlanır. Karakteristik olarak ellere, parmakların oynak yerlerine, boğumlara, dirsek, bilek, diz ve ayaklara zarar verir.

Ağır vakalarda eklemler, öbür dokular, deri, lenf düğümleri, akciğerler, kalp, hatta karaciğer ve böbrekler hastalıktan hasar görür.

Çoğu hastalarda hafif ya da orta şiddette ağrı ve şişme vardır. Bu belirtiler en çok parmak boğumlarında, ellerdeki küçük eklemlerde ve birkaç büyük eklemde görülür. Eklemlerde yanma duygusu da olabilir.

Hastalığın nedeni üzerindeki kurumlara karşın, öyle görünüyor ki, beslenme en önemli etkendir. Romatizmal artritte besin alerjisinin rolünü belirten birçok raporvardır. 1981 'de British Medical Joumal'da yayınlanan bir rapora göre, romatizmal artrit hastası bir kadının durumu süt ve süt ürünleri yiyince daha kötüye gitmiştir.
Başka birçok yiyecek romatizmal artrit i azdırabilir. Bunların başında buğday, yulaf, yumurta, tavuk, kahve, çay, mayalı yiyecekler, sığır ve domuz eti gelir. Besin alerjisi bulunan romatizmal artrit hastaların kan trombositlerinde de belki migrenlilerde olduğu gibi değişiklikler oluşmaktadır. Dolayısıyla, bu hastalara trombosit işlevini etkileyecek besin maddeleri (B6, E, C vitaminieri, vb.) verme yoluyla hastalığın gidişini denetleyebiliriz.

Enfeksiyon Ögeleri

Bazı araştırmacılara göre, romatizmal artrit bir virüsün ya da bakterinin yol açtığı bir enfeksiyondan kaynaklanmaktadır, Burada çinkonun enfeksiyona direnci artırdiğını belirtmek isteriz,

Romatizrnal artritte çeşitli etkileri olan değişik tedavilerden yararlanılabilir. Değişik insanların değişik tedavilere yanıt vereceğini akııdan çıkarmamak gerekir. Deneyimlerimize göre sıcak, şiş eklemli genç insanlarda en etkin yaklaşım kısıtlama rejimi uygulamaktır,

Zayıf, iştahsız kimselere ya da yetersiz beslenenlere böyle bir özel rejim uygulamadan önce besin bütünleyiciler verilmesi uygurı olur. Özellikle sıkı kısıtlama rejimieri pek yararlı olmaz, Biz, yaşlılara genellikle çinko, eşekotu yağı, MaxEPA ve temel yağ asidi metabolLzmasıyla Ilgili C, B vitaminieri vermeyi yeğliyoruz,
Bunlar genelde iltihabı önleyici maddelerdir ama tam etkili olmaları için haftalarca, hatta birkaç ayalınmalıdır. Bunların ağrı kesiciler ve iltihaba karşı ilaçlarla birlikte alınmaması için hiçbir neden yoktur, Romatizmal artrit tedavisirıde kullanılan daha güçlü ilaçlar da, bu tür besin bütünleyicilerin alınmasını gerektirebilirler.

Artrit olmaksızın baş gösteren ağrılar, sızılar Çoğumuzda artrit olmadığı halde, ağrılar, sızılar vardır, Bu ağrıların pek çok nedeni vardır, Eğer bu ağrılar hafif ve inatçı ağrılarsa ve özellikle basit ağrı kesicilerden cevap almıyorsa, kişi "nevrotik" olarak tanımlanır.

Bu ağrıların muhtemel nedenleri şunlardır:
• Polimialgia römatika (özellikle yaşlılarda görülen ağrılı bir kas hastalığı)
• Az çalışan tiroit bezi
• Erken ve yaygın osteoartrit
• Osteoartrit (D vitamini eksikliği)
• Bazen erken bir kanser belirtisi
• Besinsel eksiklikler; özellikle magnezyum kalsiyum, C ve B6 vitamini eksiklikleri
• Karma besin alerjisi

Inatçı kas ağrıları olan kimseler, bunları ciddiye almalı ve gereken laboratuvar testlerini yaptırmalıdır.


Kas ve Kemik Hastalıkları

MollaCami.Com