Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Akciğer Kanserinin Sonuna doğru

Akciğer kanserinin sonu geldi !

Prof. Karakoca, kanser hücrelerini mekanik olarak parçalayarak temizleyen 'fiber balon'u geliştirdi.



04 Temmuz 2007 13:51 Kanser üzerine önemli araştırmalara imza atan Prof. Dr. Yalçın Karakoca, kanser hücrelerini mekanik olarak parçalayarak temizlemeye olanak tanıyan buluşuyla tıp dünyasında yeni bir çığır açtı. Prof. Dr. Karakoca, akiğer kanseri hastalarının, lazere gerek kalmadan, sadece 12 dakikada ameliyat edilmesine olanak tanıyan buluşuna bir banyo fıskiyesinin esin kaynağı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Karakoca, bu olayı, “Duş alırken, fıskiye içinde genişleyerek suyu parçalayan fiber plastik ilgimi çekti. Fiber plastik, fıskiyenin içinde bu kadar genişleyebiliyorsa bu bir balon halini alabilir ve bu yöntem hava yolları içinde aynı şekilde kanser hücrelerini parçalayabilir diye düşündüm. Bu düşüncemi aktardığım mühendisler de fiber balonu üreterek tıp dünyasına kazandırdı” sözleriyle anlattı.



AMERİKALILAR TALİP

Çamlıca Medicana Hastanesi'nde akciğer kanseri hastalarını, geliştirdiği teknikle ameliyat etmeye başlayan Prof. Dr. Karakoca, tıp otoritelerinin dikkatini çekti. Dünyanın en ünlü kanser araştırma ve tedavi merkezlerinden Amerika Huston'daki M.D Anderson Merkezi doktorları, uygulamayı izlemek üzere Türkiye'ye geldi. Prof. Dr. Karakoca, Amerikalı doktorların da izlediği ameliyatta kendi geliştirdiği fiber balon tekniğini kullanarak, akciğerinin sağ alt lobu tıkalı olan bir hastayı tedavi etti. 12 dakika gibi kısa sürede tamamlanan ameliyatta, ur bölgesine gönderilen balon şişirildi ve urlar parçalandı.

Bu bir devrim

Prof. Dr. İzzettin Barış, öğrencisi Prof. Dr. Yalçın Karakoca'nın son buluşunu, tıpta yeni bir dönemin başlangıcı olarak nitelendirdi. Prof. Dr. Barış, “Bir Türk doktoru, devrim niteliğinde bir buluşa imza attı” dedi.

Teknik nasıl uygulanıyor

Fiber balon, fiber ipliğin içine yerleştirilen plastik bir balondan oluşuyor. Yarı çapı 2.5 milim olan fiber, ilk olarak hastanın akciğerde kanserli bölgesine gönderiliyor. Hastanın hava yollarını kapayarak soluksuz kalıp ölmesine neden olan bölgeye geldiğinde işlem başlatılıyor ve fibere oksijen veriliyor. Kanser bölgesinde, fiber ipliğin içine yerleştirilmiş plastik balon, oksijenin etkisiyle yaklaşık 20 milim çapına ulaşıyor. Bu sayede şişme ile genişleyen alanda kanser hücreleri parçalanıyor. Dağıtılan kanser hücreleri aspiratör ile çekilerek işlem 10-15 dakika gibi inanılmaz kısa bir zamanda sona eriyor.

Allah bütün hastalara acil şfalar ihsan etsin ;)
ne kadar güzel sevindirici ve gurur verici bir paylaşım
kutlarım doktorumuzu :) sizdende allah razı olsun böyle güzel bi,r bilgiyi bizlerle paylaştıgınız için :)


Kanser Çeşitleri

MollaCami.Com