Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İstanbul'un Fethi

[size=10pt]
İstanbul’un tarihi çok eski çağlara dayanmaktadır. Tarihçesini kısaca belirtmek gerekirse; Kadıköy’ün Fikirtepe semtinde yapılan kazılarda M.Ö. 3000 senelerine ait aletler ve iskeletler bulunmuştur. Buna göre İstanbul’un ilk sakinleri, Türk olan TRAK’lardır. Daha sonra Rumlardan bir kafile bölgeye gelerek “Bizantion” şehrini M.Ö. 657-658’lerde kurmuşlardır. Roma imparatoru şehri yedi tepe üzerine inşa ederek genişletmiş, M.S. 324 başkent yapmıştır. Roma imparatorluğu ikiye bölününce, 29 Mayıs 1453’e kadar Doğu Roma (Bizans) imparatorluğunun başkenti olmuştur.
İstanbul , 29 Mayıs’a kadar birçok defa kuşatılmış fakat fethedilememiştir. İlk önceleri, Avrupa Hunları ve Avarların kuşatması ile başlayan bu tarihi serüven, Peygamber Efendimizin hadisi şerifi ile daha ulvi değer kazanıp Müslüman Araplarda bu serüvene katılmışlardır.
Tarihçilere göre İstanbul 29 defa kuşatılmıştır. 15 defa Avrupalılar ,9 defa Müslüman Araplar , 5 defa da Osmanlılar kuşatmıştır. 8.yy’ın II.yarısından itibaren Müslüman olan Türkler , İslamiyet’i hemen özümsemişlerdir. Abbasiler döneminde yavaş yavaş İslamın hadimliğine namzet olmuşlardır. Osmanlılar döneminde ise İslamın tek hadimi olmuşlardır. Hal böyle olunca İstanbul’un fethi Türklere nasip olacaktır.
İstanbul; Osmanlının kuruluş döneminden itibaren padişahlar tarafından İstanbul’un fethi düşünülmüş, ancak Fatihe nasip olmuştur. Fetih için yapılan hazırlıkları kısaca belirtmek gerekirse;
-Donanmanın güçlendirilmesi için yeni gemiler inşa edildi
-Bizzat kendisinin uğraştığı zamanın en modern balistik topları döktürdü.
-Anadolu hisarının karşına Rumeli Hisarını yaptırdı.
-Siyasi hazırlık olarak da Karamanoğlu ve Macarlılarla anlaşma yapmış. Tedbir olarak ülkenin doğu ve batı sınırlarını güvenlik altına almıştır.
Hz. Fatih’in maddi ve manevi tüm hazırlıkları neticesinde, 53 gün süren kuşatma nihayet gerçekleşmiştir. Fethin sonucu ve önemi kısaca şunlardır:
-15.yy. en önemli olayıdır.doğu Roma (Bizans) tarihe gömülmüştür.
-Orta çağın sonu Yeni çağın başı olarak kabul edilmiştir.
-Osmanlı Devletinin toprak bütünlüğü ve Anadolu ve Rumeli arasında da ulaşım bütünlüğü sağlanmıştır.
-İslam alemi tarafından sevinçle, Hıristiyan alemi tarafından hüzünle karşılanmıştır.
-Bazı tarihçilere göre Rönesans ve Reformun temelini teşkil etmektedir.
-Hz. Fatih ve askerleri “Fetih Tebşirâtına” nail olmuştur.
-İstanbul Yavuz Sultan Selim zamanından itibaren 3 Mart 1924’e kadar hilafetin merkezi olmuştur. O günden günümüze kadar da yine İstanbul İslam dininin merkezidir.
- İstanbul dünyanın en stratejik şehridir. Napolyon’un şu sözü bunun en açık delilidir. “İstanbul dünyanın başkentidir. Burayı elinde bulunduran dünyaya hakim olur.”
// mollacami.net // Müderris //
[font=Verdana]


İstanbul

MollaCami.Com