Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kıbrıs şehidesi hala sultan

KIBRIS ŞEHİDESİ HALA SULTAN

İslamiyetim - KIBRIS ŞEHİDESİ HALA SULTAN

Ümm-i Haram (r.anhâ) Resûlullah Efendimiz’in (s.a.v.) süt teyzesidir. Resûlullah (s.a.v.) zaman zaman ziyaretine gelirdi. Bir gün yine ziyaretine gelmişti. Teyzesi, Resûlullah’a (s.a.v.) yemek yedirdi ve başını taradı. Sonra Resûlullah (s.a.v.) bir müddet uyudu ve gülümseyerek uyandı. Ümm-i Haram (r.anhâ) dedi ki: “Yâ Resûlallah! Seni güldüren sebep nedir? diye sordum. Resûlullah (s.a.v.): “Rüyamda bana ümmetimden bir kısım mücahitlerin şu (gök) deniz ortasında -padişahların tahtlarına kuruldukları gibi- gemilere binerek Allah yolunda deniz harbine gittikleri gösterildi de ona gülüyorum.” buyurdular. Ümm-i Haram (r.anhâ) dedi ki:

“Yâ Resûlallah! Beni de o (deniz) gazilerinden kılması için Allâh’a

dua buyursanız.” diye rica ettim. Resûlullah (s.a.v.) da dua

buyurdular. Sonra Resûlullah (s.a.v.) bir müddet daha uyudu. Sonra

yine gülümseyerek uyandı. Bunun üzerine yine:

“Yâ Resûlallah! Seni güldüren sebep nedir? diye sordum. Resûlullah

(s.a.v.):

Bu defa da önce dediği gibi:

“(Ümmetimden bir kısım mücahitler, -padişahların tahtlarına kuruldukları gibi- kara nakliyelerine kurulup) Allah yolunda (Kayser’in şehri Kostantîniyye’ye) gazaya gittikleri gösterildi.” buyurdu. Ümm-i Haram (r.anhâ) dedi ki: “Yâ Resûlllah! Beni o (Kostantîniyye) gazilerinden kılması için Allâh’a dua buyursanız, diye rica ettim. Resûlullah (s.a.v.):

“Hayır, sen önceki deniz gazilerindensin.” buyurdular. Ümm-i Haram (r.anhâ) Hz. Osman devrinde hicretin yirmi sekizinci senesinde o sırada Şam’da vali bulunan Hz. Muaviye kumandasında Kıbrıs seferine iştirak etmiş, gemilerden birine binmişti. Müslümanların ilk deniz seferi olduğu için Ashabın yaşlıları da iştirak etmişlerdi. Ümm-i Haram (r.anhâ) kocası Übade (r.a.) ile beraber gazaya iştirak ettiler. Kıbrıs’ta bindirildiği katırdan düşerek boynu kırılmış ve şehit olmuştur. Resûlullah’ın (s.a.v.) rüyası ve teyzesi hakkındaki duâsı tahakkuk etmişti.

Ümm-i Haram (r.anhâ) Kıbrıs’ta ‘Hala Sultan’ diye bilinmekte ve kabri Müslümanlar tarafından ziyaret edilmektedir.

alinti:İslamiyetim - KIBRIS ŞEHİDESİ HALA SULTAN


Islam Alimleri

MollaCami.Com