Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Elmalılı M. Hamdi Yazır kimdir?

Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır, Hicri 1294 Miladi 1877 yılında Antalya'nın Elmalı kazasında doğdu. Babası Numan Efendi, aslen Burdur'un Gölhisar kazası Yazır köyü halkındandır. Numan Efendi, küçük yaşta Yazır köyünden çıkıp Elmalı'ya gelmiş, orada okumuş ve "Şer'iye Mahkemesi" başkâtibi olmuştur. Hamdi Efendi'nin annesi, Elmalı âlimlerinden Mehmet Efendi'nin kızı Fatma Hanım'dır.

İlkokulu ve bugünkü ortaokula denk sayılan Rüşdiye'yi Elmalı'da bitiren Hamdi Efendi, 1892 yılında, dayısı hoca Mustafa Sarılar ile birlikte İstanbul'a gelmiş ve devrinin âlimlerinden Kayserili Mahmud Hamdi Efendi'den ders almıştır. İstanbul'daki diğer tanınmış hocaların da derslerine devam ettikten sonra, 1906 yılında "Bayezit dersiâmı" olarak icâzet almıştır. Aynı yıl yapılan seçimlerde Antalya Mebusu olmuş ve II. Meşrutiyet'in bu ilk meclisinde, özellikle 1876 "Kanun-i Esâsi"sinin değiştirilmesinde önemli rol oynamıştır.

1909 yılında Mülkiye Mektebi'nde Ahkâm-ı Evkâf ve Arâzî dersleri okutmuş ve yine aynı yıllarda Mekteb-i Kuzâtta "Fıkıh" dersleri vermiştir. Daha sonra Darü'l-Hikmeti'l-İslâmiye (Şeyhü'l-İslâmlığa bağlı Yüksek Müşavere Heyeti) üyeliğine ve bir müddet sonra da başkanlığına tayin edilmiştir. I. Dünya Savaşı'ndan sonra Evkaf Nazırlığı'nda bulunmuş ve bu sırada Âyan Meclisi üyesi olmuştur.

Cumhuriyetin ilânı sırasında Mütehassısîn medresesinde mantık müderrisi idi. Medreseler kaldırılınca evinde inzivaya çekilmiş, ilmî tetkik ve araştırmalarına devam etmiştir. Yirmi yıl kadar devam eden bu uzlet (yalnızlık) devresi, "Hak Dini Kur'an Dili" adındaki Türkçe tefsiri hazırlamasına imkân vermiştir. Tefsire başlamadan önce Mısırlı Prens Abbas Halim Paşa'nın teşviki ile "Büyük İslâm Hukuku Kâmusu" ile meşgul bulunuyordu. Bu eserle birkaç yıl meşgul olduktan sonra yarım bırakmış ve tefsiri yazmaya başlamıştır.

Âyan üyeliğinin son yıllarında Fransızca'dan tercümeye başladığı bir felsefe tarihi kitabını tamamlayarak ilave ettiği önemli bir dibace (önsöz) ve diğer haşiyelerle birlikte "Metalib ve Mezahib" adıyla bastırmıştır.

Hamdi Efendi, ayrıca devrinin güzel sanatlarından olan hat ve mûsikî ile de ilgilenmiştir. Özellikle "Nesih" ve "Sülüs" yazılarda iyi bir hattat idi. Aynı zamanda hâfız olduğu için alaturka mûsikînin çeşitli makamlarıyla ciddi bir şekilde meşgul olmuştur.

Hamdi Efendinin uzun zamandır kendisinde kalp yetmezliği mevcuttu. 27 mayıs 1942'de İstanbul Erenköy'de damadının evinde istirahatta iken vefat etti. Cenazesi sahrayı cedid kabristanlığına defin edildi. Allah rahmet eylesin.


ESERLERİ:
Basılmış Olanlar:

Hak Dini Kur'an Dili, Metalib ve Mezahib, İrşadü'l Ahlâf fî Ahkâmi'l-Evkâf.
Basılmamış Olanlar:
Usûl-i Fıkıh'a ait bir eseri, Sûrîmantığa ait bir eseri, yarım vaziyette bir hukuk kâmusu, eksik dir divanı.

Elmalılı M. Hamdi Yazır'ın bunlardan başka; Sırat-ı Mûstakîm, Sebîlü'r-Reşad ve Beyanü'l-Hak mecmualarında devamlı yazıları çıkmış, aynı zamanda devrinin günlük gazetelerinde de ilmî makaleler yazmıştır.

Allah C.C. onlardan ve bizlerden razı olsun..

Cenabı Hak Feyyaz-ı mutlak Hz. Cümlemizi hizmet-i Kuran-iyede muvaffak eylesin...

Allah C.C. onlardan ve bizlerden razı olsun..

Cenabı Hak Feyyaz-ı mutlak Hz. Cümlemizi hizmet-i Kuran-iyede muvaffak eylesin...


Amin amin amin...

okan bayülgen, ELMALI HAMDI EFENDININ torunudur....

okan bayülgen, ELMALI HAMDI EFENDININ torunudur....


hımm.. bunu bilmiyordum

bayülgen kendisi söyledi bir programda, hatta ona soruldu.oda tasdikledi. Okan Bayülgen - Vikipedi buraya tiklayin buradada yaziyor torunu oldugunu.

okan bayülgen, ELMALI HAMDI EFENDININ torunudur....



İlginç... Şaşırdım doğrusu. Zeki bir adam gerçi ama profile uymuyor :)

Gercekten çok ilginç

okan bayülgen, ELMALI HAMDI EFENDININ torunudur....


Bunu biliyordum. Ama anne tarafından torunu. Direk torun değil de torununun çocuğu veya torununun torunu olabilir.
Genlerden zeka geçmiş ama başka bişey geçmemiş demek ki.
Yine de kimsenin akibeti garanti olmadığından bugünkü durumuna bakıp eleştirmek veya küçümsemek doğru olmaz.

Hazreti Nuh'un oglu bile babasina itaat etmemisken,
Elmalili üstadin bilmem kacinci göbekten torunu böyle olmus...pek birsey ifade etmiyor.

Elmalili Hamdi Yazir'in bütün eserlerini bilmiyorduk. Okumak lazim.

Paylasim için tesekkürler kardesim.


Islam Alimleri

MollaCami.Com