Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Hac İbadetinin Fazilet ve Ehemmiyeti (Hutbe)


Ey şeref-i İman ile müşerref olan ehl-i İman,
Bu haftaki hutbemiz Hacc İbadetinin Fazilet ve Ehemmiyeti hakkındadır.
Hacc lügaten; kasdetmek, yönelmek manasına gelir. Istılâhda ise; belirli zamanda Kâbe-i Muazzama’yı ve civarındaki mübarek ve muhterem mekanları usulüne uygun olarak ziyaret etmek ve buralarda yapılması gereken diğer ibadetleri yerine getirmeye denir.

Hacc ibadetinin hükmü farzdır. Farziyyeti kitap, sünnet ve icma-i ümmet ile sabittir. Al-i Imran suresinin 96 ve 97. ayet-i kerimesinde Mevlâmız mealen: “Doğrusu insanlar için vaz’olunan ilk ma’bed, elbette Mekke-i Mükerremedeki o çok mübarek ve bütün âlemlere hidayet olan beyttir. O’nda açık âyetler var, İbrahimin makamı var ve O’na dahil olan eman bulur, yoluna gücü yeten her kimsenin O Beyti haccetmesi de insanlar üzerine Allah’ın bir hakkıdır ve kim bu hakkı tanımazsa her halde Allah’ın ihtiyacı yok, O bütün alemînden ganîdir.”[1] buyuruyor.
Rasûlüllah (sav) Efendimiz’de Hadîs-i Şeriflerinde: “İslâm beş esas üzerine kurulmuştur. Allah(cc)’dan başka ilah bulunmadığına ve Muhammed (sav)’in Allah’ın Peygamberi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, haccetmek ve Ramazan ayında oruç tutmaktır.”[2] buyuruyorlar.


Muhterem Mü’minler,
Namaz ve oruç bedeni ibadetlerdir. Zekât mali bir ibadettir. Hacc ise hem bedeni hem de mali bir ibadettir. Bu farz hem bedende olan sıhhat ve selametin, hemde mal varlığının bir şükrüdür.
İhlas ve samimiyetle sırf Allah(cc)’ın rızasını gözeterek hacca gitmek büyük bir fazilet, yüce bir ibadettir. Bu yüce ibadeti hakkıyla ifa eden bir mü’min, günahlarından arınıp tertemiz olduğu gibi, Allah(cc)’ın rahmetine de mazhar olur. Rasul-i Ekrem (sav) Efendimiz buyuruyorlar ki: “Yakışmayan sözü ağzına almayıp, Allah(cc)’ın hududunu aşmadan hacca giden kimse anasından doğduğu gün gibi, günahlarından tertemiz olarak hacdan dönmüş olur.”[3]

Kıymetli Mü’minler,

İslam Kültür Merkezleri Birliği, hacılarımızın bu ulvi ibadeti noksansız, huzurlu ve feyizli bir şekilde îfa edebilmeleri için düzenli bir organizenin oluşmasında her hususta olduğu gibi titizlik göstermektedir.
Özellikle bu sene bu vazifeyi yerine getirebilmek için sabırsızlanan kardeşlerimizin müracaat ederek hazırlıklarını yapmalarını tavsiye ediyoruz. Hacc, öyle büyük bir ibadettir ki, ihlas ve samimiyetle Allah ve Rasulünün hakkı için Hacc ibadetini ifaya çalışan Salih mü’minler Peygamberimizin şu duasına nail ve mazhar oluyorlar:
“Ey Allâhım! Hacıları ve Hacıların mağfiret dilediği kimseleri affeyle.”[4]
( ihyaforum.com // ücharfbeşnokta)
[1] Al-i Imran 96-97
[2] Buhari ve Müslim
[3] Buhari, c.2 s.141
[4] Hâkim, ebu Hüreyreden




Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com