Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İçinde iyi kimseler varken bir köy helâk edilir mi...



İbni Abbas (ra) Efendimiz (sav) efendimizden rivayeten buyurdular ki :
Resulellah! İçinde iyi kimseler varken bir köy helâk edilir mi? diye soruldu. Efendimiz ( sav )
Evet buyurdular.

Ne sebebiyle? denildi.
Tembellikleri sebebiyle ve engellemeye güçleri yettiği halde kötülüklere karşı sükut etmeleri sebebiyle buyurdu.

Ömer İbni Abdülazizden: Bazı kişilerin işledikleri günahlar sebebiyle Hz. ALLAH bütün insanları cezalandırmaz, ancak günahlar açıktan işlenir hale gelir insanlarda onu çirkin görmezlerse o zaman hepsi cezayı hak etmiş olurlar.

Hz. ALLAH Yûşa bin Nun (as)a şöyle vahyetti.
Ben senin kavminin iyilerinden 40 bin, kötülerinden 60 bin kişiyi helak edeceğim.

Hz. Yüşa (as) Ya Rab! Kötülerin helak sebebi belli iyiler niçin helak oluyor? diye sordu.
Hz. ALLAH: “Onlar benim kızdığım şeye kızmadılar, kötülerle beraber yediler içtiler.” buyurdu.


Bilmiş ol ki yapılması vacib olan şeyi emretmek vacib, mendub olan şeyi emretmek mendübdur. Bütün kötülükleri nehyetmek vacibdir. Çünkü kötülüklerin tamamı çirkindir. Hadisi şeriflerden de anlaşıldığı gibi bir kimse, diğer bir kimseyi uyarması, ikaz etmesi anlaşılmaktadır. Uyarmaz ise ve o kötülükte devam ederse o kötülerin yüzünden kendilerinin cezalandıracağını haber vermektedir. Bunun örneğini tarihimizde hemen görebiliriz. Veya günümüzde yaşanan âfâtı semaviyyeler buna birer örnek diyebiliriz.
Bir ara mollamızda okumuştum Alimlerin (İki [color=red]Z olunca üçüncü Z gelir) demişlerdir. Yani Zulüm ve Zina çoğalınca Zelzele olur.
bunun bariz örneği diyebiliriz...
Şimdide nasıl ve ne biçimde ikaz edileceğine bir göz atalım isterseniz.

Hadis-i Şerif: Ebu Said’il-Hudri (ra)dan. Sizden kim ki bir kötülük (işlendiğini) görürse onu eliyle değiştirsin, buna gücü yetmezse diliyle değiştirsin ona da gücü yetmezse kalbiyle değiştirsin ki bu (sonuncu) imanın en zayıfıdır.

Hadisimizi şimdi biraz açalım ne dersiniz :
El ile değiştirme içki kadehini ve eğlence aletini kırmak gibi hususlardır.
Dil ile değiştirmek, azarlamak ve ALLAH-ü Tealâyı hatırlatmak nasihat etmektir.
Kalp ile değiştirmek, o yapılan işleri çirkin görme, eğer gücü yetse eliyle yahut diliyle onları değiştirmeye kesin kararlı olmaktır. Kalple olan, netice yönünden imanın en zayıf olanıdır. Bunun da ötesinde hardal tanesi kadar iman yoktur.

Ashabın bazısından: Kişi bir kötülük görüp ona mani olamazsa üç defa şöyle demelidir: “ALLAH’ım bu kötü bir iştir, ben buna razı değilim.” bunu söylediği zaman görevini yapmış olur.

Bilmek lâzımdır ki: İyilikle emretmenin vacib olması için iyiliği yapmak, kötülükten nehyetmenin vacib olması için onu yapmıyor olmak şart değildir. Yani asi kişilerin kendi işlediği günahlardan, kötülüklerden, nehyetmesi vacibdir.

O halde bize düşen nedir veya ne etmemiz lazım gerektiğini yazımız tam manası ile anlamak ve anladıklarımız ile amel etmek bize kalıyor. İhlas ile amil olanlardan oluruz inşaallah...
// Tenbihü'l-gafilin // mollacami.net // ücharfbeşnokta //


[/color]

teşekkürler degerli kardeşim

Aminn Allah razı olsun

eline sağlık Allah razı olsun kardeşim


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com