Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


<öFKE bir hitabet sanatımıdır ?

Bazılarının konuşmalarında ve davranışlarında genellikle öfke hâkimdir. Sakin konuşmak yerine bağırmayı çağırmayı, ortamı germeyi severler. Öfkeli tavırları eleştirenlere de; “öfke bir hitabet sanatıdır” diye cevap verirler.

İmam-ı Gazali Hazretlerinin ‘İhya’sında öfke konusunu okurken bu konuda karşılaştığım Hadisi Şerifler çok ilgimi çekti ve paylaşmak istedim. Arz edeyim:

***

Ebu Hüreyre (r.a) rivayet ediyor ki, bir zatın Hz. Peygamber’e “Ey Allah’ın Rasûlü! Bana yapabileceğim bir ameli tavsiye et! Fakat az olsun!” demesi üzerine Hz. Peygamber (s.a) “Öfkelenme!” buyurmuştur. Kişi aynı suali, başka bir zaman daha sordu. Hz. Peygamber (s.a) yine “Öfkelenme!” cevabını verdi.(Buhârî)

***

İbn Mes’ud der ki, Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Siz aranızda kimi pehlivan kabul edersiniz?” Biz cevap olarak dedik ki: “Sırtı yere gelmeyen kimseyi pehlivan olarak kabul ediyoruz”. Hz. Peygamber “O pehlivan değildir. Ancak öfkelendiği anda nefsine hâkim olan bir kimse pehlivandır” dedi (Müslim).

***

İbn Ömer, Hz. Peygamber’in (s.a) şöyle buyurduğunu rivayet eder: “Kim öfkesini zaptederse, Allahü Azîmüşşân onun çirkin taraflarını örter”.(İbn Ebî Dünya). Süleyman b. Dâvud (a.s) şöyle demiştir: “Ey oğul! Fazla öfkelenmekten kaçın! Çünkü fazla öfke, halîm bir kişinin kalbini bile hafifletir. İkrime “Seyyid, nefsine hâkim” (Al-i İmran/39) ayetinin tefsirinde şöyle demiştir: “Seyyid o kimsedir ki, öfke ona galebe çalmaz”.

***

Ebu Derdâ Hz. Peygamber’e “Ey Allah’ın Rasûlü! Bana, beni cennete sokmaya vesile olacak bir amel öğret!” dediğinde Hz. Peygamber cevap olarak ‘Öfkelenme!” (İbn Ebî Dünya, Taberânî) buyurmuştur.
“Sabur denilen maddenin balı ifsad ettiği gibi, öfke de imanı ifsad eder”. (Taberânî, Beyhakî). “Bir kimse öfkelendiği zaman muhakkak cehenneme yaklaşır”. (Bezzar, İbn Adîy).

***

Öfke hakkında ben şahsen hayırlı bir sözle karşılaşmadım. Öfkenin hem dünya, hem ahiret saadetini yok edeceğine dair çok önemli uyarılar vardır. Öyleyse öfke birilerinin dediği gibi “bir hitabet sanatı” değildir.

müminlerin birbirine karşı olan görevlerinden biride yanlış gördükleri şeylerde birbirlerini uyarmalarıdır,

*****

geçen günlerde yeni üye olan bir arkadaşımız sitenin kullanımını bilmediği için bence yanlışlıkla herkese özel mesaj gönderdi,

şimdi bu yazının üzerine tüm kardeşlerimizden o yazıya dönüp nasıl HİTAP ETTİĞİNE bakmasını rica edicem,saygılarımla,
*****

çok güzel :)
konu güzel, hadisler güzel, tavsiyeler güzel, son mesaj daha da güzel :)

bence öfke;
cevapsız kaldığını hissettiğinde insan, büyüklük göstergesi olarak kullanır...
yetersiz hissettiğinde insan, çıkış yolu olarak görür...
karşısındakine, "sen ne kadar konuşursan konuş seni ezer geçerim" demenin bir başka yoludur...

oysa konuşmak-anlaşmak! o bambaşka bir yoldur ki herkes bilemiyor maalesef ::)

zaten bir çok tartışmanın temel noktası da budur ki; insan öfkesini kustuğu kişinin o an alacağı durumunu anlayamadığından kırıyor geçiyor ortalığı...

bu farklı bir konu ama yine de bağlantılı; doğruluk kavramı herkes için farklıdır (itikadi konular hariç tabi ki). nasıl ki güzellik göreceli ise doğrulukta görecelidir...

iyi veya kötü, herhangi bir durumda önce karşımızdakine izah etme fırsatı vermeliyiz. mesaj olayında olduğu gibi değil mi? :)

son söz: bence de, öfke hitabet sanatı değildir!...

sevgiler...

Çok önemli bir konuya değinmişsiniz cepni kardeşim. Emeğinize sağlık. Öfkeyle kalkan zararla oturur demiş büyüklerimiz. Bizim zararımız bir değil iki değil, karımız ise hiç yok gibi. En iyisi zararın neresinden dönülürse kardır sözü doğrultusunda önce öfkelenmelerimizle üzdüğümüz insanların gönlünü almak ve zararı azaltmak daha sonra da nefsimize uymak ve gaflete düşmekten kendimizi korumak gerekiyor.

Not:Öfke'nin bir hitabet sanatı olarak kabul edildiğini de ilk defa duyuyorum. ::) Bu şekilde düşünenler bir de bu Hadis-i Şerifler'i okusalar iyi olur.


Benim tanidigim bir kaç kiside ne kadar sinirli, ne kadar öfkeli olduklarini kabul bile etmiyorlar! Böyle insanlara ne yapmak gerekir aceba ;)

Çok güzel bir derleme olmus kardesim, Allah razi olsun.

Güzel paylaşım, teşekkürler kardeşim.
Vahit Koç kardeşimizin ilginç hareketli teşekkürleri dikkatimi çekiyor :D


Hayatın İçinden İslam

MollaCami.Com