Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Hat Sanatı Araç Gereçleri

[img height=400 width=550]http://www.superpoligon.com/foto/albums/userpics/10421/tas_hat_fk.jpg[/img]

Hat sanatında da yazının temel aracı kalemdir. Hat sanatında kalem olarak daha çok kamış kullanılırdı. Kamışın ucu yazılacak yazının kalınlığına göre makta denilen sert maddelerden yapılmış altlığın üstünde eğik olarak tutulur ve kalemtıraş olarak adlandırılan özel bir bıçakla yontulurdu.

Celi yazılar ise ağaçtan yapılmış kalın uçlu kalemlerle yazılırdı. Çok ince yazılar için madeni uçlar da kullanılmıştır. Hat sanatında kullanılan mürekkep de özel olarak hazırlanırdı. Yağlı isin çeşitli katkı maddeleriyle karıştırılmasıyla elde edilen bu mürekkep akıcı biçimde yazı yazmayı sağlar, yanlış yazma durumunda da kolayca silinirdi. Hat sanatında kullanılan kâğıtlar da özeldi. Mürekkebi emip dağıtmaması, kaleme akıcılık sağlaması için kâğıtlar âhar denilen bir maddeyle saydamlaştırılırdı.



[img height=400 width=600]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bb/Learning_Arabic_calligraphy.jpg/800px-Learning_Arabic_calligraphy.jpg[/img]

eyvallah Allah razı olsun :)

çok güzel bir paylaşım , emeğinize sağlık.. sayfayı tam olarak görebilmek için biraz daha ufak bir pencerede olabilse daha da harika olurdu.. çook teşekkürler.. Allah razı olsun..



çok güzel bir paylaşım , emeğinize sağlık.. sayfayı tam olarak görebilmek için biraz daha ufak bir pencerede olabilse daha da harika olurdu.. çook teşekkürler.. Allah razı olsun..





sizi mi kırcam? :)

Çok teşekkürler, çok sevinirim..Sadece resimler olsa size yardımcı olabilirdim..
Ama yazılarla birlikte olunca beni aştı malesef...Bu sebeple sizi yordum biraz..
Ama sonuçta böyle güzel bir sayfa için de değer ama...

Emeğinize sağlık ALLAHIMA emanet olun.kuranı seviyorum hat sanatı kursuna gidemedim kendimce yazıyorum :'(

Emeğinize sağlık


Hat

MollaCami.Com