Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sağlıkla ilgili merak ettiğiniz konular var mı?

Değerli kardeşlerim,

Sağlıkla ilgili merak ettiğiniz konuları bu başlık altında dile getirirseniz, inşallah elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım. "Vay be, bu adam her şeyi biliyor" ;D demeniz için değil "Allah razı olsun, sorularımızı vakit ayırıp araştırıyor ve cevaplıyor" demeniz için... Yalnız eğer mümkünse, bir soru, bir cevap şeklinde ilerlersek, sayfanın takip edilebilirliği daha iyi olur kanaatindeyim.

merhabalar...

ilk soru benden olsun :)
öncelikle bizlere vakit ayırıp değer verdiğiniz için teşekkürler. hayırlı olsun bu başlık :D...

babannem ile ilgili bir soru sormak istiyorum;
65 yaşında ve 10 ay önce guatr ameliyatı oldu. iç guatr ve ses telerine kadar sarmış durumda olduğundan ağır bir ameliyat geçirdi hatta 3,5 saat ameliyathanede kaldı. ses tellerine bulaştığından rahat nefes alması adına ameliyat sonrası boğazında delik açtılar 3 hafta kadar açık kaldı ve zamanla kapandı şuan delik ile alakalı bir sorun yok elhamdülillah...
haliyle sesi yoktu çok az çıkıyordu zorlamamak adına pek konuşturmuyorduk. doktoru 6 aydan sonra sesinin gelebileceğini söyledi ama henüz net birşekilde açılmadı. aynı zamanda nefes almakta zorlandığı oluyor...

bunun sebebi ne olabilir? tavsiyeniz nedir? (tabi görmeniz daha iyi olur ama benim söyleyebileceğim önbilgi bunlar)...

Öncelikle geçmiş olsun kardelen kardeşim,

Tiroid bezi ameliyatlarında, "rekürren laringeal sinir" dediğimiz ve gırtlak kaslarının neredeyse tamamını çalıştıran sinirin, tiroide yakın komşuluğu nedeniyle zarar görebilme ihtimali vardır.

Bu sinirin tek taraflı zarar görmesi halinde, ses kısıklığı ortaya çıkmaktadır. İki tarafın da rekürren siniri zarar gördüğünde, bu durum solunum zorluğuna neden olmakta ve hastalarda soluk borusunda delik açılması (trakeotomi) gerekebilmektedir.

Elbette ki sinirin "zarar görmesi" net bir kavram değildir. Yani bununla her zaman sinirin tamamen kesilmesi durumu anlaşılmamalıdır. Sinir, ameliyat sırasında çeşitli nedenlerle örselenebilir. Cerrah ne kadar dikkatli olursa olsun, büyümüş tiroidin yarattığı gerginlik, genellikle siniri son derece hassas bir hale getirir.

Sinir hasarından sonra, iyileşme ihtimali vardır. Bu ihtimal, sinirin hasar görme derecesine bağlı olduğu gibi, hastadan hastaya da değişir. İlk üç aylık dönem bu açıdan oldukça önemlidir. Üç aydan sonra iyileşme ihtimali giderek azalmakta ve ilk yıldan sonra beklenmemektedir. Bu nedenle bir yıldan sonra "kalıcı hasar" tabiri kullanılmaktadır.

Bu durumların tedavisinde de pek çok cerrahi metot uygulanabilmektedir.

sitemizde böyle bir bölüm olması bizim için çok güzel bir bölüm olmuş
hayırlı olsun.. ALLAH celle celaluhu daimen ebeden razı olsun..

teşekkürler sevgili hekim :)

yazınızı okuyunca farkettim doktoru rahat nefes alamadığı takdirde küçük bir operasyon geçirebileceğini söylemişti ama babannem yeniden ameliyatmasası taraftarı değil :)
bu yazıyı okuyacam kendisine. son zamanlarda doktoruna karşı bi güvensizlik oluştu farklı doktora gitmek istiyordu hatta şuan istanbulda gitmiş bile yeni haberdar oldum. farklı bir uzman yorumu hoşuna gider diye düşünüyorum...

bilgi için çok teşekkür ederim. Allah razı olsun...

+teşekkürler hekim kardeşim allah razı olsun .benimde bir sorum olacak .bir yakınım insanların seslerini ayırd edemiyor mesela hergün yüzyüze konuştğu bir insan bile olsa telefonda onun sesini ayırd edemiyor bunun haricinde bir hafıza sorunu yok 10 yaşında kendisi bunu algılamasını engelliyecek bir sorun olabilirmi bu bir hastalıkmı?1.5yaşında yüksek bir yerden düşmüştü böyle bişy beyinde bir iletişimsizliğe neden oabilirmi?biz telefonda ayırd edemediğini yeni yeni fark edebildik bir uzmana götürmemiz gerekirmi?

Değerli letaif kardeşim,

Duyuların alınmasında herhangi bir problem olmadığı halde, bunların yorumlanmasında yaşanan aksaklıklara "agnozi" (agnosia) adı verilir. Örneğin görmelerinde herhangi bir problem olmadığı halde, bazı hastalar, gördüğü kişilerin yüzlerini tanıyamayabilmektedirler (prosopagnozi).

Bahsettiğin durum, daha önce geçirdiği travmaya bağlı bir "işitsel agnozi" olabilir. Bu durumun bir nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Allah cc razı olsun hekim kardeşim teşekkür ederim

Selamün Aleykum. Öncelikle bu ince düşüncenden dolayı Allah (c.c.) razı olsun Hekim kardeşim.

Bizim sorumuz kendimizle alakalı olacak. Dün bir sebepten dolayı burnumun kemigini çatlattım doktora gittim o gerekli ilaç ve bilgiyi verdi. Yalnız benim kafama takılan soru bu çatlak ileri ki zamanlarda solunumda bir sorun yaşatırmı bize ya da çatlagın iyileşme seviyesine göre ilerde herhangi bir cerrahi operasyon gerektirebilirmi.

Geçmiş olsun Gök Sultan kardeşim,

bu çatlak ileri ki zamanlarda solunumda bir sorun yaşatırmı bize ya da çatlagın iyileşme seviyesine göre ilerde herhangi bir cerrahi operasyon gerektirebilirmi.


Burun travmalarından sonra, uygunsuz iyileşme ve gelişim nedeniyle ileriki dönemlerde estetik ya da işlevsel açıdan bazı sorunlar meydana gelebilmektedir.

Hızlı gelişimin olduğu ergenlik çağında risk, diğer dönemlere göre daha fazladır.

"Yer değişikliğine yol açmamış" (nondisplaced) travmaların çoğu, genellikle herhangi bir işlevsel probleme yol açmaksızın iyileşebilmektedir. Bununla birlikte, burun çatısında şekil değişikliğine yol açan travmalarda, uygun düzeltici müdahalelere rağmen, ikincil deformite riski oldukça yüksektir ve genellikle bu hastalar için ileri dönemlerde "rinoplasti" ameliyatları gerekebilmektedir.

Teşekkürler Hekim kardeşim.

Merhaba değerli hekim kardeşimiz.
Rabbimizin rızasını kazanmak için bizlere yardımcı olmak istemişsiniz.
Rabbimiz razi ve memnun olsun.

Benim sorum,bazı yemek ve yiyeceklerden sonra midede oluşan şişkinlik.
Hangi yiyecekler bu şişkinliği yapar,yada bu bir mide rahatsızlığımıdır?
Şişkinliği önlemek için neler yapılabilir?
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim..

Değerli faanii kardeşim,

Halk arasında "midede oluşan şişkinlik" şeklinde tarif edilen şikayetlere, tıp dilinde "dispepsi" adı verilir.

bu bir mide rahatsızlığımıdır


Dispeptik şikayetler altta yatan bir mide hastalığına bağlı olabileceği gibi, başka organları ilgilendiren patolojilerde de (örneğin safra yolları) görülebilir. Aslında bu şikayetten muzdarip kişilerin çoğunda herhangi bir hastalık durumu tespit edilememektedir.

Hangi yiyecekler bu şişkinliği yapar. Şişkinliği önlemek için neler yapılabilir?


Öncelikle bir dahiliye uzmanına gitmenizi tavsiye ederim. Doktorunuzun dispeptik şikayetlere neden olabilecek hastalıklar açısından bir inceleme yapması gerekir.

Bazı yiyeceklerin dispepsi ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Bu açıdan eğer içiyorsanız sigarayı bırakmanızı, aşırı yağlı ve asitli yiyeceklerden uzak durmanızı ve sevgili peygamberimizin sünnetine uygun şekilde davranmanızı, yani midenizi tamamen doldurmadan sofradan kalkmanızı tavsiye edebilirim.

Geçmiş olsun...

Teşekkür ederim Hekim kardeşimiz.
Baya karışık bir durummuş ;D tavsiyelerinize uymaya çalışacağım.
"sigara ve asitli yiyecekleri hiç tüketmedim.yağlı yiyeceklere ve mideyi doldurma konusunda dikkatli değilimdir. :)

çok güzel bi konu yaa Allah razı olsun ::)
bende soru sormak istiyoruum ;D
şey benim burnumda çok kaşıntı oluyo doktora gitmiştim fıs fıs vermişti
kullandıktan sonra geçti ama bitince tekrarladı.
bu senede 4 kere tekrarlarmış öyle demişti igne yapılması gerekiyormuş ignesiz bi tedavi yöntemi yok mu ki? ;D
yada kaşıntıyı azaltmak için napmam gerekli ??? ::)

rky kardeşim,

Allerjik rinit çok sık karşılaşılan hastalıklardan birisi... Bu konuda klasik kitaplar 3 kısımdan oluşan bir tedaviyi öngörüyorlar:

-(Eğer tespit edilebilirse) Allerjenden korunma
-İlaç tedavisi
-İmmünoterapi ("iğne" derken kastedilen bu!)

İmmünoterapi, ilaç tedavisine cevap alınamayan durumlarda akla gelen bir yol... Ancak her hastada başarılı olunamayabileceğinin ve "anafilaksi" riskinin olduğunun bilinmesi gerekiyor.

Şikayetlerinin azalması için yapabileceğin en basit şey, eğer tespit edilen veya şüphelenilen bir allerjen varsa, bundan mümkün olduğunca uzak durmandır. Şikayetlerin dışarıda artıyorsa, özellikle rüzgarlı havalarda dışarı çıkmaman faydalı olabilir. Evdeki potansiyel allerjenlere karşı da, -varsa- beslediğiniz evcil hayvanı uzun bir tatile çıkarmanızı ve kalın halı ve battaniyeleri "eeskiiciiiii" diye bağıran ilk kişiye vermenizi önerebilirim ;D

Geçmiş olsun...


Hastalıklar ve Tedavi yöntemleri

MollaCami.Com