Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Veda Tavafı

VEDA TAVAFI

Mina'dan Mekke-i Mükerreme'ye giderken: Mümkün olursa "Tahsib" denilen düzlükte dinlenir. Sonra; Mekke-i Mükerreme'ye varıp Veda Tavafı'nı yapar. İki rekat namaz kılar. Sonra Zemzem kuyusuna gidip, mümkünse suyu kendisi çeker, Beyt-i Şerif'e karşı, ayakta kana kana içer. Arasında nefes alır. Gözünü Beyt-i Şerif’den ayırmaz. Bedenine, başına ve yüzüne Zemzem-i Şerif’den döker. Kıyamet gününün susuzluğunu gidersin diye niyet eder ve:

ALLAHÜMME İNNİ ES'ELÜKE RIZKAN VASİAN VE İLMEN NAFİAN VE ŞİFAEN MİN KÜLLİ DAİN VE SAKAMİN"

Manası:
"Allah'ım! Senden faydalı ilim, geniş nzık, her türlü hastalık ve dertten şifa dilerim." diye dua eder.

Beyt-i Şerif’in eşiğini öpmek müstehapdır. Mümkün olursa Kabe'nin içine girer, iki rekat namazdan sonra, yüzünü duvara koyup, Cenab-ı Hakk'a hamd ve istiğfar eder. Sonra tam edeple Beyt-i Şerif’in köşelerinde hamd, tehlil, tesbih ve tekbir ederek Hak Teala'dan dilediğini ister.

Sonra çıkıp Mültezem'e gelir, yüzünü, göğsünü koyar, Kabe örtüsüne yapışır. Cenab-ı Hakk'a hacetlerini arz ederken şöyle yalvarır:




ALLAHÜMME HAZA BEYTÜKE'LLEZİ CEALTEHÜ MÜBAREKEN VE HÜDEN LİL'ALEMIN FİHİ AYATÜN BEYYENATÜN MAKAMÜ İBRAHİM. VEMEN DAHALEHÜ KÂNE AMİNA. ELHAMDÜ LİLLAHİ'LLEZI HEDÂNA LİHAZA VEMA KÜNNA LİNEHTEDİYE LEVLA EN HEDANA'LLAH. ALLAHÜMME KEMA HEDEYTENA KEZALİKE FETEKABBELHÜ MİNNA VELA TEC'ALHÜ AHİRAL-AHDİ MİN BEYTİKE'L-HARAM VERZUKNİ'L-AVDE İLEYHİ HATTA TERZA ANNİ BİRAHMETİKE YA ERHAMERRAHİMİN.

Manası:
Allah’ım, burası mübarek ve alemlere rahmet kıldığım Beyt-i Şerif’indir. Burada apaçık deliller vardır. Burası İbrahim a.s.’ın makamıdır. Kim oraya girerse emniyettedir. O Allah'a hamd olsun ki, bizi hidayet etmemiş olsa, başka hidayet edecek yoktur. Allah’ım, bizi hidayet buyurduğun gibi, bunu bizden kabul et ve bu ahdimizi Beyt'inde son ahdimiz yapmayıp, rahmetinle bizden razı oluncaya kadar tekrar gelmek nasib eyle. Çünkü sen, merhametlilerin en merhametlisisin."

Mekke-i Mükerreme'de kalmayacak olanlar; Veda Tavafı'nı ve namazını müteakip bildirildiği gibi Zemzem v.s. işlerden sonra yüzünü Beyt-i Şerif’den ayırmadan, hasretle ağlayarak geri geri Harem-i Şerif’den çıkar.


Hac ve Umre

MollaCami.Com