Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Fatih Camii ibadete açılıyor




İstanbul’un fethinin 559. yıldönümü törenlerle kutlanıyor. Bu arada, Fatih Camiinin uzunca bir süredir devam eden restorasyon çalışmaları da bitirildi Cami bugün yeniden ibadete açılıyor..

Tarihî Fatih Camii tekrar ibadete açılıyor

5 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından Tarihî Fatih Camii fethin 559. yılında Başbakan Erdoğan tarafından bugün ibadete açılacak.

Vakıflar İstanbul Bölge Müdürü İbrahim Özekinci, Fatih Sultan Mehmed tarafından, Saint Apotres (Havariun) adındaki Bizans kilisesinin bulunduğu alanda 1462-1470 tarihleri arasında Mimar Atik Sinan’a yaptırılan Fatih Camisi restorasyonu hakkında bilgi verdi. İbrahim Özekinci, Fatih Camisi’nin 1509 ve 1766’da gerçekleşen depremlerde zarar gördüğünü ve tatilattan geçtiğini belirterek, 1999 demreminde yine hasar gören Fatih Camisi’nin, 2007 yılında Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı, ciddi ve bilimsel restorasyona alındığını ve 5 yıldır sürdürülen çalışmalarda sona gelindiğini ifade etti.

Caminin, uzun yıllar çevre kirliliği ve egzoz dumanına maruz kalan dış cephesinin temizlendiğini, caminin 5 binden fazla taşının da aslına uygun olarak değiştirildiğini anlatan Özekinci, ‘’Yapılan incelemede camide deve kuşu yumurtaları olduğunu gördük. Deve kuşu yumurtaları, salgıladığı kimyasallardan dolayı örümceklenmeyi önlüyor.

Bu ecdadımızın bulduğu bir yöntem’’ dedi. Özekinci, cami içinde kapalı mekanlarda uzun yıllar atıl vaziyette duran saatler, şamdanlar, Sakal-ı Şerif kutuları, rahleler, Kur’an-ı Kerim kutularını açığa çıkardıklarını belirterek, ‘’Bunlar çok ciddi konservasyonlara tabi tutuldu. İnşallah caminin açılmasıyla birlikte bu objeleri de sergileyeceğiz. Cami içinde bulunan deriden yapılan hat levhalarını da elden geçirdik’’ şeklinde konuştu.




Fatih Camii’nde asırlık çınarları kestiler

İstanbul Fatih Camii’nde asırlık çınarların son kalanları da temele zarar veriyor gerekçesi ile kesildi. Timetürk’ün habarine göre Fatih Camisi’nin avlusundaki 6 çınar ağacı, caminin temeline ve yer altındaki tarihi su kanallarına zarar verdiği gerekçesiyle daha önce kesilmişti. Vakıflar Bölge Müdürlüğünce 1950’li yıllarda dikilen ağaçların kurudukları, köklerinin camiye ve yer altındaki tarihi su kanallarına zarar verdiği yönünde rapor tutulmuştu.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu raporu onaylayarak, “anıt ağaç” olmadıkları gerekçesiyle ağaçların kesilmesine karar vermişti. avluda son kalan çınarlar da önceki gün kesildi. Yetkililer, caminin temeline ve yer altında tarihi su kanallarına zarar veren ağaç köklerinin de temizleneceğini ve bu kesimin bu nedenle yapıldığını söyleseler de vatandaşlar çınar ağaçlarının kesilmesinden üzüntü duyduklarını ifade ettiler.


Yeni Asya Gazetesi


Haberler

MollaCami.Com