Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ayasofya referanduma götürülsün

Bakalım halk ne diyecek. Bence referandum yapılmalı. Bu konuyu gündeme getirmek gerekiyor

Sivil toplum kuruşluları ve tarihçiler, Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması gerektiği çağrısında bulundu. STK ve tarihçiler şu görüşleri dile getirdi:

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İlyas Tongüç: “Ayasofya fethin sembolüdür. Bir emanettir. Kıyamete kadar size cami olarak vakfedilmiş bir emaneti bugün siz müze olarak tutamazsınız. Bunun bir an evvel gözden geçirilip cami olarak hizmete açılması gerekmektedir. Bu konuda Hükümet’e büyük görev düşüyor. Milletimizin de beklentisi bir an evvel açılması yönündedir. Ayasofya’nın bugünkü durumu hem İslam dünyasını hem de Türkiye’nin durumunu ortaya koyan bir sembol. Bu sembolün bir an evvel asli manasına çevrilmesi gerekmektedir.”

“FETİHE YENİ MANA KAZANDIRACAK”

Diyanet-Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Musa Hakan: “Fethin sembolüdür. Tekrar ibadete açılması tüm İslam aleminin gönlünü ferahlatacaktır. Tekrar buradan ezan seslerinin yükselip ibadet yapılması fetihe yeni bir mana kazandıracaktır. Bu açıdan olumlu olacaktır.”

“HALKA SORULSUN”

Tarihçi Profesör Ahmet Ağır: “Ayasofya’nın ibadete açılması gerekiyor. Bir ülke genelinde buranın açılması için referandum yapılsın. Bakalım halk ne diyecek. Bence referandum yapılmalı. Bu konuyu gündeme getirmek gerekiyor. Hükümet bu konuda desin ki; ‘İstekler var, halk bunu istiyor’ diyerek referanduma gidebilir. Er geç burası ibadete açılacak. Ama bugün ama yarın. Şimdi olmaz ise 20 yıl sonra. Bu konuda benim kanaatim Hükümet de bu konuda meyyaldir. ‘Şimdi zamanı gelmedi’ demek de çok yanlıştır. Ne demek zamanı gelmedi? Yani caminin ibadete kapalı olmasının zamanı mı var? 1965’lere kadar Beşiktaş sahilindeki bütün camiler kapalıydı. Sinanpaşa, Dolmabahçe, Fındıklı, Kılıç Ali Paşa... Bunlar 1965 yılına kadar kapalı tutuldu. Süleyman Demirel seçim propagandası olsun diye 1965’te ibadete açtırdı. ‘Zamanı değildi’ diyebilir miydik o zaman?”

“HALKIN İRADESİ DİKKATE ALINMALI”

Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Vahdet Engin de Ayasofya’nın kesinlikle ibadete açılması gerektiğini dile getirdi. AK Parti Milletvekili Prof.Dr. Naci Bostancı ise, “Burada halkın iradesini dikkate alacak bir karar verilmedir” dedi.

Yeni Akit


Güncel Haberler

MollaCami.Com