Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


YÖK'ten Kürt Enstitüsüne onay

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Dicle Üniversitesi'nde (DÜ) Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı açılması için onay verdi.

DÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün , AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite olarak Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim dalının açılması için aldıkları senato kararı gereği geçen ay YÖK 'e yaptıkları başvurunun onaylandığını söyledi.

Bu karar ile yarından itibaren çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Eyigün, 2012-2013 akademik dönemde eğitime başlanacak Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı için gereken doktoralı 3 öğretim üyesi şartını yerine getirmek için çeşitli formüller üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Bu kapsamda Fransa'da Kürdoloji Bölümü bulunan Sorbonne Üniversitesi ile yaptıkları işbirliği kapsamında doktora öğretim elemanı yetiştirilmesi için öğretim üyelerini Fransa'ya göndermek yerine, süreci hızlandırmak için Fransa'dan öğretim üyelerinin Diyarbakır'a gelebileceğine dikkati çeken Eyigün, şunları söyledi:

''Akademik kadromuzu en kısa sürede oluşturmak için tüm formülleri deniyoruz. Türkiye'de bu anabilim dalının akademik olarak karşılığı yok. Dolayısıyla biz Fransa'da doktoralı öğretim elemanı yetiştirmek istiyoruz. Sorbonne Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği sürecinde YÖK'ten onay gelmesinin ardından öğretim elemanlarımızı Fransa'ya göndermeyi planlamıştık. Orada doktoralarını alanlar üniversitemizde bu anabilim dalında kadrolu öğretim üyesi olarak hizmet vereceklerdi. Ancak süreci hızlandırmak için Fransa'ya öğretim görevlisi göndermek yerine bu eğitimi yerinde alabilmelerini sağlamak açısından Fransa'da bu alanda uzman öğretim üyelerinin Diyarbakır'a gelerek öğretim üyesi yetiştirmesi formülü üzerinde çalışıyoruz.''

NE KADAR KARARLI OLDUĞUMUZU YÖK'TE GÖRDÜ
Prof. Dr. Eyigün, YÖK'e yaptıkları başvurunun bir ay içerisinde onaylanacağını düşünmediklerini, başvurunun ardından takibini yaptıkları bu konuda ne kadar ciddi ve kararlı olduklarını YÖK'ün de gördüğünü söyledi. Artık en kısa sürede eğitim ve öğretime başlamak için tüm yolları deneyeceklerini ifade eden Eyigün, şöyle dedi:

''Bölüm olmadığı için iş ve işlemleri de yapmak mümkün olmuyordu. Artık bölüm adına hazırlık yapmak çok daha kolay olacak. Zorlu süreci geride bıraktık. Bundan sonra bu eğitimi layıkıyla vermek, konunun uzmanları ile Kürt Dili ve Edebiyatına hizmet etmek için çalışacağız. Kürt Dili ve Edebiyatında siyasi ve ideolojiden uzak bilimsel anlamda yapılacak çalışmalar barışa da katkı sunacaktır. Kürt dili ideolojiden uzak edebiyat, bilim ve sanat adına ortaya çıktığında bu dile dünya sahip çıkacak. Kürt Dili ve Edebiyatı kamuoyunda hoşgörüye sahip. Bu dil kültürel değerlerle ortaya çıktığında, bu dildeki edebiyat eserleri kamuoyuna tanıtılıp sevdirildiğinde barışa hizmet edecektir. DÜ gibi köklü bir üniversitede Kürt Dili ve Edebiyatı alanında arşiv oluşturmak, sempozyum, kongre düzenlemek, sunum yapmak, bilim adına yayın yapmak, ciddi araştırmalar yürütmek son derece önemli olacaktır.''

Eyigün, tıp ve eğitim fakültelerinin yönetim kurullarınca alınan ve senato tarafından onaylanan karar ile de Kürtçe'nin 2012-2013 akademik döneminde iki fakültede seçmeli ders olarak okutulmaya başlanacağını anımsatarak, bu eğitim için 3 doktoralı öğretim üyesi şartı aranmadığını söyledi.

Bölgede hizmet verecek doktorlar ve öğretmenler için Kürtçe'nin bilinmesinin büyük ihtiyaç olduğunu dile getiren Eyigün, Kürtçe öğrenecek doktor ve öğretmenlerin bölgedeki vatandaşlarla diyaloglarını geliştirerek daha rahat ve etkin hizmet yürütebileceklerini sözlerine ekledi.

Samanyolu Haber


Güncel Haberler

MollaCami.Com