Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Uludere sendromu Kahramanmaraş'tan Kayseri'ye kadar 60 km'lik takipte ateş edilmedi

Kayseri'de 1 polisi şehit eden 18 kişiyi de yaralayan terör saldırısında kullanılan araç 60 kilometre takip edildi. İçinde sivillerin olacağı endişesiyle bombalı araca ateş edilmediği ortaya çıktı.

Kayseri'nin Pınarbaşı İlçesi'nde Emniyet Müdürlüğü'ne PKK'lı teröristlerin düzenlediği intihar saldırısında 1 polis memuru şehit oldu, 3 terörist öldü, aralarında polis çocuklarının da bulunduğu 18 kişi yaralandı. Jandarmanın aracı Göksun'dan Sarız'a, oradan 60 kilometre uzaklıktaki Pınarbaşı'na kadar takip edildiği belirtildi. Teröristlere ateş edilmemesinin altından ise Uludere hassasiyeti çıktı.

Neden ateş edilmediğini açıkladı

Polis ve jandarmanın, kaçan aracı fark ederek takip ettiğini ifade eden İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, “Aracın içindekiler ekmeğini kazanmaya çalışan ama trafikten kaçan birileri zannedilerek, arkadan ateş edip durdurmak yerine takip etme tercihinde bulunuldu. Hedefinin Pınarbaşı Polis Merkezi olmadığını değerlendiriyoruz. Nihai hedefin belirlenmesi için çalışıyoruz” dedi. İlk olarak Kahramanmaraş'ın Göksun İlçesi'nde fark edilen teröristler, Kayseri yolunda kontrol yapan jandarmanın 'dur' ihtarına uymadı. Jandarma aracına çarparak Uz. Çavuş Altan Çamkara'yı yaralayan teröristler, Pınarbaşı'na geldi. Takipte olduklarını anlayınca Pınarbaşı Emniyet Müdürlüğü'ne intihar saldırısı için yöneldiler. Polisin aracı durdurmak istemesiyle araçtan inen teröristlerden biri, el bombası attı, araçtakiler de ateş açtı. Teröristler, araçtaki patlayıcıları infilak ettirdi. Büyük bir patlamayla ortalık kan gölüne dönerken, 2 polis memurunun şehit olduğu belirtildi.

Şehit denildi, sonra kurtarıldı

Bakan Şahin de önce 2 polisin şehit olduğunu açıkladı, sonra bir polisin doktoların da çabalarıyla son anda hayata döndürüldüğünü söyledi. Şahin, 8'i ağır olmak üzere 18 yaralı olduğunu, ağır olanların da hayati tehlikesinin bulunmadığını kaydetti. Durumu ağır olan polis M. Yaşar Koyuncu, Erciyes Üniversitesi Hastanesi'nde ameliyata alınırken polis eşi Emine Işık ve 5 yaşındaki kızı Yağmur da ambulansla aynı hastaneye götürülerek tedavilerine başlandı. Yaralılardan 5'i taburcu edildi. Bir teröristin kaçtığı iddia edilirken, polisin baskın yaptığı evin önünde toplanan kalabalık evdekileri linç etmek istedi. Bu arada şehit Polis Ahmet Geben'in (38) Göksun ilçesindeki baba evine ikinci kez ateş düştü. Şehit Ahmet Geben'in ağabeyi Mehmet Geben'in de 1981'de şehit olduğu bildirildi. Şehidin 75 yaşındaki annesi Esme Geben'e acı haberle yıkıldı. Baygınlık geçiren anne Geben'e sağlık ekipleri müdahale etti. ‘'Oğlum şehit oldu'' diyerek gözyaşı döken yaşlı kadını, yakınları sakinleştirmeye çalıştı.

Gül, ABD'den aradı, bilgi aldı

Olay sonrası ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici'yi telefonla arayarak olay hakkında bilgi aldı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, terörle mücadelenin sadece hükümetin değil, herkesin görevi olduğunu belirterek, “Bu konuda maalesef uluslararası işbirliği yoktur” dedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da, terörle, hiçbir sonuç alınamayacağı açıklamasında bulundu. ZAFER KÜTÜK

AKILLARA BARAN TURSUN OLAYI GELDİ

9 Eylül Üniversitesi öğrencisi 20 yaşındaki Baran Tursun, 25 Kasım 2007 gecesi, uygulama yapan polislerin “dur” ihtarına uymayarak yoluna devam etti. Polislerin arkasından ateş ettiği Tursun, başına isabet eden kurşunla yaralanınca kullandığı cip, ağaçlara ve elektrik direğine çarparak durdu. Ege Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılan genç, bir süre yaşam destek ünitesine bağlı kaldıktan sonra hayatını kaybetti. Kovalamacada uyarı ateşi açtığı iddiasıyla tutuklanan polis memuru Oral Emre Atar hakkında, “olası kasıtla adam öldürmek”‘ suçundan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Yargılamanın ardından polis memuru Oral Emre Atar 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu karar tarafından da onandı. Yargıtay ayrıca, aynı olay kapsamında ‘delil karartmak' suçundan yargılanan 10 polis memurunu hakkında da verilen beraat kararını onamıştı.

Talimat Murat Karayılan'dan

İntihar saldırısının emrini Murat Karayılan'ın talimatı üzerine Bahoz Erdal'ın verdiği belirlendi. Bahoz Erdal'ın kendine bağlı TAK isimli özel birliğe telsizden ‘Kumrular benzeri ses getirecek' eylem emri güvenlik birimleri tarafından tespit edildi. Bahoz Erdal kod isimli Fehman Hüseyin'in de şifreli telsiz görüşmesini deşifre eden güvenlik kuvvetleri Ankara çevresinde güvenlik önlemlerini arttırdı. Canlı bombaların bulunduğu araca ise, kaçırılmış olabileceği ve içinde sivillerin bulunabileceği endişesiyle takip sırasında ateş açılmadı.

Gaziantep'te 2 kişi gözaltında

İntihar saldırısıyla ilgili yapılan ilk inceleme sonucu, saldırıda kullanılan otomobilin satışının Gaziantep'te yapıldığı ortaya çıktı. Satış işlemlerinin yapıldığı Gaziantep 9'ncu Noteri'nin güvenlik kameraları incelemeye alındı. Görüntülerde yapılan inceleme sonunda otomobilin satışında aracı olan oto galericisi Nejdet Ö. ve, otomobili satan Erkan Ö. gözaltına alındı. 2 kişi Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürülüp sorguya alındı. Ayrıca polisin saldırıda kullanılan bombaların nerede yüklendiğini araştırdığı bildirildi.


Güncel Haberler

MollaCami.Com