Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Son durak Sincan

Son durak Sincan

Ankara'da yürütülen 28 Şubat soruşturması çerçevesinde gözaltına alınan ve önceki gün iki grup halinde adliyeye sevk edilen 16 şüpheliden 9'u çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. 7 kişi de serbest bırakıldı. Emekli Orgeneral Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu son grubun adliye serüveni ise dün sabahtan itibaren başladı. Savcıların Bir'e altında ıslak imzası bulunan BÇG belgelerini sordukları öğrenildi. Bir ile emekli 12 asker saatlerce süren sorgulamanın ardından tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

TANKLARI YÜRÜTTÜKLERİ SİNCAN'A GÖNDERİLDİLER

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında önceki gün adliyeye sevk edilen 16 zanlıdan 9'u tutuklandı, 7'si ise serbest bırakıldı. Zanlıların aileleri kararı adliye bahçesinde bekledi. Tutuklananlar, 15 yıl önce tankları yürüttükleri Sincan'da Sincan F Tipi Cezaevi'ne gönderildi. Nöbetçi Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin haklarında tutuklama kararı verdiği zanlıların isimleri şöyle: Emekli Tuğgeneraller Abdullah Kılıçarslan ve İdris Koralp, emekli Albaylar Hüsnü Dağ, Sezai Kürşat Ökte, Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu ile İsrafil Aydın, emekli Binbaşı Salih Eryiğit, emekli yüzbaşılar Mustafa Babacan ve Orhan Nalcıoğlu.

BİR O BELGELERİ KABUL ETTİ

Soruşturmanın kilit ismi ve dönemin Genel Kurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile diğer 12 şüphelinin adliyeye sevk işlemleri ise dün sabah itibariyle başladı. Bir ve 5 kişi sağlık kontrolü için Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi'ne, diğer 6 kişi ise Ulus Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Zanlılar, doktor kontrolünün ardından Ankara Adliyesi'ne getirildi. Savcılık katına çıkarılan Org. Bir ve ekibinin sorgulaması saatlerce sürdü. Soruşturmayı yürüten savcılar Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin, zanlılara Batı Çalışma Grubu'nun faaliyetlerine ilişkin sorular yöneltti. Savcılar Bir'e de altında ıslak imzası bulunan belgeleri sordu. Çevik Bir'in kendisini sorgulayan savcılarla tartıştığı da öğrenildi.

ÇEVİK BİR, BÇG BELGELERİNİ KABUL ETTİ

Alt rütbeli şüphelilerin, üst rütbeli komutanlarını suçladıkları ve kendilerine verilen emir doğrultusunda hareket ettiklerini savundukları öğrenildi. 28 Şubat 1997 tarihli MGK'da hükümete zorla dayatılan kararların uygulanıp uygulanmadığını denetlemek amacıyla TSK bünyesinde illegal biçimde oluşturulan BÇG'nin fikir babası Çevik Bir'in ise soruşturmaya konu olan belgeleri imzaladığını kabul ettiği belirtildi. Bir ve diğer 12 zanlı savcılık sorgusunun ardından tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

İLK KAFİLEDEN 9 KİŞİ SİNCAN'DA

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında savcılıkça sorgulanan ilk gruptaki 16 zanlı önceki gece yarısından sonra tutuklanma talebiyle Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Mahkeme, sevk edilen 16 zanlıdan 7'sinin serbest bırakılmasına, 9 kişinin ise tutuklanmasına karar verdi. Tutuklanan 9 kişi Sincan Cezaevi'ne konuldu. Aralarında emekli Tuğgeneraller Abdullah Kılıçarslan ve İdris Koralp'in de bulunduğu tutuklular, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden getirtilen minibüslerle geniş güvenlik önlemleri altında adliyeden çıkarılarak cezaevine gönderildi.

KUVVETLİ SUÇ DELİLLERİ VE KAÇIŞ İHTİMALİ HAPİS GETİRDİ

Nöbetçi Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 100/3'üncü maddesinde sayılan suçlar kapsamında “kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir olgular ve şüphelilerin yurtdışına kaçma ihtimali göz önünde bulundurularak adli kontrolün yetersiz kalacağı” gerekçesiyle tutuklama kararı verdi. Tutuklananların kimlikleri şöyle: “Emekli tuğgeneraller Abdullah Kılıçarslan, İdris Koralp; emekli kurmay albaylar Hüsnü Dağ, Sezai Kürşat Ökte; emekli albaylar Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu, İsrafil Aydın; emekli Binbaşı Salih Eryiğit; emekli yüzbaşılar Mustafa Babacan, Orhan Nalcıoğlu.”

SERBEST KALANLAR TEŞEKKÜR ETTİ

Mahkeme; emekli kurmay albaylar Arslan Daştan, Ahmet Nazmi Solmaz; emekli Kıdemli Albay İbrahim Selman Yazıcı; emekli albaylar Mustafa Kemal Savcı, Mehmet Şinası Çalış, emekli binbaşı Ahmet Aka ve emekli Astsubay Başçavuş olduğu bildirilen Aydın Karaşahin'in serbest bırakılmasına karar verdi. Serbest bırakılanlardan emekli Kurmay Albay Ahmet Nazmi Solmaz, “Adalete güveniyoruz” derken emekli Binbaşı Ahmet Aka da suçlu olmadığının adli makamlar tarafından da onaylandığını belirterek, Türk adaletine teşekkür etti. Serbest kalan emekli Kurmay Albay Arslan Daştan ise, “Türk adaletine sonsuz güvenim var. Allah hepsinden razı olsun. Ankara Emniyeti'nden Allah razı olsun. Bize gösterdiği ilgiyi hiçbir zaman unutamam. Suçlamalarla hiç alakam yok. Hak yerini buldu, adalet yerini buldu” diye konuştu.

BIRAKILANLARA YURTDIŞI YASAĞI

Öte yandan; soruşturma kapsamında tutuklanan ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan zanlıların, mahkemede 11 saat süren ifadelerinde suçlamaları reddettiği öğrenildi. Mahkeme, emekli kurmay albaylar Arslan Daştan, Ahmet Nazmi Solmaz, Aydın Karaşahin; emekli Kıdemli Albay İbrahim Selman Yazıcı; emekli albaylar Mustafa Kemal Savcı, Mehmet Şinası Çalış ve emekli binbaşı Ahmet Aka'nın serbest bırakılmasına karar verdi. Mahkeme, serbest bırakılanların, yurtdışına çıkmamak suretiyle adli kontrol altına alınmalarına da hükmetti. Tutuklanma talebine karşı zanlıların avukatlarının Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 7 gün içinde itiraz hakkı bulunuyor.

Öte yandan soruşturma kapsamında aranan emekli Albay Serdar Çelebi dün Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne teslim oldu. Böylece şüpheli sayısı 29'a çıktı.

AKİT


Güncel Haberler

MollaCami.Com