Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Raylı Tavaf Sistemi Geliyor

Raylı tavaf sistemi geliyor

Kâbe’de izdihamı önlemek için raylı tavaf sistemi geliştirildi. Projeyi geliştiren tasarımcı mühendis İsa El-İbrahim, “Özellikle izdihamın sık olduğu Ramazan ve hac dönemlerinde ihtiyaç duyulduğu zamanda otomatik olarak kontrol edilip istifade edilebilecek” dedi

Kabe’de raylı tavaf sistemi geliştirildi

Her yıl Hac ve Umre dönemlerinde yapılan tavaflar sırasında yaşanan izdihamı önlemek için bir proje geliştirildi. Proje, Suudi Arabistan Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji Şehri’nde de tescillendi. Proje, İsa El-İbrahim adlı bir tasarımcı mühendis tarafından geliştirildi. Elektrikli, hidrolik, mekanik yöntemle çalışan hareketli bir raylı tavaf yöntemi tasarladığını belirten El İbrahim, “Özellikle izdihamın sık olduğu Ramazan ve Hac dönemlerinde ihtiyaç duyulduğu zamanda otomatik olarak kontrol edilip istifade edilebilecek. Tavaf edenlerin hissetmeyecekleri kadar sessiz ve düzgün bir şekilde çalışacak ve bir şavtı 10 dakikadan az bir sürede tamamlayacak” şeklinde bilgi verdi. El-İbrahim, bu projenin Kabe’de yapılan genişletme çalışmalarıyla uyumlu olduğunu ve herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğini belirtti. Tasarımcı İsa El-İbrahim, raylı tavaf alanını şu anda kullanılan tavaf alanının bir kısmı üzerine kurulabileceğini ve her şavtta tavaf edenlerin yüzde 75’inin sığacağını, böylelikle izdiham problemine kesin çözüm olacağını ifade etti. El-İbrahim, hareketli tavaf alanı parçalarının ilgili şirketlerde yaptırıldıktan sonra birkaç gün içinde takılıp çalıştırılabileceğini kaydetti.


Genişletmede ikinci etap başladı
Dünyanın metrekare olarak en pahalı yeri olarak bilinen Mekke’nin genişletilmesinin ikinci aşaması başladı. Proje çerçevesinde 1 bin 900 bina ve iş yeri yıkılacak, tazminat olarak da 32 milyar dolar ödenecek. El İktisadiye gazetesinin haberine göre, sadece Kabe’nin etrafının 350 ila 500 metre genişletilmesinin maliyeti milyarlarca doları buluyor. Kabe’nin kuzey cephesinin genişletilmesi için bin 900 bina ve iş yerinin yıkımı sürüyor. Yeni genişletme çalışmalarında en önemli caddelerden biri olan Ejyad’dan Kabe’ye uzanan transit yol da bulunuyor. Kabe’ye doğrudan Mekke’nin her yerinden ulaşılabilmesi için tünellerin de sayısı artırılıyor. İlk genişletme çalışması 2009 yılında başlatılmış ve bu çalışmalardan bin 350 bina ve iş yeri etkilenmişti. Yıkımlar ve genişletmeler için 100 milyar dolara yakın tazminat ödenmiş olacak.

Mekke metro hattında ilk sefer Ramazan’da

Hac ve Umre gibi kalabalık sezonlarda Mina, Müzdelife ve Arafat arasında yolcu taşımak için kurulan metro hattı, önümüzdeki Ramazan ayından itibaren deneme seferlerine başlıyor. Suudi Arabistan Mekke Bölge Emirliği, Mina-Müzdelife-Arafat hattının önümüzdeki Ramazan ayından itibaren deneme seferlerine başlayacağını duyurdu.
Yeni Asya Gazetesi


Güncel Haberler

MollaCami.Com