Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Dikkat, Facebook kaydediyor

Gönüllü verdiğimiz bilgilerle dünyanın en büyük sosyal veri bankasına sahip olan Facebook bununla yetinmedi ve Facebook Places adlı servisle kullanıcıların yer bilgilerini de kaydetmeye başladı.

Dünyanın en yaygın kullanılan sosyal paylaşım ağı Facebook, lokasyon bazlı servislerin yükselişe geçmesiyle bu özelliği de devreye aldı. Özellikle foursquare'in büyük sıçrama yapması ve taban bulması sosyal ağ dünyasında dikkat çekiyordu.Facebookda bunun dışında kalamadı ve Facebook Places adlı servisle kullanıcıların yer bilgilerini de kaydetmeye başladı.

foursquare ve benzeri servisleri kullananlar zaten biliyorlar. Ama ben yine de hatırlatayım. Lokasyon bazlı sosyal ağlar, kullanıcı bilgilerini, GPS (Küresel Konum Belirleme) özelliği olan cep telefonlarla ya da GPS modülü bulununinterneterişim cihazlarından alıyor. Bugün dizüstü bilgisayarlara GPS modülünü harici bağlamak mümkün.

EN POPÜLERİ FOURSQUARE

foursquare'de kullanıcılar yer bilgilerini vermek için 'Check-In' denilen özelliği kullanıyorlar. GPS'le zaten harita üzerinden bulunduğunuz konum, uydu ya da GSM şebeke bilgilerinden yararlanılarak belirlendiği için, bulunduğunuz yerden lokasyon bildirip 'Check-In' yaptığınızda, bu bilgi foursquare sayfanıza eklendiği gibi, eğer istersenizTwitterve Facebook gibi sosyal ağlara da gönderiliyor.

Bir süredir internet kullanıcıları lokasyon bilgilerini foursquare ile kaydediyor ve Facebook'a da gönderiyorlardı. Facebook, burada bir ölçüde foursquare'i devreden çıkarmaya çalışıyor gibi gözüküyor. Facebook kullanıcılarının artık lokasyon bildirmek için foursquare'i kullanmalarına gere kalmayacak. Kullanıcılar arkadaşlarının ya da sevdiklerinin nerede olduğunu görebilecekler.

BİREYSEL MAHREMİYET ÖNEMLİ

İnternet kullanıcılarının sosyalleşmeleri için büyük bir artı değer olsa da, lokasyon bazlı sistemleri mahremiyet açısından sakıncaları da kaçınılmaz. Gittiğimiz yer yerin bilgisinin harita üzerinde görülmesini isteyip istemeyeceğinizden başka, Facebook'un bu bilgileri kimlerle paylaşıp paylaşmayacağından da emin değiliz. Bugün sosyal ağlar, devasa veritabanlarıyla milyonlarca internet kullanıcısının pek çok bilgisine sahip. Adımız, soyadımız, cinsiyetimiz, yaşımız, siyasi görüşümüz, kimlerle ilişkide bulunduğumuz, hangi kuruluşlara üye olduğumuz gibi pek çok bilginin yanı sıra, ne zaman nerede olduğumuzun bilgisini de Facebook'a arşivlemesi için gönüllü olarak göndereceğiz.

DEVLETLERiN iŞTAHINI KABARTIYOR

500 milyonu aşan kullanıcısıyla bir dev olan Facebook'un elinde büyük bir veritabanı var. Bu veritabanıyla devletlerin, hele de, bu şirketin kurulu bulunduğu ABD makamlarının ilgilenmediğini, yararlanmadığını söylemek saflık olur. Aynı şekilde geçtiğimiz günlerde Google'ın bir şirkette CIA ile ortak olduğu ortaya çıkmıştı. Google'ın da Buzz adlı servisi, lokasyon özelliğine sahip ve kullanıcıların ne zaman nerede olduğunun bilgisini kaydediyor. Burada kullanıcılara düşen, 'bireysel mahremiyet' denilen kavramla tanışmak. Teknolojinin getirilerinden yararlanmak güzel. Ancak, bize sunulan her hizmeti, bir moda gibi, sorgulamadan kabullenmek, her türlü bilgimizi düşüncesizce paylaşmak, ileride istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

YENİ ŞAFAK

iyi ya nokta atışı bombalarlar :)

eğer devlet başkanı olmak gibi bir hayaliniz yoksa..
eğer göze batacak bir makamda olmayı planlamıyorsanız
eğer onların para kaynağı şirketlerine rakip olmayı planlamıyorsanız
eğer dahi değilseniz

korkmayın güle güle kullanın :)

belki torunumun torunu dahi olur diye bir şey aklınızdan geçiyorsa da tekrar düşünün ;D

Yok ben almıyım belki torunu mu başkan yapcem :D

teşekkürler suvari güzel özetlemişsiniz.
Her nimetin bir bedeli var , (fazla anlamadığımdan girmem öyle her yere, meşhur ederler bakarsın bir kere).

ÖZET GEÇ KARDEŞ ÇOK UZUN AMA OKUYCAM


Güncel Haberler

MollaCami.Com