Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Amerikalı'yı zengin etmişiz

Türklerin 10 milyar dolarlık unutkanlığı
ABD'de devletin kontrolüne geçen "Sahipsiz Paralar' hesabında binlerce Türk'ün parasının da olduğu ortaya çıktı. Türklerin ABD'de unuttukları paraların miktarının ne kadar olduğu bilinmiyor. ABD'de 51 eyalette unutulan "Sahipsiz Paralar' fonunda parası olan Türkler arasında Özer Uçuran Çiller, Berk Çiller, Abdullah Unakıtan, Ahmet Özal, Efe Özal, Elvan Özal, Cem Uzan, Hakan Uzan, Melahat Uzan, Erol Sabancı, Demir Sabancı, Ali Sabancı, Fethullah Gülen, Mustafa Koç, Emrah Hattat, Şehmuz Tatlıcı, İnan Kıraç, gibi siyaset ve iş dünyasının çok sayıda ünlü isimi de bulunuyor.

SADECE NEW YORK'TA 10 MİLYAR DOLAR UNUTULAN PARA VAR

ABD'de sadece New York eyaletinde unutulan sahipsiz paralar fonunda yaklaşık 10 milyar dolar bulunuyor. Eyaletlerin özel fonlarında sahiplerine iade edilmek üzere özel fonlarda toplanan paraları, banka hesapları, hisse senetleri, tahviller, yatırım iştirak fonları, kiralık kasalarda unutulanlar, tahsil edilmeyen çekler, sigortalar, şirket temettüleri, elektrik, su, gaz, telefon gibi hizmetler için alınan depozitler, satın alınan ürünlerin bonus iadeleri, kira depozitoları oluşturuyor.

ABD'de sahipsiz paralar hesabında Türklerin unuttuğu paraların en fazla New York, New Jersey, Pensilvania ve Connectticut eyaletlerinde olduğu kaydedildi.

UTUTULAN PARALAR TAHSİL EDİLEBİLİR

Konuyla ilgili ANKA'nın sorularını yanıtlayan New York Barosu Göçmenlik ve Ticaret Avukatı Cahit Akbulut, ABD'de devletin kontrolüne geçen "Sahipsiz Paralar' hesabında unutulan paraların sadece devlet tarafından kontrolü ve para sahibi kişilere dağıtımının yapıldığını belirterek, Amerikan hükümetinin unutulan paralara el koymadığını sadece bir fonda topladığını söyledi. Akbulut, "ABD'de parası, çeşitli eyaletlerde sahipsiz paralar fonunda toplanan Türkler, unuttukları paralarını tahsil etmek için başvuruda bulunup çok kısa bir süre içerisinde paralarını tahsil edebilirler" dedi. Akbulut, ABD'de unutulan paralara devletin asla el koymadığını belirterek, unutulan paraların sahiplerinin eline geçene kadar, banka ve benzeri hesaplardan devir alınarak, eyaletler tarafından oluşturulan özel fonlarda toplandığına dikkat çekti. Akbulut, "ABD'de unutulan paraların yüzde 33'ünü bankalarda zaman aşımına uğrayan çeşitli hesaplardan oluşuyor. Fonlarda toplanan bu paraların yüzde 29 şirket, yüzde 12'si sigorta, yüzde 4'ü eyalet mahkemeleri, yüzde 3'ü brokerlardan, yüzde 20'si de diğer hesaplarda unutulmuş olan paralardan geliyor" diye konuştu.

FONLARLARDAN MİLYONLARCA DOLAR ÖDENİYOR

Akbulut, her yıl milyonlarca doların, eyalet fonlarında biriken unutulmuş paralardan gerçek sahiplerine geri ödendiğini belirterek, bir çok kişinin unuttuğu hesaplardan yıllar sonra milyonlarca dolar para sahibi olduğunu söyledi. Akbulut, "Listede olan bir kişinin yıllar önce satın aldığı bir fon, hisse senedi veya ortak olduğu bir şirket çok kar etmiş bir durumda da olabiliyor. Bazen bu fonlarda toplanan utulmuş paralardan hak sahiplerine hatırı sayılabilir paralar da ödenebiliyor" dedi.

ANKA


Güncel Haberler

MollaCami.Com