Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Geliştirilen yeni bir cihaz sayesinde körler artık dilleriyle görecek

İngiliz The Times gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre, İngiltere Savunma Bakanlığının desteklediği proje çerçevesinde ABD'de geliştirilen ''Brainport'' adlı cihaz sayesinde körler, dillerine yerleştirdikleri bir cihaz yardımıyla kelimeleri okuyabilecek, şekilleri tanıyabilecek ve kimsenin yardımı olmadan tek başına yürüyebilecek.

Kullanıcının ağzına yerleştirilecek lolipop benzeri plastik bir yüzeyle buna bağlı güneş gözlüğü içine yerleştirilmiş video kameradan oluşan cihaz, kameranın tespit ettiği görüntüleri kullanıcının diliyle hissedebileceği ve ne anlama geldiğini anlayarak beyninde şekillendirebileceği, değişik şiddetteki birçok elektriksel titreşime çeviriyor.

Bakanlığın cihazın ilk prototipinin denenmesi için seçtiği, 2007'de Basra'da bir RPG ateşi sonucu gözlerini kaybeden Onbaşı Craig Lundberg, denemenin ardından gazeteye şöyle konuştu:

''Bu, 9 voltluk bir pili veya ağızda kabarcıklar çıkaran bir şekeri emmeye benziyor. Kamera sinyalleri dilinize gönderiyor. Bunların ne anlama geldiğini anlayabiliyor ve beyninizde şekillendirebiliyorsunuz. Nesnelerin çizgilerini ve şekillerini alıyorsunuz. Cihaz her şeyi siyah ve beyaz olarak görüyor ve siz dilinizde iki boyutlu bir görüntü elde ediyorsunuz. Bu, dilinizde bir çeşit uyuşma hissi gibidir.''

Lundberg, dün yapılan denemede, yaklaşık bir metre mesafedeki ''CAT'' gibi 3 harfli kelimelerin yazılı olduğu kartları başarıyla okuduktan sonra, ''Bu, sadece bir prototip, ancak benim hayatıma çok büyük bir değişik getirebilecek bir potansiyele sahip'' dedi.

İngiltere Savunma Bakanlığının Whitehall'deki merkezinde projeyi tanıtan ABD ordusundan Tümgeneral Gale Pollock, cihazın prototipinin dil bağlantısına bilgi gönderen 400 noktasının bulunduğunu belirtirken, tasarımcılar bunu 4 bin noktalık bilgi gönderme kapasitesine çıkararak görüntünün netliğini artırmayı planladıklarını kaydetti.

Kullanıcıların cihazı kullanırken konuşamadıklarına ve yemek yiyemediklerine dikkati çeken tasarımcılar, dişlerin arkasına veya damağa sürekli olarak yerleştirilebilecek daha küçük bir cihaz geliştirmeyi ümit ettiklerini sözlerine ekledi.

AA


Güncel Haberler

MollaCami.Com