Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İstanbul ve Ankara Ramazana hazır

İstanbul ve Ankara Ramazana hazır

İstanbul ve Ankara'da ramazan hazırlıkları tamamlandı. Ramazan ayı boyunca planlanan etkinliklerde netleşmeye başladı. Belediyelerin ve müftülüklerin bazı ramazan programları:

İSTANBUL RAMAZANA HAZIR

Sibel Kurtoğlu'nun haberi

İstanbul Müftülüğü, kentteki camilerde ramazan hazırlıklarını tamamladı.

İstanbul Müftü Yardımcısı İrfan Üstündağ AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'da 39 ilçedeki 64 camide hatimle teravih namazı kılınacağını bildirdi.

Her ilçede asgari bir camide hatimle teravih namazı kılınmasına özen gösterdiklerini ifade eden Üstündağ, bu programın bütün camilerde ilan edileceğini ve İstanbul Müftülüğünün internet sitesinde duyurulacağını söyledi. Üstündağ, namazların bazı camilerde Türkiye'de tanınan 14 ünlü hafızın kıldıracağını vurguladı.

Üstündağ, bu yıl yeni bir uygulama başlattıklarını belirterek, Bağcılar Merkez, Beyazıt ve Maltepe Merkez Cumhuriyet camilerinde İstanbul'un önde gelen hafızları tarafından öğle namazlarından sonra mukabele okunacağını, öncesinde de İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri tarafından o gün okunacak cüzün özel tefsirinin yapılacağını dile getirdi.

İrfan Üstündağ, Osmanlı geleneği olan Türk tasavvuf musikisindeki çeşitli makamların imam ve müezzinler tarafından icra edileceği ''cumhur müezzinliği'' uygulamasının da Şehzadebaşı Camisi'nde yapılacağını kaydetti.

Tüm cami ve Kur'an kurslarında bir peygamber geleneği olan ''mukabele programları'' düzenleneceğini dile getiren Üstündağ, buna bağlı olarak İstanbul'daki camilerde ve evlerde okunan tüm hatimlerin sayısının tespit edileceğini ve Kadir Gecesi Sultanahmet Camisi'nde yapılacak özel dini programda bu hatimler için toplu dua edileceğini bildirdi.

Üstündağ, ramazan ayının son 10 gününü camide geçirme ibadeti olan ''itikaf'' için de gerekli tedbirleri aldıklarını ifade ederek, belirlenen camilerin müftülüğün internet sitesinde ilan edileceğini söyledi.

İstanbul Müftü Yardımcısı İrfan Üstündağ, ''İtikaf ibadeti için camiler gece-gündüz açık kalacak. Bu ibadette, vatandaş 10 gün boyunca camide ibadet ediyor, sadece gerekli durumlarda dışarı çıkıyor. Geceleri camide uygun şekilde dinlenip, ibadetine devam ediyor. Bu ibadet, karışıklığa meydan vermemek için her camide yapılamayacak, bunun için her ilçede 2-3 cami belirledik'' diye konuştu.

-10 CAMİYE MAHYA ASILACAK-

Üstündağ, ramazanın önemli simgelerinden biri olan camilere ''Mahya'' asılmasının kentte, 10 camide gerçekleştirileceğini bildirdi.

Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet, Beyoğlu Yenişehir Çarşı, Büyükçekmece Hazreti Ebubekir, Eyüp Sultan, Kağıthane Çağlayan Yeni, Maltepe Cumhuriyet, Pendik Kaynarca Merkez, Tuzla Abdullah Pehlivanlı, Ümraniye Çakmak Hazreti Ali ve Üsküdar Valide-i Cedid camilerine ''Orucunu Tut, Zekatını ver'', ''11 Ayın Sultanı Hoş Geldin'', ''La İlahe İllallah'', ''Oruç Tut, Sıhhat Bul'', ''Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan'', ''Namaz Dinin Direğidir'', ''Kadir Gecesi Bin Aydan Hayırlıdır'', ''Kandiliniz Mübarek Olsun'', ''On Bir Ayın Sultanı'', ''Nefsinin Esiri Olma'', ''Yalnız Allah'a Kulluk Et, Adil Ol'' yazılı mahyalar asılacak.

-SOHBET TOPLANTILARI-

İrfan Üstündağ, her ilçenin merkez camisinde haftada bir kez kadınlara ve erkeklere özel, ayrı ayrı sohbet toplantıları yapılacağını belirtti.

Ramazan ayına özel vaaz ve irşat programları hazırlandığını da anlatan Üstündağ, bu programlarda müftülük görevlilerine ek olarak İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri ve imam hatip lisesi meslek dersleri öğretmenlerine de yer verildiğini kaydetti.

Üstündağ, müftülüklere gelen yazılı ve sözlü soruları cevaplandırmak için fetva görevlilerinin sayılarının artırıldığını ifade ederek, ayrıca köylere yönelik erkek ve kadın ekiplerin katılacağı vaaz-irşat programlarının hazırlandığını söyledi.

Görme engellilere Kiril alfabesi ile işitme engellilere de işaret diliyle Kur'an-ı Kerim öğretildiğini anımsatan Üstündağ, ramazan ayı boyunca pazar günleri öğle namazlarından sonra Zeytinburnu'daki Demirciler Sitesi Camisi'nde işitme engelliler için işaret diliyle vaaz programı düzenlediklerini bildirdi.

Üstündağ, işitme engelli vatandaşlara işaret diliyle dini anlatmak için 40 din görevlisine kurs verileceğini, Büyükşehir Belediyesi ile bunun altyapısını oluşturduklarını kaydetti.

İrfan Üstündağ, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla özel programlar yapılacağını, şehit ve gazi yakınlarının ziyaret edileceğini de vurguladı.

-TERAVİH NAMAZI VAKTİNDE KILINACAK-

İstanbul Müftü Yardımcısı İrfan Üstündağ, bu yıl teravih namazının vaktinde kılınacağını ve ilk teravih namazının 20 Ağustos perşembe akşamı saat 21.34'te başlayacağını bildirdi. Üstündağ, İstanbul'da ilk iftarın 21 Ağustos cuma günü saat 20.04'te yapılacağını anımsattı.

Ramazanda zekatta nisap miktarının 80,18 gram altın veya karşılığı para olduğunu hatırlatan Üstündağ, fitrelerin ise en az 6,50 TL olduğunu söyledi.

Üstündağ, bayram namazının 20 Eylül pazar günü saat 07.30'da kılınacağını dile getirerek, bayram namazının Çekmeköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe ve Tuzla'da 1 dakika önce, Şile'de 2 dakika önce, Arnavutköy, Beylikdüzü, Esenyurt, Küçükçekmece, Sultangazi'de bir dakika sonra, Büyükçekmece ve Çatalca'da 2 dakika sonra, Silivri'de 3 dakika sonra kılınacağını belirtti.

Camileri halı, bahçe, şadırvan, tuvalet ve minare temizliklerinin yapıldığını, elektrik, ses ve ışık donanımlarının elden geçirildiğini ve eksikliklerin tamamlandığını dile getiren Üstündağ, camilerin güvenliği ile ilgili de tedbirler aldıklarını bildirdi.



Jale Müminoğlu'nun haberi

Ankara'daki belediyeler, ''11 ayın sultanı ramazan'' için hazırlıklarını tamamladı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayının birlik ve beraberlik içerisinde, toplumsal kaynaşma ruhuyla yaşanması için çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

Geçmiş ramazanların nostaljisini yaşatmayı hedefleyen belediye, organizasyon için Altınpark'ı seçti. Bu alanda oluşturulan dev çadırda ünlü sanatçıların konserleri, şiir dinletileri, edebiyat ve fikir sohbetleri, tiyatro oyunları, mehter konserleri, Karagöz-Hacivat, geleneksel temaşa sanatları, hediyeli yarışmalar ve birbirinden renkli gösteriler, Ankaralılar'a ramazan havası yaşatacak. Ayrıca, kurulacak çarşıda, kitapçıların, yöresel yemeklerin, geleneksel el sanatlarının yer alacağı stantların yanında ramazan nostaljisini yaşatacak macuncular, pamuk şekerciler, kestaneciler, mısırcılar yer alacak.

Belediye, bu yıl da ramazan ayı süresince engelliler için özel iftar çadırı oluşturdu. Engelliler, Sincan Aile Yaşam Merkezi önünde kurulacak yemek çadırında oruçlarını açmaları için araçlarla evlerinden alınarak getirilecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesinin iftar çadırı ve yemek merkezi kuracağı yerler şöyle:

''Altındağ'da Hüseyin Gazi Mahallesi Hüseyin Gazi Kültür Merkezi, Siteler girişi üst geçit ayağı, Çankaya'da AŞTİ içi, Güvenpark, Abdi İpekçi Parkı, Etimesgut'ta Elvankent Gimsa arkası, Gençlik Parkı Tren Gar önü, Keçiören'de Kuyubaşı Gökçek Parkı girişi, Gazino Otobüs Hareket Noktası, Pursaklar Merkez, Mamak'ta Akdere M. Ali Altun Parkı yanı, Abidinpaşa Makromarket yanı, Elmadağ merkez, Sincan'da Lale Meydanı, Yenimahalle'de Ostim metro istasyonu yanı, Demetevler Onkoloji Metro durağı otoparkı, Şentepe son durak pazar yeri önü, Gölbaşı'nda merkez, Akyurt'ta Beyazıt Mahallesi belediye binası yanı, Çubuk'ta Yavuz Selim Mahallesi Edebali sokak ile Atatürk Parkı yanı, Kalecik'te İstasyon Caddesi belediye iş hanı, Kazan'da belediye yanı, hükümet konağı arkası, Bala'da pazar yeri.''

-İLÇE BELEDİYELER-

Çankaya Belediyesi, Toplumsal Dayanışma Merkezi (TODAM) aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara yaptığı yardımları ramazan ayında da sürdürecek. Ramazan ayının ruhuna uygun kültürel ve sanatsal etkinlikler yapılacak ilçede, Zabıta Müdürlüğü aracılığıyla ilçe dışından gelen dilencilere karşı sıkı denetim uygulayacak.

Mamak Belediyesi yaklaşan ramazan ayı öncesi hazırlıklarına hız verdi. Belediye, bölgedeki camilerde temizlik çalışması başlattı. Camiler, Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan 3'er kişilik 2 ekiple temizlendi. Halılar yıkandı, pencereler, kapılar ve duvarlar temizlendi.

Mamak'ta 5 ayrı noktasına iftar çadırı kurulacak. Çadırlarda, toplumsal dayanışmanın en güzel örneklerinin sergilendiği iftar verilecek. Mamak pazar alanında kurulacak festival alanında Hacivat-Karagöz ve Meddah gösterilerinin yanı sıra Türk Sanat Müziği ve tasavvuf konserleri gerçekleştirilecek. Belediye Kent Tiyatrosu tarafından Mamak Kültür Merkezi'nde çeşitli orta oyunlar sahnelenecek.

-GÖLBAŞI SAHİL PARK'TA ŞENLİK

Gölbaşı Belediyesi, Sahil Parkı'nda çeşitli etkinlikler düzenleyecek. Gölbaşılı vatandaşların, 45 gün boyunca iftar sonrası vakitlerini hoşça geçirebilmeleri için çeşitli organizasyonlar düzenlenecek. Hacivat-Karagöz gösterileri, açık hava tiyatro gösterileri, yerel sanatçılardan konserler, belediye konservatuvar öğrencilerinin vereceği tasavvuf müziğinden örneklerin yanı sıra tüm ramazan ayı boyunca çocuklar için lunapark kurulacak.

Etimesgut Belediyesi, belediye binası yanında iftar çadırı kuracak. Belediye, tespit ettiği ihtiyaç sahiplerine gıda yardımlarında bulunacak. Gıdalar ailelere bizzat belediye personeli tarafından ulaştırılacak. Gıda paketleri içerisinde bir ailenin 1 aylık ramazan ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler yer alacak. Ayrıca ihtiyaç sahibi ailelere Ramazan Bayramı için giyim yardımı yapılacak.

Ramazan öncesinde 360 genci Çanakkale'ye gönderen Etimesgut Belediyesi, Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri için Konya'ya gezi düzenleyecek.

Yenimahalle Belediyesi de iftar çadırı kuracak, ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda yardımında bulunacak. Belediye Zabıta Müdürlüğü ekipleri de, vatandaşların sağlıklı gıda tüketimlerini sağlamak amacıyla ramazan ayı öncesinde özellikle imalathanelere yönelik denetimlerini arttırdı.

Keçiören Belediyesi de, ramazan etkinlikleri kapsamında ilçenin muhtelif yerlerine iftar çadırları kuracak ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda yardımında bulunacak.

Altındağ Belediyesi, Hamamönü'nde nostalji dolu bir ramazan etkinliği düzenleyecek. Hamamönü'nün, tarihi evleri ve sokaklarıyla başkentin en köklü yerleşim alanlarından biri olması sebebiyle, ''yüksek sesli müzik yayını yapılmayacak, ortalığı yiyecek kokularının ve seyyar satıcıların basmadığı'' etkinlikler düzenlenecek.

Sincan Belediyesi, her hafta cuma, cumartesi ve pazar günleri Lale ve Yenikent Meydanı'nda yapılacak olan etkinliklerle birbirinden ünlü konukları halkla buluşturacak.

21 Ağustos cuma günü Lale Meydanı'nda Engin Noyan'ın söyleşi programıyla başlayacak olan etkinlerde, ramazan boyunca çeşitli tarihlerde söyleşileriyle Ahmet Yenilmez, Reha Yeprem, Yaşar Alptekin, konferanslarıyla Prof. Dr. Taşkın Tuna, Vehbi Vakkasoğlu, hitaplarıyla Dursun Ali Erzincanlı, stand-up şovlarıyla Atalay Demirci, Recep Demirkaynak ve şiirleriyle Serdar Tuncer sahne alacak. Öte yandan, Karagöz-Hacivat oyunları da her gün saat 20.30'da Lale ve Yenikent Meydanı'nda çocuklar için sahnelenecek.



Tuba Karahan - 11 ayın sultanı ramazan dolayısıyla bir dizi hazırlık yapan Ankara Müftülüğü, bu yıl ilk kez Hacı Bayram Camisi'nde kadınlar için mukabele programı düzenleyecek.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Hacı Bayram Camisi'nde 10.00-11.30 saatleri arasında 4 kadın din görevlisi ezbere grup mukabelesi okuyacak. Kadın görevliler, yarım saate yakın da okunan ayetlerle ilgili kadınlarla sohbet edecek.

Ayrıca, başkentteki bin 376 metropol olmak üzere toplam 2 bin 730 camiden bin 353'ünde değişik zamanlarda mukabele okunacak.

Müftülük, her yıl olduğu gibi bu yıl da bazı camilerin müştemilatında iftar yemeği verecek. Buna göre, vatandaşlar, Kocatepe Camisi, Yenimahalle'deki Sami Efendi Camisi, Elmadağ'daki Kayadibi Mahallesi Camisi, Polatlı'daki Hacı Bahri Camisi ve Şereflikoçhisar'daki Merkez Şerefiye Camisi'nde oruç açabilecek.

Başkentte ayrıca, 13 camide hatimle teravih namazı kılınabilecek. Hatimle namaz kılınacak camiler şöyle:

''Altındağ - Hacı Bayram Camisi, Ayaş - Merkez Bünyamin Camisi, Beypazarı - Merkez Tabakhane Camisi, Çubuk - Merkez Yeni Cami, Elmadağ - Ulu Cami, Keçiören - Rabia Hatun Mescidi, Mamak - Altıağaç Türbe Camisi, Mamak - Kutludüğün Yeni Cami, Polatlı - Şehitlik Camisi, Pursaklar - Hz. Ebubekir Camisi, Sincan - Andiçen Camisi, Yenimahalle - Sami Efendi Camisi ve Yenimahalle - Çavuşoğlu Camisi.''

-RAMAZAN GECELERİ MAHYALARLA AYDINLANACAK-

Başkentte, ramazan geceleri mahyalarla aydınlanacak. Çeşitli ilçelerdeki 11 camiyi, ''Hoşgeldin Ya Şehri Ramazan'', ''Oruç Tut Sıhhat Bul'', ''Din Hayattır'' ve ''Allah'' gibi mahyalar süsleyecek.

İrşat ve vaaz hizmetlerinin de yoğun olarak verileceği ramazan aylarında, genellikle din adamları oruç, orucun faydaları, ramazan ayının önemi, namaz, ibadet gibi dini konularla, tasarruf ve israf, ticari hayatta güven, yardımlaşma, büyüklere saygı, komşu hakkı, riya ve kibir ile şehitlik ve gazilik gibi sosyal konularda öğle ve teravih namazları öncesinde vaaz verecek.

Ramazan boyunca cuma hutbelerini ise Ankara Müftüsü Hakkı Özer ile ilçe müftüleri ve emekli din işleri yüksek kurulu üyeleri okuyacak. Hutbelerde, ramazan ve oruç, orucun ferde ve topluma kazandırdıkları, zekat, Kur'an-ı Kerim'in özellikleri, Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı gibi konulara değinilecek.

Kur'an-ı Kerim'in vahiy yoluyla Hz. Muhammed'e gönderildiği ve İslam dininde en faziletli gece olarak bilinen Kadir Gecesi de başkentte bazı camiler sabaha kadar açık kalacak. Metropol ve ilçelerde olmak üzere toplam 29 caminin açık kalacağı gecede, söz konusu camilerde sabaha kadar ibadet yapılabilecek. Buna göre, merkezde, Kocatepe Camisi, Etlik Hicret Camisi, Abidinpaşa Merkez Cami, Terminal (AŞTİ) Camisi ile Sami Efendi Camisi, Kadir Gecesi sabaha kadar açık kalacak. Ayrıca Kızılcahamam, Çubuk, Polatlı, Etimesgut, Şereflikoçhisar ve Nallıhan gibi ilçelerde de belirlenen camiler Kadir Gecesi sabaha kadar açık olacak.

Ramazanda itikafa (ramazanın son 10 gününü ibadet ederek ve zorunlu haller dışında camiden çıkmayarak geçirmek) girmek isteyen vatandaşlar için de 24 cami belirlendi. Merkezdeki Kocatepe ve Hacı Bayram camilerinin yanı sıra ilçelerde de isteyen vatandaşlar belirlenen camilerde itikafa girebilecek.

evet geldi o mübarek ay çok şükür yaklaştı
teşekkürler kardeşim emegine saglık


Güncel Haberler

MollaCami.Com