Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Azerbaycan Türkiyeyi gözden çıkarırmı?

1992 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan’ı tanıyan ilk ülke Türkiye oldu. 20 Yanvar katliamında, Hocalı Soykırımı’nda, Dağlık Karabağ’ın işgalinde Bakü’ye en büyük destek Ankara’dan geldi. İki devlet bir millet söylemi Rusya ile Azerbaycan için değil, Türkiye ile Azerbaycan için söylendi.

Ancak Ermenistan sınırının açılması tartışmalarının ardından İstanbul’da gerçekleştirilen Medeniyetler İttifakı’na katılmayarak, adeta misilleme yaparcasına Rusya’ya giden Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, ‘Rusya bizim stratejik ortağımızdır!’ diyerek Türkiye – Azerbaycan ilişkilerini gerdi.

Aliyev bu açıklamasıyla bir anda Azerbaycan’ın eksen değiştireceği sinyalini verdi.

İlham Aliyev’in sarfettiği bu sözcükler aslında 14 yıldır Sovyetlerden bağımsız gibi görünse de, Bakü hükümetinin Rus yanlısı politika izlediğinin de bir göstergesiydi.

Rusya’da KGB istihbarat örgütünde önemli görevlerde bulunmuş ve eşi de Ermeni asıllı olan Eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in oğlu olan İlham Aliyev’in de izlediği politikaları da aynı çizgide değerlendirmek mümkün!

Hem Azeri hem de Türk toplumu bu tartışmalardan olumsuz yönde etkilendi. Sınır tartışmalarının ardından Azerbaycan’da yaşayan Türkler zor duruma düşürülürken, Türk konsolosluğunun önünde de eylemler düzenlendi, türkçe şarkılar bazı kanal ve radyolarda yasaklandı.

Türkiye’de durum farklı değil! Bazı çevreler Kafkaslar açısından oldukça hassas olan bu konu üzerinden ‘Dış politikada başarısızlık’ çığırtkanlığı yapıyor.

Gelelim Ermenistan sınırının açılması tartışmalarına! Ermenistan tarafından %20 toprakları işgal altında olan ve halen münferit çatışmalar içine giren Azerbaycan’ın elbette ki sınırın açılmasına tepki göstermesi bekleniyordu! Ancak Başbakan Erdoğan’ın tartışmalara son noktayı koyan ve defalarca tekrar ettiği ‘Karabağ’da çözüm olmazsa kapı açılmaz!’ cümlesinin gerginliği bitirmesi gerekirdi!

Aliyev yönetiminin Türkiye karşıtı başlattığı kampanyadaki rolü işte bu noktada gün yüzüne çıkıyor. Erdoğan’a rağmen Aliyev, Medvedev ile görüşerek strateji yeniliyor ve Karabağ konusunda Azeri topraklarının işgal edilmesinde Ermenilere yardım eden Rusya’dan yardım istiyor! Tabi Türkiye’de de AK parti hükümetini yıpratmak için fırsat kollayan muhalefet bunu adeta fırsat bilerek konunun üzerine gidiyor!

İki ülke ilişkileri açısından son 2 yılda bir yumuşama sürecine girdi. Bunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Erivan ziyaretinin etkisi büyük. Gül’ün Ermenistan’a giderek milli maçı izlemesi Ankara - Erivan arasındaki ilişkilerin temelini atarken, Ankara – Bakü gerilimine sebep olmuştu. Erivan’daki temaslarında Karabağ sorununu gündeminden düşürmeyen Gül, hemen ardından Bakü’ye giderek Aliyev’e özel bir jest yapmıştı.

Şayet Ermenistan sınırlarının açılmasını istiyorsa, Azerbaycan’ın topraklarındaki işgalini, kaldırmanın yanı sıra, Ankara ile ilişkilerini sıkı tutmalı ve sözde soykırım iddialarından vazgeçmelidir!

Azerbaycan’a gelince, Bakü Ankara’nın iç ve dış siyasetini baz alarak önemsiyorsa şayet, K.K.T.C.’nin bağımsızlığını ilk kabul etmesi gereken üye olmalı! Ama şu ana kadar Azerbaycan hala K.K.T.C.’nin bağımsızlığını kabul etmiş değil!

Hem Azeri hem de Türk stratejistler günlerdir bu konuyu tartışıyor. Yenişafak yazarı İbrahim Karagül’ün Tvnet’te sunduğu İnterpolitik’te de gündem Ankara – Bakü – Erivan hattındaki ısınmaydı. Özellikle dikkat çeken bölgeyi iyi tanıyan isimlerin yanı sıra, Azerbaycan’dan gelen konuğun bölgedeki durumu değerlendirmesiydi! Başbakan Erdoğan’ın mesajını iyi almış olan Müsavat Partisi Genel Başkanı İsa Kamber, İlham Aliyev’in aksine daha yapıcı bir politika sergiledi. Türk dünyasına da yakınlığı ile bilinen Kamber, Türkiye’nin asla Azerbaycan’ı yarı yolda bırakmayacağı görüşünde.

Azerbaycan birçok alanda Türkiye için stratejik öneme sahip! Türk halkı Azerbaycan’ı kendi parçası, topraklarını da kendi toprakları gibi görüyor!

Türkiye’nin Azerbaycan politikasında bir değişim olmamasına rağmen Rusya’ya yakınlaşan ve Rusya’yı stratejik ortağı olarak gören Aliyev işte bunu iyi görmeli!



Cahide Hayrunnisa YAĞCI / Azerbaycan / Haber 7


Güncel Haberler

MollaCami.Com