Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Çok stresli çıktın terörist olabilirsin!

ABD hava alanlarında suçluları tespit etmek için geliştirilen güvenlik önlemlerinde son nokta: Stres ve heyecan seviyesini, vücut ısısı, kalp atışları ve göz hareketlerinden tespit eden bilgisayarlar devreye giriyor.

11 Eylül saldırılarından sonra özellikle uçakla ABD’ye giriş yapan teröristleri tespit etmek için tüm havalimanlarında kontrolleri sıkılaştıran Amerikalılar şimdi suçluları “gözünden ve vücut dilinden tanıyan” sistemleri uygulamaya koyuyor. Los Angeles Hava Limanı’nda prototipi denenerek önümüzdeki 10 yıl içerisinde tüm havaalanı güvenlik noktalarına yaygınlaştırılacak olan sistem, kameralar ve sensörler aracılığıyla ülkeye giriş yapan kişi hakkında bilgi topluyor. Göz hareketleri, vücut ısısı, kalp atışları gibi veriler daha sonra bilgisayara aktarılarak bu kişinin “heyecan, öfke, stres seviyesi” tespit ediliyor.

Aldatmak çok zor

Verileri anormal olan kişiler, güvenlik görevlileri tarafından sözlü mülakata alınıyor ve bu şekilde kötü niyetli kişilerin ülkeye girişi engellenmiş oluyor. FAST adı verilen bu sistemi geliştiren İç Güvenlik Bakanlığı uzmanlarından Bob Burns, “Bir çeşit saldırı düzenlemek için bir ülkeye giriş yapan kişinin tam anlamıyla sakin olması mümkün değil. Yani sistemi aldatmak çok zor. Mutlaka giriş sırasında duyduğu endişe vücuduna yansıyacaktır. Biz de bu yansımayı ortaya çıkaracak delilleri toplayarak bilgisayarın bize potansiyel teröristleri işaret etmesini sağlayacağız” diye konuştu.

A) GÖZLER: Kameralar göz bebeklerindeki ufalma, gözleri kaçırma, göz kırpma sıklığı gibi her türlü endişe belirtisini izleyecek ve kaydedecek.

B) KALP: BioLidar adı verilen bir lazer kamera sistemi kalp atışlarını tespit ederek heyecan seviyesini belirleyecek.

C) AKCİĞER: BioLidar aynı zamand boyun ve yanakları izleyerek nefes alış sıklığını denetleyecek.

D) DERİ: Termal kameralar heyecanla yükselen ateşi tespit edecek.

E) VÜCUT DİLİ: Heyecan ve stres belirtileri kamerayla izlenecek.


vatan


Güncel Haberler

MollaCami.Com