Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


SürMeNin GöZe eTkiLeRi..

İnsana verilen en büyük nimetlerden birisi olan gözlerimizin korunması hakkında Efendimiz (sav) tarafından gece sürülmesi tavsiye edilen sürmenin ihtiva ettiği maddelerin araştırılarak göze faydalı olan tesirleri bilim adamlarının dikkatini çekmeye başlamıştır. Sürmenin ihtiva ettiği metallere göre birçok çeşidi vardır, fakat Efendimiz, gözü koruma açısından en faydalısının “İsmid taşı” olduğunu buyurmuşlardır. Göz için sürme olarak sürülen ismid taşının içinde bulunan maddeler; antimuan, sülfür (kükürt) ve çinkodur.

Antimuan tek başına tıp alanında pek kullanılmamış, daha çok sanayide kullanım sahası bulmuştur. Yalnız antimuanın kükürtle bileşik şekli olan antimonit halinde süs eşyası ve ilaç ham maddesi olarak kullanıldığı bilinmektedir. Göz sürmesi olarak kullanılan antimuanlı bileşikler ise, kükürt ve çinko ihtiva eden bileşiklerdir. Bunlar tabiatta antimonit ve tetraerdit gibi isimlerle bilinir.

Sürmenin en ideal karışımı antimuan+kükürt+çinko bileşimi olanıdır. Antimonit (Sb2S3) en önemli antimuan cevheridir. Prit, zinober, çinko, altın, gümüş, galen ve arsenikle birlikte olarak da bulunur. İşte antimonit+çinko bileşimi ismid taşı dediğimiz sürmedir ki, göz için en faydalı olan da budur.

Dr. Arslan MAYDA

Teşekkürler...

ben de teşk.edrim. :)


Teşekkürler...


ben de teşk.edrim. :)

ben de hadisle sohbete iştirak edelim istedim... :)

(En iyi sürme, ismid sürme taşıdır. Çünkü o, gözü parlatır, kirpikleri uzatır.) [Nesai]


(İsmidle sürmelenmeye devam edin, çünkü o, kirpikleri uzatır, göz çapaklarını giderir ve gözü kuvvetlendirir.) [Taberani]



(Sürme çekmek, yeşilliğe ve güzel yüze bakmak gözü kuvvetlendirir.) [İ.Süyuti]

[b]emeğine sağlık güzel kardeşim...

teşekkürlerimi bir borç bilirim efenim... hadis-i şerif'le daha bir manidar daha bi zenginleşti konu sağolsasın neyzen-lal ;)

Hmmm İsmid taşını buralarda bulmak mümkün müdür acep ::)


Hmmm İsmid taşını buralarda bulmak mümkün müdür acep ::)
bilmem hiç, hac malzemesi satan yerlerde bulmak mümkün olabilir..


Göz Hastalıkları

MollaCami.Com