Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Doğduğumuz,yaşadığımız veya yerleştiğimiz yerleri tanıtalım

Saygıdeğer kardeşlerim;

Başlıkta da belirttiğim gibi doğduğumuz,yaşadığımız veya yerleştiğimiz yerleri her yönüyle (gezilip görülmesi gereken yerleri,yemek ve kültürü,yapmadan dönmeyin diyebileceğimiz özellikleri vs.) mümkünse resimler ekleyerek tanıtalım.

Buyrun başlayalım... ;)

Arkadaşlar konu ile ilgili resim eklemek şart değil,sadece genel bilgi vermemiz de yeterli.

İlk giriş benden olsun o zaman Burdur'u tanıyarak başlayalım:

Burdur; Akdeniz bölgesinde Antalya,Isparta,Denizli,Muğla ve Afyon illeri ile çevrilidir.Nüfusu:256.803(2000)

Büyük depremler yaşamış,küçük ama gelişim gösteren bir ilimiz Burdur.Çok sayıda sulama göletleri ve göller mevcut.Türkiye'nin önemli göllerinden olan Burdur gölü her türlü su sporları için uygun,diğer önemli gölleri ise Salda,Yarışlı, Karataş ve Gölhisar gölleridir.

Burdur, Akdeniz'de olmasına rağmen kışları soğuk ve yağışlı,yazları sıcak ve kurak bir iklime sahip.Ayrıca ilimizde yüksekliği 1200 ile 2200m. arasında değişen bir çok yayla var; Ağlasun-Akdağ yaylası, Kırkpınar yağlı güreşlerine ev sahipliği yapan Altınyayala-Kırkpınar, Bucak-Kestel veKumar yaylaları, Yeşilova-Eşeler yaylası bunlardan bir kaçı.

;) Gezilebilecek yerler:

Tarihi eser olarak;Ulu Cami,Dörtayak Türbesi, Pirkulzade Medrese ve Kütüphanesi,İncir ve Susuz kervansarayları,

Osmanlı mimarisinin örneklerini sunan;Taş Oda konağı, Çelikbaşlar konağı, Baki Bey konağı,Mısırlılar evi gibi tarihi konak ve evler,

Ayrıca İnsuyu ve Sefer Yitiği mağaraları görülebilir.

;) Yemeklerine gelince: Testi kebabı,Burdur şiş,kabak helvası,ceviz ezmesi,ceviz helvası,hamur işleri ve Bucak tarhanası meşhurdur mutlaka tavsiye ederiz. ;)

;) Yapmadan dönme:

-İnsuyu mağarasını görüp, şifalı suyundan içmeden,
-Sagalassos Antik Kentini görmeden,
-Burdur arkeoloji Müzesini ve il merkezindeki Osmanlı Dönemi sivil mimari örneklerinden Taşoda Etnografya Müzesini, Bakibey Konağını ve Çelikbaş Konaklarını ziyaret etmeden,
-İl merkezi, Yukarı Pazar Semtinde üretilen "ceviz ezmesi" olarak adlandırılan ceviz tatlısından, Burdur'a has "Burdur şiş" ten ve Sagalassos Antik Kenti yolu üzerinde yöreye has süzme yoğurt ile alabalık yemeden,
-Bakırcılar çarşısında, hediyelik bakır eşya ve Burdur Alacası sipariş vermeden,

Dönmeyin...

Aklıma gelen şimdilik bunlar... ::)

Ve Burdur'dan bir kaç kare:

Şehir içinden bir görünüm

[img width=600 height=500]http://img2.imageshack.us/img2/4325/burdurehirii.jpg[/img]

Genel görünüm

[img width=600 height=500]http://img2.imageshack.us/img2/3500/burdurmanzararesimleri1.jpg[/img]


Burdur Gölü




Gölhisar Gölü




Karacaören Baraj Gölü




İnsuyu Mağarası




Not:Resimler alıntıdır.

guzelmis Burdur tesekkurler :)

İlgi ve alakanız için ben teşekkür ederim kardeşim. :)

Siz değerli kardeşlerimizin de katılımını bekliyoruz. ;)

gerçekten güzel bir ilmiş Burdur, emeğinize sağlık. bende şimdi yerleştiğim yerde kısa bi araştırma yapıp sizlerle paylaşmak isterim.


gerçekten güzel bir ilmiş Burdur, emeğinize sağlık. bende şimdi yerleştiğim yerde kısa bi araştırma yapıp sizlerle paylaşmak isterim.


Tabii ki kardeşim paylaşımınızı bekliyoruz.Ayrıca konuya olan ilginiz için teşekkürler... :)

Ahuzar kardeşim çok güzel bir başlık olmuş. inşallah kardeşlerimize çok güzel bilgiler verilebilir burda.
Ben de acizane yaşadığım il hakkında bilgiler vermeye çalıştım. Turizm maksadıyla gelen kardeşlerimizin yanında diğer önemli amaçlar için de gelecek olan kardeşlerimizi de düşünerek bazı önemli binaların da fotoğraflarını ve bulundukları ilçe ve semtleri de eklemeyi uygun buldum. Herhangi bir amaçla Ankara'ya gelecek olan kardeşlerimize ulaşım, adres, konaklama, yeme vb konularda yardımcı olabilmek isteriz. Sorusu olan kardeşlerimiz için Allah izin verdiği müddetçe burdayız. :)


ANKARA




Kurtuluş Savaşımızın idare edildiği bir merkez olarak, adı milli mücadelemizin sembolü haline gelen Ankara 13 Ekim 1923’te başkent olmuştur.

Ankara, Orta Anadolu'nun kuzeybatısında bulunan Kızılırmak ve Sakarya nehirlerinin kollarının oluşturduğu ovalarla kaplı bir bölgedir. Bu bölgede orman alanları ile step ve bozkır alanlarını bir arada görmek mümkündür.
Doğusunda Kırıkkale ve Kırşehir, kuzeyinde Çankırı ve Bolu, kuzeybatısında Bolu, batısında Eskişehir, güneyinde Konya ve Aksaray illeri bulunmaktadır.

Ulaşımı: Karayolu, demiryolu ve havayolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Türkiye’nin karayolu ve demiryolu ağı merkezinde olması nedeniyle ülkenin her yerine ulaşmak mümkündür. İç ve dış hatlarla hizmet veren uluslararası havalimanı bulunmaktadır.

İklimi : İlin geniş arazisinde yer yer iklim farklılıkları görülür. Güneyde, İç Anadolu ikliminin bariz özellikleri olan step iklimi, kuzeyde ise, Karadenz ikliminin ılıman ve yağışlı halleri görülebilir. kara ikliminin hüküm sürdüğü bu bölgede kış sıcaklıkları düşük, yaz ise sıcak geçer. En sıcak ay Temmuz-Ağustos, en soğuk ay ise Ocak ayıdır.

Bitki Örtüsü: Etrafı dağlarla çevrili olan Ankara, kışları soğuk, yazları kurak geçen bir iklime sahiptir. En yağışlı mevsim ilkbahardır
Ankara harita

[img width=580 height=435]http://www.altindag.gov.tr/alt_birimler/ankara_haritasi.jpg[/img]


Gezilebilecek yerler
Anadolu Medeniyetleri Müzesi
:


[img width=580 height=435]http://www.ankarakulturturizm.gov.tr/resimgoster.aspx?DIL=1&BELGEANAH=184195&RESIMISIM=4.jpg[/img]

Müze, Ankara Kalesi’nin güneydoğu kısmında, Atpazarı olarak bilinen semtte bulunan iki Osmanlı yapısından meydana gelmektedir. İki yapıdan birisi olan Mahmut Paşa Bedesteni’nin, Fatih dönemi baş vezirlerinden tarafından 1464-1471 tarihleri arasında yaptırıldığı tahmin edilmektedir.
İkinci yapı olan Kurşunlu Han, tahrir defterlerine ve sicil kayıtlarına dayanan son araştırmalara göre Fatih dönemi baş vezirlerinden Mehmet Paşa’nın Üsküdar’daki imaretine vakıf olarak yaptırılmıştır.
Kendine özgü koleksiyonları ile dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde, Anadolu’nun arkeolojik eserleri Paleolitik Çağ’dan başlayarak, Osmanlı dönemine kadar kronolojik bir sırayla sergilenmektedir. Bedestenin yan salonlarında kronolojik düzen içinde, Paleolitik, Neolitik, Eski Tunç, Assur Ticaret Kolonileri, Hitit, Phyrigia, Urartu dönemlerine ait, Karain, Çatalhöyük, Hacılar, Can Hasan, Beyce Sultan, Alacahöyük, Karaz, Mahmutlar, Eskiyapar, Elmalı, Kültepe, Acemhöyük, Boğazköy, Gordion, Pazarlı, Altıntepe, Adilcevaz, Patnoz kazılarından gelme çeşitli koleksiyonlar ve Yunan, Roma, Bizans dönemlerine ait örnekler; bedestenin orta salonunda, Hitit İmparatorluk (Alacahöyük) ve Geç Hitit (Malatya, Karkamış, Sakçagözü) kentlerinin giriş kapılarına ait taş kabartmalar kazıda bulundukları biçimde sergilenmektedir. Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 19 Nisan 1997 tarihinde İsviçre’nin Lozan kentinde 68 müze arasında birinci seçilerek “Yılın Müzesi” unvanını elde etmiştir

Etnografya Müzesi :


[img width=580 height=435]http://www.ankarakulturturizm.gov.tr/resimgoster.aspx?DIL=1&BELGEANAH=184195&RESIMISIM=5.jpg[/img]


Etnografya, Ankara’nın Namazgâh adıyla anılan semtinde, Müslüman mezarlığı olan tepede kurulmuştur Binanın mimarı cumhuriyet döneminin ilk mimarlarından olan Arif Hikmet Koyunoğlu’dur. Müzede maden eserler, dokuma giysi, silah ve ağaç işçiliği sergilenmektedir. Geleneksel Türk sanatının nadide örnekleri arasında Anadolu’nun çeşitli yörelerinden derlenmiş halk giysileri, süs eşyaları, ayakkabı, takunya, Sivas yöresi kadın ve erkek çorapları, keseler, oyalar, çevreler, uçkurlar, peşkirler, bohçalar, yatak örtüleri, gelin kıyafetleri, damat tıraş takımları yer almaktadır. Uşak, Gördes, Bergama, Kula, Milas, Ladik, Karaman, Niğde, Kırşehir yörelerine ait dokumalar da bulunmaktadır. Ayrıca müzede Anadolu etnografya ve folkloru, sanat tarihi ile ilgili eserleri içeren bir ihtisas kütüphanesi de bulunmaktadır.


Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM Binası) :


[img width=580 height=435]http://www.ankarakulturturizm.gov.tr/images/index_03.jpg[/img]


Ankara Ulus Meydanı’nda bulunan müze Cumhuriyet Halk Fırkası binası olarak tasarlanmış ancak, I. Büyük Millet Meclisi binasının yetersiz olması ve gelişen cumhuriyet Türkiye’si meclisinin ihtiyaçlarını karşılayamaması nedeniyle binada değişiklik yapılarak II. Türkiye Millet Meclisi olarak kullanılmış, 30 Ekim 1981 yılında da Cumhuriyet Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Bina 1923 yılında Mimar Vedat Tek tarafından tasarlanmıştır.
Özgün eşyaları ile meclis toplantı salonu, Atatürk ilke ve inkılaplarının anlatıldığı odalar ilk üç cumhurbaşkanı Atatürk, İsmet İnönü, Celal Bayar dönemlerini yansıtan belgeler, fotoğraflar ile bazı şahsi eşyalar sergilenmektedir. Toplantı salonunda ise Mustafa Kemal Atatürk’ün 15-20 Ekim 1927 tarihinde okuduğu Büyük Nutuk’tan bir bölüm, balmumu heykellerle meclis oturumu canlandırılmıştır

Anıtkabir


[img width=580 height=435]http://www.buyutec.net/data/media/79/anit-kabir.jpg[/img]


[img width=580 height=435]http://img1.loadtr.com/b-32542-anıtkabir.jpg[/img]


9 Ekim 1944 tarihinde törenle temeli atılan Anıtkabir’in inşası 9 yıllık bir süre içinde dört aşamalı olarak yapılmıştır. Anıtkabir, Türk mimarlığında 1940-1950 yılları arasında II. Ulusal Mimarlık dönemi olarak adlandırılan dönemin özelliklerini taşımaktadır. Yaklaşık 750.000 m2’lik bir alanı kaplamakta olup Barış Parkı ve Anıt Bloku olarak iki kısma ayrılır

Barış Parkı: Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden ve yabancı ülkelerden getirilen fidanlarla oluşturulmuştur. Bugün parkta 104 ayrı türden yaklaşık 48.500 adet süs ağacı, ağaççık ve süs bitkisi bulunmaktadır.

Anıt Bloku: Üç bölümden oluşmaktadır;
Aslanlı Yol
Tören Meydanı
Mozole

Tandoğan Kapısı’ndan girildiğinde, Barış Parkı içinden uzanan yoldan Aslanlı Yol başındaki 26 basamaklı geniş merdivenlere ulaşılır. Merdivenin hemen başında karşılıklı olarak İstiklal ve Hürriyet kuleleri yer alır.

Anıtkabir yapı topluluğu içinde, simetrik yerleştirilmiş on adet kule vardır. Bunlar İstiklal Kulesi, Hürriyet Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Zafer Kulesi, Barış Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Misak-ı Milli Kulesi, İnkılap Kulesi, Cumhuriyet Kulesi, Müdafaa-i Hukuk Kulesi’dir. Zafer ve Barış kuleleri arasında II. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün mezarı bulunmaktadır.

Roma Hamamı :
[img width=580 height=435]http://farm3.static.flickr.com/2280/2019174740_e2de8d42d9.jpg[/img]

Ulus Meydanı’ndan Yıldırımbeyazıt Meydanı’na uzanan Çankırı Caddesi üzerinde yer almaktadır
Bugün Roma Hamamı olarak adlandırılan bu platformun bir höyük olduğu, en üstte Roma Çağı (Kısmen Bizans ve Selçuk katları), onun altında Frig Devri yerleşmesinin kalıntıları tespit edilmiştir. Hamam taş ve tuğladan yapılmıştır. Çankırı Caddesindeki girişi ile, sütunlu bir revak kalıntısının çevrelediği geniş bir alana yayılan ve Palaestra denilen beden eğitimi ve güreş yapılan yere girilmektedir. Bu kısmın sağ tarafında yer alan sütunlu yolun üzerinde dört köşeli ve yuvarlak birçok yazılı sütun bulunmaktadır.
Spor alanının hemen arkasında phirigidarium (soğukluk) kısmı, solunda ise kenarlarında oturma basamakları bulunan piscina (yüzme havuzu) ile apoditarium (soyunma yeri), sağda yuvarlak tuğludan yapılmış sütun parçaları bulunan soğukluk yer almaktadır. İkinci sırada bulunan tepidarium (ılıklık) kısmında yine yuvarlak tuğladan sütun parçaları bulunmaktadır. Yıkanma odaları bu sütunların üzerinde bulunmaktaymış. Caldarium (sıcaklık) kısmı ise hamamın en arka kısmında yer almakta olup, 12 adet külhanı bulunmaktadır.

Ilıklık ve sıcaklık kısımlarının diğer bölümlerden daha geniş olmalarının nedeni Ankara'nın çok soğuk kış şartlarına bağlanmalıdır. Bunlar, etrafında ocaktan gelen sıcak havanın rahatça dolaştığı tuğla sütunlardan oluşan bir yer altı ısıtma tesisatı ile desteklenir ve yukarıda bulunan odalar da bu şekilde ısınırlardı.

VII. yüzyılda geçirdiği bir yangın sonucu tahrip olan yapının, kazılar sırasında ele geçen sikkelerden, yaklaşık beşyüz yıllık bir süre ile kullanıldığı ve zaman zaman onarıldığı anlaşılmaktadır.

Gordion ve Gordion Müzesi :

[img width=580 height=435]http://img261.imageshack.us/img261/2227/gordion5ic8.jpg[/img]


İç Anadolu’nun en önemli antik kentlerinden birisi olan Gordion, Ankara’nın 96 km. güneybatısında, Polatlı’nın 21 km. batısında Yassıhöyük köyündedir. Gordion’un ilk olarak M.Ö. 3000 yılının sonlarında (Eski Tunç Çağı) iskân edildiği bilinmektedir. Antik kentin bu çağdan başlayarak Hititler, Phyrigialılar, Persler, Yunanlar ve Romalılara ait olmak üzere çeşitli yerleşme tabakalarına sahip olduğu tespit edilmiştir.
Yassıhöyük köyünün doğusundaki geniş vadide tümülüsler dağınık bir şekilde bulunmaktadır. Bunlar üstleri yığma toprak tepeciklerle örtülmüş ve ağaçtan yapılmış mezarlardır.
Gordion’da yapılan kazılarda bulunan eserlerin büyük çoğunluğu Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi ile Gordion Müzesi’nde korunmaktadır.

Alagöz Karargâh Müzesi:


[img width=580 height=435]http://msngezikolik.gezisitesi.com/Images/UserPosted/Publish/45200db6-84c6-44b7-a63d-24e776e7becf.jpg[/img]


Alagöz Köyü, Polatlı Anıtkabir Komutanlığı'na bağlıdır. Atatürk'ün Sakarya Savaşı'nı idare ettiği çiftlik evi 10 Kasım 1968 tarihinden beri müze olarak hizmet vermektedir.

A.O.Ç. Atatürk Evi ve Müzesi

[img width=580 height=435]http://www.arkitera.com/UserFiles/Image/news/2008/02/20/manset03.jpg[/img]


[img width=580 height=435]http://www.kultur.gov.tr/TR/resimgoster.aspx?DIL=1&BELGEANAH=174812&RESIMISIM=27.jpg[/img]


Ankara Kalesi:

[img width=580 height=435]http://img2.blogcu.com/images/s/i/m/simarigim/yasinylnz_ankara_kalesi.jpg[/img]


[img width=580 height=435]http://1.bp.blogspot.com/_0ZYdZfvMPtA/SFvFji_pM9I/AAAAAAAABZg/Avz7ZSWbt40/s400/Ankara+kalei%C3%A7i.JPG[/img]


Ankara’ya hâkim bir tepenin üzerinde kurulmuş olan ve zaman içinde kentin simgesi haline gelen Ankara Kalesi'nin ilk yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir
Bugün kale içinde Osmanlı Ankara’sının 17. yüzyıldan itibaren ayakta kalmış birçok Ankara evi ve Alaaddin Camii bulunmaktadır.

Ankara Kale İçi Evleri : Kale içinde çoğu iki katlı olan Ankara evlerinin alt kat avlusunda uşakların, aşçıların, kâhyaların odaları, kiminde de bir ahır bulunur. Birinci katta ev sahibinin oturduğu odalar vardır. Genellikle evin dışında ve bir yanı açık merdivenden, "sergâh ya da sergâh" denilen sütunlu, dört bir yanı açık, üstü kapalı bir taraçaya çıkılır. Üst kattaki odalar, kimi evlerde bir sofanın, kimilerinde de sergâhın bir yanında yer alır. Konuk, toplantı ve yatak odaları ikinci katta bulunur. Kimi odalarda kadınların toplantıları izleyebilmeleri için kafesler vardır.

Suluhan :

[img width=580 height=435]http://www.fotografgalerisi.com/data/media/934/0103_Suluhan-Ank..jpg[/img]

Hacı Doğan Mahallesi’nde, Suluhan Sokağı’ndadır. 1685 yılında Şeyhülislam Mehmet Emin Bey tarafından Zincirli Camii’ne vakıf olarak yaptırıldığı sanılmaktadır. İki kısımdan oluşan Suluhan'ın Her iki kısımda da duvarlar moloz taştan yapılmıştır. Hanın batı kenarında üç bölümlük küçük bir arasta bulunmakta olup, her bölüm kalın beşik tonozlarla örtülmekte ve yanlarda küçük dükkânlar yer almaktadır.

Beypazarı ve Beypazarı evleri:

[img width=580 height=435]http://www.tatildefteri.com/images/beypazari2.jpg[/img]

[img width=580 height=435]http://www.warnerblade.com/t/2/pictures/beypazari2%20074.jpg[/img]

Beypazarı Evleri : Ankara'nın 100 km. batısında yer alan Beypazarı’nın dik yamaçlar ve vadilere kurulmuş olan eski kesimi, çarşı ve geleneksel konutlardan oluşan karakteristik dokusuyla ve doğal peyzaj özellikleriyle tarihi ve görsel karakteri zengin olan bir yerleşimdir. 100 yıllık geçmişi olan bu evler, Osmanlı ve geleneksel Türk evlerinin tipik özelliklerini taşımaktadır.

Konut mimarisi açısından ana tip, cumbalı veya üstünde kuşkana olarak adlandırılan bir çatı katı olan iki veya üç katlı yapılardır. Evlerin temel duvarları taştan, geri kalan kısımları ahşaptan yapılmış ve dıştan sıvanmış olup üstleri çinko kaplı veya kiremitli çatıyla örtülüdür. Dış yapıda, bu ana tipin çeşitlemesi olarak balkon biçiminde çıkma veya kuşkanalar, ahşap kafesli pencereler görülür. İç yapıda zemin katı taşlık ve buna bağlı ahır, samanlık, kiler, hizmetkar bölümü gibi mekânlardan oluşur. Üst katlar asıl yaşama katlarıdır. Dikdörtgen veya kare planlı sofa etrafında odalar dışında mutfak, banyo gibi mekânlar oluşturulmuştur. Bütün mekânların üstü ahşap tavanla örtülüdür.

Alaaddin Camii :

[img width=580 height=435]http://farm4.static.flickr.com/3267/3233891784_8f7e8f0ec8.jpg[/img]

Ankara Kalesi içinde yer alan cami 1178 tarihlidir. Ankara'nın en eski camilerinden biri olan Alaaddin Camii'nin kıble duvarı iç kalenin zindan kapısına bitişiktir. Giriş kapısı üzerinde üç yazıt bulunmaktadır.

Hacı Bayram Camii :


[img width=580 height=435]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/Haci_Bayram_Mosque.jpg[/img]


Ulus'ta Augustus Tapınağı'nın bitişiğinde yer alan cami, 1427-1428 yıllarında Hacı Bayram Veli tarafından yaptırılmıştır.Caminin Güneydoğu duvarında iki şerefeli bir minare bulunmaktadır. Caminin mihrap duvarına bitişik olan Hacı Bayram Türbesi 1429 yılında yapılmıştır Yine caminin bahçesinde 18. yüzyıla ait Osman Fazıl Paşa Türbesi bulunmaktadır. Cami 1714 yılında Hacı Bayram Veli'nin torunlarından Mehmet Baba tarafından tamir edilmiştir.

Kocatepe Camii :

[img width=580 height=435]http://www.resimcity.com/data/media/127/www.resimcity.com_ankara_resimleri_3.jpg[/img]

16. yüzyıl estetiği ile 20. yüzyıl teknolojisinin bütünleşmesinden oluşan cami, dört minaresiyle Selimiye'yi, merkezi kubbe ve yarım kubbeleriyle Sultanahmet'i andırır.

Maltepe Camii :


[img width=580 height=435]http://img80.imageshack.us/img80/4121/kapalihavamaltepecamii23ql.jpg[/img]

Çankaya-Maltepe de bulunmaktadır Eski bir cami olmayan Maltepe Camisi cumhuriyet döneminde yapılmıştır.
Mimari açısından klasik Osmanlı camilerine benzeyen cami, yeşil bir kubbeye sahiptir. Maltepe Camii, Kocatepe Camii ile birlikte Ankara'nın en tanınmış camilerindendir.

Elmadağ Kayak Merkezi :

[img width=580 height=435]http://img530.imageshack.us/img530/5152/17476180cf2.png[/img]

Ankara sınırları içinde, Elmadağ'ın kuzey yamaçlarında yer almaktadır.Ankara'ya 18 km. uzaklıktadır. Şehir merkezinden kayak tesislerine ulaşım üniversite araçları ve özel araçlarla mümkündür. Kayak merkezi Elmadağ'ın kuzey yamaçlarında, 1500-1850 m. yükseklikler arasında bulunmaktadır. Pistler ağaçsızdır ve alpin çayırlarla kaplıdır. Karasal iklimin hüküm sürdüğü merkezde kayak sezonu ocak-mart arasındadır

Estergon kalesi-Keçiören

[img width=580 height=435]http://www.arkitera.com/UserFiles/Image/news/2007/12/19/manset01.jpg[/img]


Atakule-Çankaya

[img width=580 height=435]http://site.mynet.com/b_c_a758/mynet_resimlerim/6.jpg[/img]


TBMM-Çankaya

[img width=580 height=435]http://www.hakanalsan.com/resimler/tbmm_2.jpg[/img]


Kızılay Meydanı-Çankaya

[img width=580 height=435]http://resim.etoplum.com/wp-content/uploads/2009/02/ankara-kizilay-meydani.jpg[/img]


Ulus Meydanı-Altındağ

[img width=580 height=435]http://www.mimdap.org/images/dosya/THD/THD2.jpg[/img]


Keçiören şelaleleri-Keçiören

[img width=580 height=435]http://www.turkiyetanitim.net/ankara/resim/36.jpg[/img]


Mavi göl-Mamak

[img width=580 height=435]http://www.ankara-bel.gov.tr/AbbSayfalari/Parklar/MaviGol/mavi_gol_ana_bahar.jpg[/img]


Harikalar Diyarı-Sincan

[img width=580 height=435]http://aycu10.webshots.com/image/6609/2005344926346397578_rs.jpg[/img]

[img width=580 height=435]http://img242.imageshack.us/img242/9877/mu1bd0.jpg[/img]


Göksu parkı-Sincan

[img width=580 height=435]http://site.mynet.com/b_c_a758/mynet_resimlerim/25.jpg[/img]


Kurtuluş parkı-Çankaya

[img width=580 height=435]http://www.harikasozler.net/data/media/11/www.harikasozler.net_-_Ankara_Kurtulu_Park.jpg[/img]


Kuğulu park-Çankaya

[img width=580 height=435]http://b_c_a758.sitemynet.com/mynet_resimlerim/9.jpg[/img]


Dikmen vadisi-Çankaya

[img width=580 height=435]http://b_c_a758.sitemynet.com/mynet_resimlerim/8.jpg[/img]


Altınpark-Altındağ

[img width=580 height=435]http://b_c_a758.sitemynet.com/mynet_resimlerim/13.jpg[/img]


Karagöl-Kızılcahamam

[img width=580 height=435]http://www.warnerblade.com/t/2/pictures/100_3629.jpg[/img]


Önemli binalar


Ankara Büyükşehir Belediyesi-Çankaya-Tandoğan

[img width=580 height=435]http://www.ankara-bel.gov.tr/AbbSayfalari/kurumsal/resimler/resim_tarihce/yeni_bina_new_bir.jpg[/img]


Ankara Garı-Altındağ-Ulus

[img width=580 height=435]http://e40003.me.metu.edu.tr/Ankara/Gar_On_Gece2.jpg[/img]


Ankara Adalet Sarayı-Çankaya-Sıhhıye

[img width=580 height=435]http://img213.imageshack.us/img213/84/ankadsardk2.jpg[/img]


Ankara-AŞTİ-Çankaya

[img width=580 height=435]http://www.resimcity.com/data/media/127/www.resimcity.com_ankara_resimleri_2_3.jpg[/img]


Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi-Sıhhıye-Çankaya

[img width=580 height=435]http://www.turkiyetanitim.net/ankara/resim/ibnisina3bvn2.jpg[/img]


GATA-Etlik-Keçiören

[img width=580 height=435]http://www.resimlersokagi.com/data/media/93/gata1971.jpg[/img]


Gazi hastanesi-Beşevler-Çankaya

[img width=580 height=435]http://www.konforayolculuk.com/depot/photo/image_3140.jpg[/img]


Ankara Onkoloji Hastanesi-Dmetevler-Yenimahalle

[img width=580 height=435]http://www.zaloglu.com.tr/onkoloji2.jpg[/img]


Yöresel yemekler


Orman kebabı

[img width=580 height=435]http://www.pasakonagi.com.tr/images/menu/orman_kebabi.jpg[/img]


Kadınbudu köfte

[img width=580 height=435]http://2.bp.blogspot.com/_Ix5cTw5ZWeo/R1X1i_5z02I/AAAAAAAAAYY/dPqIFUyDq0g/s320/Kadinbudu.JPG[/img]


Beypazarı güveci

[img width=580 height=435]http://farm1.static.flickr.com/196/501928959_d5e98f2399.jpg?v=0[/img]


Beypazarı Kurusu



Ankara tava



Karakız köftesi



Beypazarı Doğal maden suyu

[img width=580 height=435]http://www.e-sirket.com/ilanlar/34996_74517_CZH8YJ.JPG[/img]

Maksadım ülkemizi kardeşlerimizin anlatımı ile daha yakından tanımak ve tanıtmaktı.

Sayenizde Ankara hakkında bilgi edinmiş olduk.Bu kapsamlı katılım ve konuya olan ilginiz için teşekkürler Gözyaşı kardeşim,ellerinize sağlık... ;)

Nacizane Roma hamamı çok dikkatimi çekti,ayrıca Beypazarı evleri ile camileri de görmek isterdim...

Paylaşım için tekrar teşekkür ederim sevgili Gözyaşı... :)

paylaşımınız için teşekkür ederiz gözyaşı kardeşim. bizlerde görmeyi temenni ederiz bu farklı yerleri bi çoğundan haberim yoktu.

ben de bilmiyordm buralari ogrenmis ve gormus olduk tesekkurler :)

Şehzadeler şehri “AMASYA”


Amasya’nın Tarihi: Yapılan arkeolojik araştırma ve bulgulara göre Amasya'da ilk yerleşme M.Ö. 5500 yıllarında başlayıp Hitit, Frig, Kimmer, İskit, Lidya, Pers, Hellenistik - Pontus, Roma, Bizans, Danişmend, Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlı dönemlerinde de kesintisiz olarak devam etmiştir.

Bu dönemlerin arkeolojik yerleşim yerlerine ait kalıntılar halen mevcuttur. Amasya merkezinde uygarlıklarından derin izler bırakan Pontuslar'ın (M.Ö.333 - M.Ö.26) Krallarının ölümünden sonra kayalara oymak suretiyle yaptıkları Kral Kaya Mezarları, bu gün bile ilimizin anıtsal eserleri arasında yer almaktadır. M.Ö. 26 - M.S.395 tarihleri arasında Roma egemenliğine geçen ilimiz ve çevresinde bu uygarlığa ait su kanalları, kaleler köprüler vb. eserlerden bazıları günümüze kadar gelebilmiştir.

700 yıl Bizans egemenliğinde kalan Amasya'yı 1071 yılında Anadolu'ya giren Alparslan'ın komutanlarından Melik Ahmet Danişment Gazi 1075 yılında fethederek burada ilk Türk Egemenliğini kurmuştur. Bundan sonra Amasya'da Selçuklu egemenliği görülmektedir. Bu dönemde yaşamış olan vali ve emirler yaptırdıkları medrese, cami, türbe gibi eserlerle kenti Anadolu'nun en büyük kültür merkezi durumuna getirmişlerdir. Selçuklular 1243'deki Kösedağ Savaşı'nda Moğollara yenilmiştir. 1246 yılında başlayan Moğol istilasında, ilk Amasya Valiliği Seyfettin Torumtay'a verilmiştir. İran'da kurulan İlhanlılar, 1265'te Anadolu'yu hakimiyetleri altına alarak, yönetime el koymuş ve kendisine bağlamışlardır. Kentimizde yaşamış bazı İlhanlı şahsiyetlerinin mumyaları halen müzemizde teşhir edilmektedir.


Amasya’nın coğrafi konumu
Amasya ili; Orta Karadeniz Bölümünün iç kısmında yer almaktadır. Doğudan Tokat, güneyden Tokat ve Yozgat, batıdan Çorum, kuzeyden Samsun illeri ile çevrilidir.

İlin yüzölçümü 5.701 km2 dir.

Toplam sınır uzunluğu 492 km olan ilin Samsun’la 169 km, Tokat’la 165 km, Yozgat’la 6 km, Çorum’la 152 km. sınır uzunluğu vardır.

İl genelinin deniz seviyesinden ortalama yüksekliği (rakım) 1.150 m, il merkezinin ise 411,69 m dir.


Neden Şehzadeler şehri?

Çünkü Amasya Osmanlı devrinde öyle önemsenmiş ki yükseliş döneminde tahta geçen bütün padişahlar buraya sancak beyi (vali) olarak gönderilmiş.
Amasya; Osmanlı padişah ve şehzadelerinin gösterdikleri özel ilgi nedeniyle, "Şehzadeler Şehri " olarak ün yapmıştır. Şehzade Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmet, Şehzade Murat (II) (1404 yılında Amasya'da doğmuştur.), Şehzade Ahmet Çelebi, Şehzade Mehmet (II), Şehzade Alâeddin, Şehzade Bayezid (II) (oğlu Yavuz Sultan Selim Han 1470 yılında Amasya Sarayında doğmuştur.), Şehzade Ahmet, Şehzade Murat, Şehzade Mustafa, Şehzade Bayezid ve Şehzade Murad (III) çeşitli tarihlerde Amasya'da Valilik Yapmışlardır.
Bu dönemde birçok âlim ve ulema yetişmiş, saray, çeşme, medrese, cami, türbe v.b. gibi kalıcı eserlerle kentimiz bir kültür merkezi olarak tarihteki yerini almıştır. Bu eserler günümüze kadar gelerek geçmişe ışık tutmaya devam etmektedir..


Amasya gerek tarihi. gerek kültürü gerek bulunduğu mekan ve daha bir çok sebebten dolayı gezilip görülmeyi hak eden müstesna şehirlerimzidendir.
Yeşilırmak boyunca dizilmiş "Yalıboyu evleri", Dünya'da ilk defa akıl hastalarının müzik ve su sesiyle tedavi edildiği Darüşşifa (Bimarhane), dağlara oyulmuş bulunan ve Amasya'nın her yerinden görülebilen Kral Kaya Mezarları, Ferhat'ın Şirin'e kavuşmak için kazdığı "Ferhat su kanalı", adı Amasya ile özdeşleşen "Misket Elması", Borabay gölü, kaplıcalar ve daha nicelerine Amasya ev sahipliği yapmaktadır.


yeşılırmak kıyısı boyunca devam eden "içeri şehir "olarak anılan tarihi Amasya evleri:






amasya kalesi surları ve kral kaya mezarlarından bir görünüm:

amasya kalesi:


amasya da akıl hastalarının iyileştirildiği bimarhane:





amasya camileri:


beyazıt camii:




kralkaya mezarlarına çıkış merdiveni:


amasya da kızlar sarayı:




borabay gölü:




amasyanın ilçeleri:
taşova
göynücek
gümüşhacıköy
merzifon
suluova
hamaözü

amasya çok fazla yüzölçümüne sahip bir ilimiz değil çünkü 2 dağın arasına yeşılırmakın kenarına kurulmuş bir yer.istesede fazla büyümesi mümkün değil.küçük şirin bir şehir.
gezip görmeye değer bir şehir.

bu kadar yeter sanırım:D
inşallah beğenirsiniz .

bimarhane resimlerinden devamı alıntıdır...

taşova borabay gölü:




taşova baraklı şelalesi:

Gerek tarihi,gerek kültürel,gerek doğa güzellikleri ile çok güzel bir şehir Amasya...
Yeşilırmak kenarında yapılanan evlere hayran kaldım doğrusu...

Sayenizde daha yakından tanımış olduk,paylaşım için teşekkürler kardeşim...

Ellerinize sağlık... :)

Hepsi de ßirßirinden hoştu.Ama taßiki de 'Ankara,Ankara güzeL Ankara' :) ßenim için ßamßaşka.Doğduğum, yaşadığım şehir.ßir kaç tayin yaşadık,Ankara ya geLene kadar ßoğuLdum diyeßiLirim.Tek tek inceLedim yeni görmüş gißi ;D YaLnız Göksu parkında ßir hata oLmuş,Sincan da değiL Eryaman da.Gözyaşı gerçekten emeğine sağLık ,güzeLdi :)


Hepsi de ßirßirinden hoştu.Ama taßiki de 'Ankara,Ankara güzeL Ankara' :) ßenim için ßamßaşka.Doğduğum, yaşadığım şehir.ßir kaç tayin yaşadık,Ankara ya geLene kadar ßoğuLdum diyeßiLirim.Tek tek inceLedim yeni görmüş gißi ;D YaLnız Göksu parkında ßir hata oLmuş,Sincan da değiL Eryaman da.Gözyaşı gerçekten emeğine sağLık ,güzeLdi :)

İlginiz için ben size teşekkür ederim efsun kardeşim. Evet Ankara'ya alışanlar için başka yerde yaşamak çok zor oluyor. Denizi olmamasına rağmen seviyorum Ankara'yı. :)
Evet kardeşim dediğiniz gibi Göksu parkı Eryaman'da ama Eryaman Sincan'ın bir semti ben yazarken ilçeleri belirtmenin daha faydalı olacağını düşünmüştüm.

Bu arada bizlerle Amasya'nın güzelliklerini paylaşan lalee kardeşimize de teşekkür ederim. Amasya'da gezmeye doyamadığım şehirlerden biridir. :)


Evet kardeşim dediğiniz gibi Göksu parkı Eryaman'da ama Eryaman Sincan'ın bir semti ben yazarken ilçeleri belirtmenin daha faydalı olacağını düşünmüştüm.


::) Eryaman Etimesgut'un semtidir kardeşim :) Sincan ßaşLı ßaşına , ßaşka ßir semt.Yer ayrı,yön ayrı ;) Neyse önemLi oLan anLatıLmak istenen vesseLam...


Gezi Rehberi

MollaCami.Com