Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Büyük Menderes Deltası ve Ağrı Dağı Milli Parkları

Aydın - Büyük Menderes Deltası Milli Parkı:

[img width=500 height=375]http://img232.imageshack.us/img232/8019/kusadasioe8.jpg[/img]

Yeri: Aydın ili,Kuşadası ve Söke ilçeleri sınırlarında yer alır.

Ulaşım: Ege Bölgesinde Aydın ilinin Kuşadası ve Söke ilçeleri sınırları içerisinde yer alan Milli Parka, Kuşadası-Söke karayolu ile ulaşılır. Milli Park Kuşadası'na 28 km., Söke'ye 34 km. uzaklıktadır.

Özelliği: Samsun dağının Ege denizine doğru uzantısıyla şekillenen Dilek Yarımadasının jeolojik yapısı, palezoik şistler, mezozoik kalker ve mermerler ile neojen tortul kütlelerden meydana gelmiş, Menderes mastının bir parçasıdır.Yarımada kumlu, killi, yatık ve yüksek kıyı şekillerini içeren plajlarıyla ilgi çekici kıyı özelliklerine sahiptir.

Milli Parkın özellikle kuzey kesimi Akdeniz Bölgesinde ender görülen potansiyelde bitki örtüsüne sahiptir. Özellikle defne ve kestane bitki kuşakları ile Akdeniz maki florasının hemen bütün bitki türleri yarımadada en canlı ve sağlıklı örnekleriyle yer almaktadır. Kuzey Anadolu ormanlık yörelerine has kestanenin, en güneye indiği, ülkemizde birkaç yerde bulunan kartopunun, Finike ardıcının küçük bir topluluk meydana getirdiği, pırnal meşesi, dallı selvilerin birlikte yetiştiği tek yerdir.

Milli Park nesli tükenmeye yüz tutmuş Anadolu parçasının batıda yaşadığı son noktadır. Ayrıca Akdeniz ülkelerinde korunan türler arasında da bulunan Akdeniz Foku ve deniz kaplumbağaları Milli Parkın kıyılarında yaşama ve üreme olanağı bulmuştur.

Görülebilecek Yerler: Milli Parkın hemen kuzeydoğusu sınırında Dilek Tepesinin eteğinde Güzelçamlı köyü yöresindeki kutsal sayılan MÖ 9.-8. yüzyıllarda "İonia"nın siyasal ve bilimsel merkezi olan "Panionion Konfederasyonu"n toplantı yeri olarak kullanılmıştır.

Parkın sahip olduğu koylarda günübirlik kullanım alanları mevcut olup, ziyaretçinin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Çadır ve karavanla konaklama imkanı vardır.

Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi.


Ağrı - Ağrı Dağı Milli Parkı:



Yeri : Ağrı ili

Kuruluşu: 2004

Alanı: 87.380 ha.

Konumu: Ağrı ve Iğdır ili sınırları içerisinde yer almaktadır.

Ulaşım: Doğubeyazıt – Gürbulak ilçesi devlet karayolu ve Iğdır İli Nahçıvan sınır kapısı arasındaki devlet karayolu ile Milli Parka ulaşılabilir.

Kaynak Değerleri: 2002 yılının uluslararası düzeyde “Dağlar Yılı” olarak kutlanması ve Türkiye’nin kutlama etkinlikleri çerçevesinde önemli bir dağı milli park statüsüne kavuşturma taahhüdü bulunması nedeniyle Ağrı Dağının öncelikle milli park ilan edilmesine yönelik çalışmalar 2002 yılı aralık ayında başlatılmıştır. 2003 yılı itibariyle 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu gereği ilgili Bakanlıkların görüşüne sunulan öneri alana başlangıçta Milli Savunma Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olumsuz görüş vermişlerdir. Ancak adı geçen Bakanlık yetkilileri ile 2003 ve 2004 yıllarında karşılıklı görüşülerek mutabakata varılmış ve 2004 yılı Ekim ayında Milli Park teklifi Bakanlar Kurulu’na sunulmuş ve 17 Kasım 2004 tarih ve 25643 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak Milli Park ilan edilmiştir.

Ağrı Dağı Milli Parkı; Büyük ve Küçük Ağrı Dağları, Meteor Çukuru ve Nuh’un gemisinin bulunduğu alanlar olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Ağrı ve Iğdır illeri sınırları içerisinde kalan Milli Parkın toplam alanı 87380 ha’dır.

Ağrı Dağı, 5137 m yüksekliği ile ülkemizin ve Avrupa’nın en yüksek noktası olması yanında zirvesinde de ülkemizin en büyük buzulu bulunmaktadır. Ağrı Dağının bulunduğu coğrafyada paleolitik çağdan günümüze dek birçok medeniyet yaşamıştır. Hurriler, Urartular, Kutlar, Hun’lar, Araplar, Selçuklu’lar, İlhanlı’lar, Harzemşahlar, Timuroğulları, Safaviler, Çıldıroğulları, Akkoyunlular, Karakoyunlular ve sonrasında 1514’de Çaldıran zaferi ile Osmanlılar yerleşmiştir.

Ayrıca insanlık tarihinde Ağrı Dağı, Nuh’un gemisinin tufandan sonra indiği yer olarak bilinmektedir. Dünyada Alaska’daki meteor çukurundan sonra ikinci büyük göktaşı çukuru da milli park sınırları içerisindedir. Flora ve fauna bakımından da oldukça zengin olan alandaki önemli türler şu şekildedir.

Flora: Ardıç, Andıç, Gürgen, Huş, Kafkas Üçgülü, Kırmızı Üçgül, Aküçgül, Yabani Fiğ, Yabani Yonca, Kılçıksız Brom, Tilki Kuyruğu, Koyun yumağı, Yabani Arpa, Yabani Buğday, Yabani Çavdar.

Fauna: Ur Keklik, Kaya Kekliği, Çil Keklik, Yaban Koyunu, Çengel boynuzlu Dağ Keçisi, Tilki, Kurt, Tavşan, Vaşak, Yaban Domuzu, Akbaba, Kartal, Şahin, Doğan, Engerek Yılanı, Alabalık, Sazan bulunmaktadır. Ayrıca yakın bir zamanda Anadolu Parsı’nın görüldüğü söylenmektedir.

Kaynak:Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü web sitesi.

Aydın, Büyük Menderes Deltası; ismi bana yetiyor, gitmeyi çok istiyorum. ::) İnşallah nasip olur. :)
Türkiye'nin iki ucunu birleştirmişsin, ellerine sağlık Ahuzar. :)
Ağrı dağına şimdi akın akın insan gidiyordur. :)

Resim+Bilgiler için teşekkürler...

aydına efeler diyarına gitmek nasip olmadı ama ölmeden gi-de-cem İnşallah..
yoksa gözlerim açık giderim ;D ;D ;D

Saygıdeğer Firdevs ve Mansurefe kardeşlerim konuya olan ilgi ve alakanız için ben teşekkür ederim...

Rabb'im cümlemize cennet vatanımızın güzelliklerini yerinde görebilmeyi nasip eylesin inşaallah...

amiiinn....

İnşallah...

inşaallah bizlerede nasip olur oraları görmek


aydına efeler diyarına gitmek nasip olmadı ama ölmeden gi-de-cem İnşallah..
yoksa gözlerim açık giderim ;D ;D ;D


Çakma efe seni ;D

gerçekten güzelmiş... bende görmek isterim inş nasip olurda bizlerde gideriz..

eline sağlık teşekkürler..


Çakma efe seni ;D


efe sadece aydında olmaz izmir,manisa uşak,denizli,muğla, buralarda hep efe diyarıdır....

biz akranlarımız dünya klasiklerini okurken efe klasikleriyle büyüdük...

ilerde bir gün efe olunca haberlerde gördüğünüzde bu şahsiyeti molladan tanıyordum ben dersiniz artık......

Konuya olan ilginiz ve yorumlarınız için ben teşekkür ederim saygıdeğer kardeşlerim..


ilerde bir gün efe olunca haberlerde gördüğünüzde bu şahsiyeti molladan tanıyordum ben dersiniz artık......

:) :) :))
Allah c.c. nasip ederse İnşallah görürüz, bu şahsiyeti molladan tanıyoruz deriz. :)
Beni de mecliste 8) :)))

mecliste mebus tanıdığımız olması güzel olur inşallah o günleri görürüz...


Gezi Rehberi

MollaCami.Com