Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Adıyaman - Nemrut Dağı Milli Parkı

Adıyaman-Nemrut Dağı Milli Parkı:



Yeri:Adıyaman ili, Kahta ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.

Ulaşım:Adıyaman il merkezinde Kahta'ya bağlantı sağlayan karayolu ile bağlantı sağlanmakta olup, Milli Park alanı Kahta'ya 9 km, Adıyaman'a 43 km uzaklıktadır.

Özelliği:Nemrut Dağı ve Kommagene kralı Antiochos'a ait Tümülüs ve kutsal alanlar, Milli Park'ın ana özelliğini teşkil etmektedir.

Antiochos'un tümülüsü ve dev heykelleri, Arsameia (Eskikale), Yenikale, Karakuş Tepe ve Cendere köprüsü park içerisinde kalan kültürel değerlerdir.

Nemrut Dağı doruğundaki kalıntıları yerleşme yeri olmayıp Antiochos'un tümülüsü ve kutsal alanlardır. Tümülüs, 2150 m. yüksekliğinde, Fırat Nehri geçitlerine ve ovalarına hakim tepe üzerinde bulunmaktadır. Kralın kemiklerinin yada küllerinin anakayaya oyulmuş odaya konulduğu 50 m. yüksekliğinde ve 150 m. çapındaki tümülüs ile örtüldüğü düşünülmektedir. Girişi kuzeyden olup doğuda ve batıda dini törenlerin yapıldığı teras şeklindeki avlular yer almaktadır.

Her iki terasta da aslan ve kartal heykelleri arasında yüksekliği 7 metreye ulaşan oturur vaziyette dev heykeller sıralanır, bunlar yazıtları ve kabartmaları olan ortostad (dik olarak konulan büyük taş bloklar)'la çevrilmiştir. Eski Kahta Köyü yakınında Kommagene'nın başşehri Arsameia yer alır.

Yine Eski Kahta yakınında Kocahisar Köyü civarında sarp kayalar üzerine kurulmuş Yenikale yer alır. Kale ortaçağ etkileri taşısa da geç devre aittir. İçinde su depoları, hamam, cami ve Kahta Çayı'na inen gizli su yolu bulunmaktadır.

Kahta Çayı'nın bir kolu olan Cendere Çayı'nın daraldığı yerde iki ana kaya üzerinde tek kemerli olarak yapılan Cendere Köprüsü yer almaktadır. Köprü sütunları üzerindeki kitabeye göre Kommagene şehirleri tarafından Roma imparatoru Septimus Severus (MS 193-211) ile karısı ve oğulları onuruna yaptırılmışır. Arsameia'nın 10 km güneybatısında 21m. yüksekliğinde krallık kadınlarının gömüldüğü Karakuş Tepe Tümülüsü bulunmaktadır.

Orman formasyonu içerisinde meşe türleri ve ağaç alanları bulunur. Yaban hayatı bakımından ayı, kurt, çakal, tilki, porsuk türlerine rastlanmaktadır. Park içerisinde konaklama, yeme-içme olanakları bulunmaktadır.


Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi


Gezi Rehberi

MollaCami.Com