Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


kına

selamünaleyküm arkadaşlar hint kınası varmıs erkegin sacına kına yakmasında bi sakınca varmıdır ayrıca abdest konusunda bi zaruret olurmu

Kütübü Sitte » ZİNET BÖLÜMÜ » Hidab (Saç Boyama)
Fasil : ZİNET BÖLÜMÜ
Konu : Hidab (Saç Boyama)
Ravi : Ebu Hüreyre
Hadis : Resulullah (sav) buyurdular ki: "Yahudiler ve hıristiyanlar (saçlarını) boyamazlar. Siz onlara muhalefet edin." (Bu hadis Tirmizi`de "(Saçınızdaki) aklıkların rengini değiştirin, yahudilere benzemeyin!" şeklinde gelmiştir.)
HadisNo : 2111

Fasil : ZİNET BÖLÜMÜ
Konu : Hidab (Saç Boyama)
Ravi : İbnu Abbas
Hadis : (Saçlarına) kına yakmış bir adam gelmiştir. Hz. Peygamber (sav): "Bu ne güzel!" buyurup takdir etti. (Az sonra) kına ve ketem ile boyanmış biri geldi. "Bu evvelkinden de güzel!" buyurdu. Sonra (saçlarını) sarıya boyamış biri daha gelmişti ki: "Bu öbürlerinden de güzel!" buyurdu.
HadisNo : 2112

Fasil : ZİNET BÖLÜMÜ
Konu : Hidab (Saç Boyama)
Ravi : İbnu Ömer
Hadis : İbnu Ömer, rivayete göre, sakalını sufra denen sarı boya ile boyar ve derdi ki: "Ben, Resulullah (sav)`ı gördüm, sakalını bununla boyamıştı, en çok sevdiği boya da bu idi. Bununla elbisesini boyadığı da olurdu." (Buhari ve Müslim`de, Hz. Enes`ten gelen bir rivayette şöyle denir: Resulullah hiç saçını boyamadı. Çünkü ondaki beyazlar çok azdı. Başındaki akları saymak istesem sayabilirdim. Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer (ra) saçlarını kına ve ketem ile boyarlardı.)
HadisNo : 2113

21 - Soru: Bir insanın başındaki beyaz saçı yok etmek için kına ile veya sarı boya ile boyaması sünnet midir?

Cevap: Siyah boya haramdır. Kına yakılabilir. Buhari ve Müslim'in ittifakla rivayet ettikleri bir Hadis-i Şerifte, "Yahudiler ve Nasraniler (saçlarını) boyamazlar. Siz onlara muhalefet ediniz" buyurulmaktadır. Müslim'in Cabir (ra)'den rivayet ettiği diğer Hadis-i Şerifte de "Bu (saçların beyazlığını (boya ile) değiştirin (ve fakat) siyah (laştırmak)tan çekinin" buyurulmaktadır.

Birinci Hadis, saçların boyanmasına emr ve müsaade gerektirmektedir. İkinci Hadis ise bu müsaadeyi kayda bağlamaktadır.(Çağımız ve Günümüz Meselelerine Fetvalar | Mehmed Emre)
(kaynak ihya org)
hint kınası şeklinde bulamadım.ama buldugum konular bunlar.

kardeşim hint kınasını şahşen tavsiye etmiyorum. çünkü hint kınası doğal değildir. hint kınası da bir nevi boyadır. hint kınası yerine doğal kına ve de siyah olmasını istiyorsanız içerisine hint taşı (alman taşı) karıştırarak kullanmanızı tavsiye ederim.
işin fıkhi boyutunu kardeşlerim daha iyi bilir

aktarcı kardeşim güzel bir tavsiyede bulunmuşsun ancak şunu hatırlatmada fayda görüyorum "Efendimiz (s.a.v) saçlarınızı boyayın ancak siyahlaştırmayın " buyurmuştur.Bu vesileyle kına taşıda olsa siyahlaştırmak doğru olmaz diye düşünüyorum

hakiki kina caiz boya caiz deyil

bu konuda fıkıh hocalarımızdan bizzat işittim:boyanın su geçiren saç dibinde tabaka teşkil etmeyen cinsten olduğunu bilirsanız boyayın dediler :) gerisi herkesin takdirine kalmış...


Genel Soru ve Cevaplar

MollaCami.Com