Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Isı yalıtımı ile tasarruf ..


Enerjide tasarruf sadece evde yapılacak tedbirler yetmiyor. Yalıtım da en az ounn kadar önemli.
Küresel ısınmanın etkilerinin hissedilir derecede yaşanılması, enerji kaynaklarının her geçen gün hızla tükenmesi ve elektriğe yapılan zamların etkisiyle vatandaşların artık sadece kışın değil, yaz aylarında da ısı yalıtımına yoğun ilgi gösterdiği bildirildi.

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Topçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de enerji ihtiyacının, nüfus artışı ve sanayideki gelişmelere paralel olarak gün geçtikçe arttığını, ancak enerji kaynaklarının aynı oranda bu ihtiyaca yanıt veremediğini belirtti.

Enerji kaynaklarının zamanla azalması ve küresel ısınma nedeniyle ülkelerin enerji ihtiyaçlarını kontrol altına almaları ve enerjiyi etkin kullanma yöntemlerini geliştirmelerini zorunlu kıldığını ifade eden Topçu, Türkiye'de de başta sanayi ve konut sektörleri olmak üzere enerji tüketiminin her geçen yıl arttığına dikkati çekti.

Topçu, Türkiye'de enerji tüketiminin yüzde 33'ünün konutlarda kullanıldığını belirterek, konutlarda kullanılan enerjinin büyük bir kısmının da ısıtma ve soğutma amaçlı olarak tüketildiğini kaydetti.

ELEKTRİK ZAMMINDAN YALITIM İLE KURTULUN

Enerjinin etkin kullanılmasının, ısı yalıtımıyla sağlanabileceğini vurgulayan Topçu, şöyle konuştu:

''Türkiye, temmuz ayı itibariyle elektriği zamlı kullanmaya başlayacak ve acil tedbir alınmazsa yine temmuz ve ağustos aylarında planlı elektrik kesintileri yaşanacak. Son yüzyılın en sıcak günlerini yaşayacağımız yaz mevsiminin yanı sıra elektrik faturaları da tüketiciyi epeyce terletecek. Bu durumda soğutma harcamalarını azaltmak için şimdiden acil önlem almak gerekiyor. Vatandaşlarda da bu bilinç oluşmaya başladı ve sektörümüz de hareketlendi. Isı yalıtımı ile dışarıdan içeriye ısı geçişinin azaltılması sayesinde konutlarda serin ortamlar yaratılıyor. Ayrıca, serin havanın dışarıya geçişi de engellenerek soğutma cihazlarının harcadığı enerji ortalama yüzde 50 oranında azaltılıyor. Yani ısı yalıtımı ile soğutma giderlerini ortalama yüzde 50 azaltmak mümkün. Bu, küçümsenecek bir oran değil. Yaz aylarında yaygın olarak gerçekleştirilen ısı yalıtımı uygulamaları, aile ve ülke ekonomisi ile dünyanın geleceğine olumlu katkılar sağlayacak.''

Topçu, son 4 yıl içinde klima satışlarının iki katına çıkması ile klimaların elektrik tüketimi içindeki payının her geçen gün arttığına dikkat çekerek, ısı yalıtımının, sadece kışın değil yazın da enerji tüketimini azalttığını vurguladı.

ISI YALITIMI KONUSUNDA YANLIŞ VE EKSİK BİLİNENLER

Vatandaşların, ısı yalıtımı konusunda yanlış ve eksik bilgilere sahip olduklarına işaret eden Topçu, bazı vatandaşların ısı yalıtımını pahalı ve zor bir uygulama olarak gördüklerini, oysa ısı yalıtımının maliyetinin, bir binanın toplam maliyeti içinde sadece yüzde 3 ile 5 arasında değiştiğini ve sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde kendisini amorti ettiğini söyledi.

Topçu, ısı yalıtımı uygulamasının, çok önemli bir tasarruf aracı olduğunu dile getirerek, şunlar kaydetti:

''Yaz aylarını rahat geçirmek isteyenler için ısı yalıtımı yaptırırken AB standartlarında, kaliteli ürünleri tercih etmeleri, uygulamanın verimli ve uzun ömürlü olması açısından çok önemli. Doğal gazı haziran ayı itibariyle zamlı kullanmaya başlayan ve elektrik zammı kapıda bekleyen Türkiye'de, yakıt ve elektrik faturalarını azaltmak, ekonomik, sağlıklı ve konforlu yaşam alanları oluşturmak için binalarda ısı yalıtımı uygulamaları en kolay ve köklü çözüm olarak karşımıza çıkıyor.''

ısı yalıtımı çok çok önemli. iyi bir yalıtım uygulanmış evlerde inanılmaz tasarruflar sağlanıyor. özellikle doğal gazlı evlerde yalıtım ne kadar iyi ise fatura o kadar düşecektir.

klimalar içinde hakeza serinlemede buna orantılıdır.

bu konuyu iyi araştırmak gerekiyor. tasarruf olmadan israftan kurtulunamaz. en büyük israfta maliyetten kaçmak olsa gerek.


Genel Bilgiler

MollaCami.Com