Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Balıkların cinsiyeti nasıl değişti

Modern kimyasallar diye tarif edilen deterjan, şampuan, plastik atıklar sadece çevreye zarar vermiyor.Yapılan araştırmalarda, endüstri atıkları sebebiyle erkek balıkların çoğunda yumurtlama özelliği tespit edildi. Balıklardaki cinsiyet değişimini tetikleyen, günlük hayatın her alanında kullanılan kimyasallar, “İnsanlarda da aynı şeye neden olacak mı?” sorusunu akla getirdi.
Erkek balıkların cinsiyetleri beslenmeye bağlı olarak, bazı durumlarda değişebiliyor. Endüstri atıklarının yoğun olduğu bir gölde yapılan araştırmalarda, balıkların dişi görünümünde olduğu; lakin dişi balıklarında erkek genetiğinde olduğu ortaya çıktı.


Balıkların cinsiyetlerinin nasıl değiştiğini anlayabilmek için, ülkemizde de deneyler yapıldı. Yapılan deneylerde, kimyasal atıklarla beslenen erkek balıkların, 42 gün gibi kısa bir süre sonra dış görünüşlerinin dişileştiği gözlendi. Cinsiyet değişimini tetikleyen asıl önemli unsurun (östrojen hormonlu kimyasalların) günlük hayatta insanlar tarafından sıkça kullanılıyor olması, işin merak edilen diğer bir yanını oluşturuyor.
İnsanlar da balıklarla aynı kaderi paylaşmak istemiyorsa, bu konuda önlem almaları gerekecek. Çünkü günlük hayatın her alanında kullandığımız östrojen hormonuna sahip kimyasalların, insanlarda da aynı tesiri gösterme ihtimali var.

Balık soyunun devamı, yok olmaması ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülmesi için, kimyasal kirliliğin zararlarının iyice bilinip önlem alınması gerekiyor.Sadece balıklara mahsus olmadığı dikkate alınarak,konuya insanların da hassasiyet göstermesi elzem görünüyor.
(İnsan ve Hayat Dergisi)

çok teşekkürler

Teşekkürler.


Genel Bilgiler

MollaCami.Com