Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kokuların Gizemi

Her kişinin nasıl kendine özgü bir kokusu varsa evlerimizin de bir kokusu var.

Odalardan gelen hoş kokular eminiz ki sizin de kendinizi iyi hissetmenize neden oluyordur.

Hangi kokunun nasıl bir etki bıraktığını bildiğinizde çok basit dokunuşlarla siz de bulunduğunuz yeri daha hoş hale getirebilir, o ortamdan çok daha fazla keyif alabilirsiniz.

Evde, ofiste hangi ortamda bulunursanız bulunun rahatlatıcı kokular edinerek kendinizi bir nebze daha iyi hissedebilirsiniz. Koku algınız sayesinde kolayca rahatlayabilir, enerjik ve mutlu olabilir hatta derin bir uykuya dalabiliriz. Kokulu mumlar, tütsüler, oda spreyleri, odaya koku yayan parfümler ve koku çubuklarından faydalanabilirsiniz.

Koku alma organımızın burun olduğunu biliyoruz fakat sinir sistemimizi uyararak kokulara karşı nasıl tepki vereceğimizi beynimiz belirler. Çiçek kokuları daha duygusal hissettirirken toprağımsı kokular bedenimizi daha ferahlatıcı, canlandırıcı hissettirir.

Evimizde kullandığımız mumlar aydınlatma işlevi dışında ev dekorasyonu ve estetik görünüm için de oldukça önemlidir. Güzel ve hoş kokulu mumlar yorgunluğunuzu atmanıza yardımcı olabilir. Mumları salonlarda hoş bir görüntü için de kullanabilirsiniz.

Sizi rahatlatacak çiçek ve bahar kokularını tercih edebilirsiniz.

STRESE İYİ GELEN KOKULAR

Stres bazen migren, uykusuzluk, yüksek tansiyon, sinir, ülser gibi rahatsızlıklardan yola çıkarak tanımlanır. Bazen de birçok insan ile bir arada çalışma, havalandırma sistemleri, müşteriyle yakın ilişkiler gibi sebeplerden yaşarız stresi.

Sandal ağacı, şerbetçi otu, lavanta, limon, sardunya, fesleğen, nane, gül suyu, portakal, papatya, melisa, rezene ve yasemin gibi kokular sinir sisteminin iyileşmesinde destekleyicidir.

BEBEKLERİ SAKİNLEŞTİRMEK İÇİN

Bebeklerin çok sıcak ve nemli vücutları olduğu için serin ve ferahlatıcı kokulardan doğal menekşe kokusu; ergenlik dönemindeki gençlerin hormonları yoğun ve yüksek olduğundan, hırçınlaşmalarını engellemek için serinletici kokulardan gül, menekşe, limon ve bergamot esanslı kokular tavsiye edilir.

Yaşlıların vücutları kuru ve soğuk olduğundan ısıtıcı kokulardan biberiye ve tarçın kokuları kullanılması önerilir.

Evinizde sümbül, portakal, çiğdem ve yine menekşe kokularını kullanmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca temiz bir koku için bir damla sedir ağacı esansı, üç damla çam ağacı esansı ve iki damla biberiye esansını karıştırabilirsiniz.

Evde temizlik yapmak için kullandığınız suyun içine damlatacağınız menekşe yağı, evinizin içinde ferah, etkileyici bir kokunun oluşmasına sebep olur.

FARKLI KOKULARIN ETKİLERİ

Kokular bizleri rahatlatabilir, gevşetebilir. Canlılık ve zindelik verebilir. Lavanta, menekşe ve gül gibi aromalar rahatlama, gevşetme sağlarken limon, portakal gibi turunçgil aromalar canlandırıcı, zindeleştirici olabilir.

AROMATERAPİ

Ruh ve beden sağlığını iyileştirmek amacıyla kokulu bitki yağlarının kullanıldığı aromaterapi seansları, son yıllarda alternatif tıp yöntemleri arasında oldukça popüler bir yere sahip.

Doğal olarak lavanta, nane ve diğer bitkilerde bulunan ve güzel koku içeriği olan linalool, duygusal stresi azaltmak için kullanılan en yaygın kokular arasında geliyor.

LAVANTA: Lavanta kokusu ruhu dinlendirir, sinirleri yatıştırır. Teskin edici özelliği ile huzur vericidir.

NANE: Güçlendirir, canlılık verir. Sinir sistemini harekete geçirir. Zinde kalmayı sağlar.

VANİLYA: Vanilyalı kokular “tatlı” hissini uyandırdığından yatıştırıcıdır ve evde kullanılması tavsiye edilen bir kokudur.

TURUNÇGİL: Mutluluk hissettirir; öyle ki bazı limon kokuları gülümsemeye bile neden olabilir.


Aysun Özpolat/Semerkandaile

çok teşekkürler


Genel Bilgiler

MollaCami.Com