Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Şeker Hakkında Merak Edilenler...

Toz şekerde ve Küp şekerde her hangi bir katkı maddesi var mıdır ?


Ne küp şekerde ne de beyaz kristal şekerde herhangi bir katkı maddesi bulunmamaktadır. Unutulmamalıdır ki şeker, % 99,9 saflığa sahip olduğundan en saf gıda maddelerinden biridir.


1 kilogram toz şeker kaç kilogram pancardan elde edilir ?


Şeker üretmede kullanılan pancarın içindeki şeker varlığına bağlı olarak yaklaşık 7-8 kg. pancardan 1 kg. beyaz kristal şeker elde edilir.


Kristal şekerin raf ömrü ne kadardır?


Beyaz Kristal şeker, Konya ve Çumra Şeker Fabrikalarımızda tam otomatik makinelerde el değmeden torbalanıp ağızları dikilmektedir. Kullanılan polipropilen çuvallar karton ambalajlar içerisinde gelmekte ve ilk defa dolum esnasında açılmaktadır. Yani şeker son derece temiz şartlarda üretilmekte ve ambalajlanmaktadır. Bir gıda maddesinin raf ömrü bu gıdanın fiziksel ve kimyasal yapısı kadar temizliğine de direk olarak bağlı olduğu için, kullanımdan önce veya kullanım esnasında serin ve kuru yerde muhafaza edilmek kaydıyla çok uzun süre bozunmadan kalabilir. Şekerin yapısındaki rutubet çok düşük olduğu için ambalajı açılan şeker açıkta tutulursa bir süre sonra etraftaki rutubeti bünyesine alarak nemlenir, bunun sonucu olarak taşlaşmasına neden olabilir. Şekeri dış etkenlerden korumak için kullanım sırasında ambalajı kapalı tutmak en doğrusudur.


Küp şeker nasıl üretilmektedir ?


Küp şeker, bildiğimiz kristal şekerden, halk diliyle toz şekerden yapılır. Küp şeker üretiminde fazla iri kristalli olmayan şekerler tercih edilir. Küp şeker üreticileri piyasa şartları nedeniyle kristal şekeri şeker fabrikalarından temin ederler. Küp şeker üretimi, özetle küp şeker makinelerinde kristal şekerin belli şekildeki kalıplara preslenmesi ve takiben kurutulması işlemidir. Üretim aşamasında içerisine herhangi bir ilave madde katılmaz. İşlem sırasında buhar da kullanıldığı için küp şeker dağılmaz.


Küp şeker çayın üstünde eskiden neden yağ bırakırdı ?


Küp şekerin üretimi sırasında, eskiden şeker küplerinin kalıptan çıkışını kolaylaştırmak amacıyla üretim yardımcı maddeleri kullanılırdı. Bu maddeler her ne kadar sağlığa zararlı olmasa da çok eser miktarlarda da olsa şekerin yüzeyinde kalabilmekte ve kullanım esnasında şeker suyla karıştığı zaman (örneğin çayda) istenmeyen farklı görünümlere neden olabilmekteydi. Ancak günümüzde yeni yöntemlerle üretilen küp şekerlerde bu tür maddeler kullanılmadığından böyle durumlarla karşılaşılmamaktadır.


Esmer şeker nedir ?

Esmer şeker, beyaz kristal şekerin ön işlemlerden geçirilmiş ve gıda saflığına ulaştırılmış bir miktar şeker kamışı melasıyla karıştırılması yoluyla elde edilen şekerdir. Rengi esmer olduğu için "esmer şeker" veya "kahverengi şeker" diye adlandırılır.


Şeker üretiminde kireç taşı niçin kullanılır, ne işe yarar ?


Kireç taşı, şeker üretim prosesindeki yardımcı ham maddelerden biridir ve şeker fabrikasyonunda ham şerbetin arıtımı işleminde kireç sütü halinde kullanılır. Kireç sütü, kireç taşından elde edilen sönmemiş kirecin (CaO) söndürülmesiyle hazırlanır ve arıtım istasyonunda ham şerbet bu kireç sütüyle [Ca(OH)2] arıtılır. Fakat artımı takip eden filtrasyon aşamasında sisteme katılmış olan tüm kireç kalıntıları pancardan gelen şeker haricindeki diğer katı maddelerle beraber şerbetten tamamen uzaklaştırılarak arıtılmış şerbet elde edilir. Bu şerbet daha ileri işlemlerden de geçirilerek bildiğimiz beyaz kristal şeker üretilir ve şekerin yapısında kireç kalıntıları bulunmaz.


Şeker hastalarının kullandığı şeker pancardan mı üretiliyor ?


Şeker kelimesi halk dilinde bazen tat veren maddelerin genel ismi olarak da kullanılmaktadır. Fakat genelde şeker deyince kimyasal ismi "sakkaroz" olan tatlı beyaz kristal yapıdaki madde kastedilir. Şeker pancarından ve şeker kamışından elde edilen şeker "sakkaroz"dur. Sakkaroz, vücutta parçalanarak yine bir nevi şeker olan glikoz ve fruktoza dönüşür, enerji kaynağı olarak vücut tarafından kullanılır.


Şeker hastalığının kabaca tarifi, kandaki glikoz miktarının normal değerlerin üzerinde seyretmesi olduğu için şeker hastaları sakkarozu veya bu sınıftan olan şekerleri kullanamazlar. Bunun yerine tat verici olan ancak yapısı şeker veya şeker türevleri olmayan kimyasal tatlandırıcılar kullanırlar. Dolayısıyla bu kimyasal tatlandırıcılar şekerler sınıfından olmadığı için pancardan veya şeker kamışından üretilmezler. Ancak bu maddelerin kullanımı tamamen doktor tavsiyesine göre olmalıdır.


Kamış şekeri ile pancar şekeri arasında fark var mıdır?


Şeker kamışından elde edilen şekerle şeker pancarından elde edilen şekerlerin her ikisinin yapısı da "sakkaroz" dur. Kabaca bir fark yoktur. Ancak her iki bitkinin yapısından gelen eser miktarlardaki organik ve anorganik maddelerin kristalizasyona etkileri farklı olabileceğinden kamış şekeri ve pancar şekerinin kristal yapılarında küçük farklılıklar olabilir.


Şeker üretiminde kömür tozu (aktif kömür) kullanılıyor mu ?


Şeker teknolojisinin ilk yıllarında rafineride ağartma özelliğinden dolayı kömür tozu kullanılıyordu. Ancak günümüz modern şeker üretim teknolojisinde bu tür ağartıcı maddelerin kullanılmasına gerek kalmamıştır ve eskiden kullanılan bu sistemler terkedilmiştir.


Farklı fabrikaların ürettiği şekerlerin tatları farklı mıdır
?


Ülkemizde şu anda üretim yapan tüm fabrikalar, ana girdi olarak şeker pancarı kullandığı için ürettikleri şekerlerin de tat oranı açısından farkı yoktur. Ancak bazen küp şeker kullanımında yanılgılar olabiliyor. Çünkü farklı firmalar farklı küp şeker kalıbı kullanabilmekte ve ürettikleri küp şekerler de bu farklı kalıplar nedeniyle farklı ebatlarda ve ağırlıklarda olabilmektedir. Bu farklılık şekerin tat verme oranını da etkileyecektir. Ancak hangi firmanın ürünü olursa olsun her durumda aynı ağırlıktaki (Örneğin 1 kg.) şeker hep aynı tadı verir.


Kaynak
konyaseker


Genel Bilgiler

MollaCami.Com