Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Fotoğraf Makinası Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Fotoğraf Makinası almadan önce nelere dikkat edilmesi gerekiyormuş bu konuda yazılmış bir yazı okumuştum ,makina alacak herkese faydası olur umarım sizinle de paylaşmak istedim


Bir fotoğraf makinesi almadan önce makineyi ne için kullacağınızı belirlemelisiniz. Ara sıra mı fotoğraf çekeceksiniz yoksa fotoğraf çekimi konusunda uzmanlaşmak mı istiyorsunuz? Çektiğiniz fotoğrafları
sadecebilgisayar ekranından mı izleyeceksiniz yoksa baskı almayı düşünüyor musunuz? Öncelikle bu ayrıntılara karar vermelisiniz, aksi taktirede ihtiyaçlarınızı karşılamayan bir fotoğraf makinesini ya da hiç kullanmayacağınız özellekleri olan bir fotoğraf makinesini gereksiz yere satın almış olursunuz.


Sensörler Önemlidir:
Dijital fotoğraf makinelerinde çözünürlüğü belirleyen ve kaliteyi doğrudan etkileyen makine içerisinde bulunan sensördür. Sensörler CCD (Charge-Coupled Device) ve CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) olmak üzere iki çeşittir. Eğer D-SLR fotoğraf makinesi almayacaksanız CCD sensörü tercih etmeniz daha doğru olacaktır.


Mega Pixellere Kanmayın:
Fotoğraf makinesi satın alırken mega pixel olarak yüksek olanı alarak doğru bir seçim yapacağınızı düşünüyorsanız, kesinlikle yanılıyorsunuz.Yüksek mega pixellik bir fotoğraf makinesi size çekici geliyor olabilir ama bu sınıfta bulunan ve doğru düzgün odaklama dahi yapamayan bir fotoğraf makinesi almak yerine, daha düşük mega pixellik ama daha gelişmiş özellikleri olan bir fotoğraf makinesi alabilirsiniz. Yüksek mega pixelli makineleri sadece çok büyük boyutlarda baskı alma ihtiyacı duyuyorsanız ya da bir fotoğrafı bilgisayar ortamında büyütüp crop ile detay almaya yönelik bir çalışma yapacaksanız satın alabilirsiniz.

Ayrıca bazı fotoğraf makinelerinin üzerinde yazan 8MP ya da 6MP gibi ifadeler sizi yanıltmasın. Çünkü bazı makineler 3 ya da 4 megapixellik efektif çözünürlüğe sahip olup daha yüksek çözünürlüklere ulaşabilmek için "interpolasyon" yöntemine başvurmaktadır. Bu yöntem, bilgisayar ekranında gördüğünüz bir fotoğrafa zoom yapmakla hemen hemen aynı işleyiş tarzına sahiptir. Yüksek megapixele ihtiyaç duyan fotoğrafçılar bu tip makineleri asla kullanmazlar. Kısacası; gerçek, yani efektif çözünürlük önemlidir.


Fotoğrafa Müdahele:
Eğer fotoğraf çekimi konusunda meraklıysanız ya da fotoğrafı fotoğraf gibi çekmek istiyorsanız, mutlaka manuel ayarları ile çekilecek olan fotoğrafa müdahale etmenize olanak tanıyan modelleri seçmelisiniz. Sadecetatil ya da anı fotoğrafları çekecekseniz ve fotoğraf çekmeye çok da meraklı değilseniz sadece otomatik ayarları olan bir fotoğraf makinesi de işinizi görebilir.


Zoom:
Hemen hemen her dijital fotoğraf makinesi zoom, yani uzağı yakınlaştırma kabiliyetine sahiptir. Bunu iki yolla yaparlar, optik ve dijital zoom. Bunlardan önemli olanı optik zoom’dur. Optik zoom; makinenin objektifi kullanılarak yapılan bir odaklama işlemidir. Diğital Zoom ise; Fotoğraf makinesinin algıladığı görüntü boyutlarını büyütmesidir. Bu sebeple sadece digital zoom’a sahip olan bir fotoğraf makinesi satın alındığında, zoom konusunda çok da tatmin edici sonuçlara ulaşılamayabilir.


Macro Fotoğraflar:
Eğer çevrenizdeki minik şeylerin detaylarını fotoğraflamak hoşunuza gidiyorsa alacağınız fotoğraf makinesinin macro odak mesafesine mutlaka bakmalısınız. Yüksek macro odak mesafelerine sahip olup da (10-15cm gibi), çok daha gelişmiş bir fotoğraf makinesini almak, macro fotoğrafları çekmeyi seven birisi için tamamen gereksiz bir harcama olacaktır.


Manzara Fotoğrafları:
Ağırlıklı olarak manzara fotoğrafları çekmeyi düşünüyorsanız geniş açılı objektife sahip bir fotoğraf makinesi almak en doğrusu olacaktır. Aynızamanda panoramik fotoğraflar çekebilme özelliği olan makineleri de tercih listenize ekleyebilirsiniz. Ancak panoramik olarak çekilecek fotoğraflar için tripod kullanmanın önemini de unutmamak lazım.


Karanlık Ortam Çekimleri:
Karanlık ortamlarda çekim yapmak için öncelikle flash’a ihtiyaç varıdr. Flash mesafeleri yeterli olan fotoğraf makinelerini ya da ihtiyaç olursa extra flash takılabilen fotoğraf makinelerini tercih etmek daha doğru olacaktır. Ayrıca alacağınız fotoğraf makinesinde, loş ortamlarda odaklamayı kolaylaştıracak oto fokus asistan ışığının (AF Assist Light/Beam) olmasına dikkat edin. Gece manzara fotoğrafları çekmeyi düşünüyorsanız da, düşük perde hızlarına ulaşabilen (Ör: 15sn) ve düşük ISO değerlerine (Ör: ISO 50) sahip olan bir fotoğraf makinesini satın almak, gece fotoğraflarınızda kaliteyi arttıracaktır.


Piller Piller yine Piller
Eğer çok sık fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, özellikle medeniyetten uzunsüre ayrı kalacaksanız, kalem piller ile çalışan modelleri tercih etmenizde yarar vardır. Bir gezi esnasında biten pillerinizi bir bakkaldan satın alabileceğiniz piller ile çok çabuk değiştirip, çekimlerinize devam edebilirsiniz. (Günümüzde şarj edilebilen kalem piller 2400mAh, 2500mAh’lik değerlere ulaşmıştır.) Ayrıca örnek vermek gerekirse; fotoğraf makineniz 2XAA kalem pil ile çalışıyorsa iki adet daha yedek bir set almakta fayda vardır.


Kutu İçeriği:
Fotoğraf makinesini satın alırken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan birisi de kutu içeriğidir. Genellikle kullanım klavuzlarında kutu içeriği hakkında detaylı bilgi verilir. Bunu mutlaka kutu içeriği ile kıyaslamalısınz. Hafıza kartı, bilek ya da boyun askısı, kullanım klavuzu, garanti belgesi, lens kapağı, piller, şarj aleti, USB- bağlantı kablosu, video bağlantı kablosu vb. kutu içeriğinde bulunur. (Bu durum marka/modellere göre değişiklik gösterir.)


Fotoğraf Makinesini Web Cam Olarak Kullanma

Eğer fotoğraf makinenizin webcam olarak kullanabilme özelliği yoksa; Fotoğraf makinesini web cam olarak kullanabilmek için; öncelikle fotoğraf makinenizin bir video çıkışı (Video-Out) olması gerekmektedir. Ayrıca bir televizyon kartı ya da video-in girişi olan ekran kartına da sahip olmanız gerekmektedir. Fotoğraf makinesinden alacağınız çıkışı, televizyon kartı ya da ekran kartının video girişine bağladığınız zaman, msn messenger vb yazılımlar içerisinde de gerekli ayarlamaları yaptığınızda fotoğraf makineniz web cam olarak çalışmaya başlayacaktır. Ancak her fotoğraf makinesi web cam olarakçalışmamaktadır. Ayrıca, fotoğraf makinesinin web cam olarak kullanılmasını önermiyorum. Bunun yerine 10-20 dolar harcayarak alacağınız bir web cam daha iyi olacaktır. Çünkü fotoğraf makinenize yazık...!

öneriler için teşekkürler.

Piller Piller yine Piller
Eğer çok sık fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, özellikle medeniyetten uzunsüre ayrı kalacaksanız, kalem piller ile çalışan modelleri tercih etmenizde yarar vardır. Bir gezi esnasında biten pillerinizi bir bakkaldan satın alabileceğiniz piller ile çok çabuk değiştirip, çekimlerinize devam edebilirsiniz. (Günümüzde şarj edilebilen kalem piller 2400mAh, 2500mAh’lik değerlere ulaşmıştır.) Ayrıca örnek vermek gerekirse; fotoğraf makineniz 2XAA kalem pil ile çalışıyorsa iki adet daha yedek bir set almakta fayda vardır.


Alıntı modunu bulamadım...(daha dorusu nasıl yapacağımı bilmiyorum)
Renk modunu da bulamadım(Yönetici kardeşlerimiz biraz dah sadeleştirilerse çok daha iyi olur.)
Büyük harf küçük harf (siyahlaştırma,ölçü)

Her neyse:Bütün yazılanları okudum yüzde doksanı doğru...
Piller konusun da yazılanlara katılmıyorum,verilen bilgi yanlış.kalem piller çok çabuk bitiyor,üç foto da değiştirmek zorunda kalabilirsiniz makinasına göre değişir.Kesinlikle kalem pilli almayın,Uzun süre şarz eden(şarzı süren)bataryalı makinaları tavsiye ederim.en az 7-8 saat kesintisiz çalışabilirsiniz kolay şarz olur bir tane de yedek aldınızmı tamam işinizi görür...Reklam olmazssa ben Nikon kullanıyorum.mükemmel bir makina tavsiye ederim(reklama giriyorsa yöneticilerimiz silebilir!)

1 aylık nikon kullanmışlığım var ve kendi makinem oyuncak gibi geliyor şu an, ama napalım hamd olsun oda olmayabilirdi :)

Kuzat kardeşim sanırım site ayarlarınızı değiştirmeniz gerekiyor, anlatmaya çalışayım;

Öncelikle "üye kontrol paneli" ne tıklıyorsunuz daha sonra sol tarafta bulunan "ayarlarım" başlığındaki düzenlemelerden "seçenekleri düzenle" yi tıklıyorsunuz. Sayfada bir sürü seçenek belirecek. Siz sayfanın aşağısında bulunan "diğer ayarlar" başlığından "Gelişmiş vB kodlarının kullanımı" yazan yerin karşında bulunan seçeneklerden "Gelismis Arayüz" ü seçiyorsunuz, değişiklikleri kaydet deyip sorunu çözmüş oluyorsunuz.

Umarım yardımı olur :)

Sensör kesinlikle çok önemli.. Gözden kaçan bir nokta olduğunu unutmayın..

Sessör büyüdükçe foto makinanın fiyatı da artmakta.

Örneğin 6000 $ nikon d4 digital foto makinası full frame.. (FX)

DX formatında sensörlü makinaları 1000 TL ve üstünde bulabilirsiniz..

tabi profosyanel makinam olsun dediğiniz an ZOOM kardeşe elvada demeniz gerekiyor :)

Anladığım kadarı ile makinesi olan ve anlayan bazı arkadaşlar var Nikon d3100 almayı düşünüyorum ne dersiniz?


Fotoğraf Makinaları

MollaCami.Com