Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kazf (İftira Etmek) Nedir ve Cezası Var mıdır?

Kazf, lugatta atmaya derler. Şeriatta zina suçunu isnad etmeye derler. İcma-ı ümmet ile günah-ı kebairdendir. Fethu-l’Kadir’de dahi günah-ı kebairden olduğu yazılı olup, lakin mutlak olduğu halde değil, iftira atılanın huzurunda olduğunda büyük günahlardandır. İftira edilenin huzurunda olmadığında Şafii katında küçük günahlardandır.

Bir kimse iffeti, ırzı ve namusu yerinde olan bir erkeğe veya hanıma açıkça zina ile iftira etse, iftira edilenin talebiyle iftira cezası uygulanır. Yüz, baş ve avret mahallinden hariç diğer mahallere ayrı ayrı had (sopa) vurulur.

Zina isnad edilen insanın muhsan (olması demek), yani mükellef, âkil ve bâliğ, hür, Müslüman, zinadan uzak, iffetli, namuslu olmasıdır. Eğer iftira atan derse ki, “babanın oğlu değilsin” demekle nefy ederken gazaplı halde olursa haddolunur. (Gazaplı) olmazsa haddolunmaz.

İşte böylece insanların lisanında “kerâneci, peze…., deyyuz, dürzü, zâni, puşt, veled-i zina” kadına derken “oros..., kahpe, fahişe” demek gibi sözler, gerek kadın kadına ve gerek erkek erkeğe veya (erkek) kadına desin; ya tazir, ya had icab eder. Eğer dünyada had vurulmaz ise ahirette vurulur. Şüphe etme! Hadis-i Şerifte varid olmuştur.

Ey İman Ehli! Şimdi mü’min ve müslümanların hâl-i ahlâkını tefekkür edin! Şer’i şerife tatbik edebilir misiniz?

Ey mü’min karındaşım! Nebi (Aleyhisselam) Müslümanı şöyle tarif buyurmuştur:

اَلْمُسْلِمُ مَنْ سَلِمَ الْمُسْلِمُونَ مِنْ يَدِهِ وَلِسَانِهِ

“Müslüman, elinden ve dilinden müslümanların emin olduğu kimsedir.”


Eliyle, lisanıyla kimseye kötülük ve zulüm etmeyecektir. Hâlbuki sen Müslüman olduğun halde komşuna alışverişte bin türlü eza, zarar ve ziyan ediyorsun. Şer’an; bir mal sattığın vakitte, üç günden sonra alışverişi feshetme hakkın yoktur. Sen bir mü’min kardeşine mal veya tarla satarsın. O para ile işlerini halledersin. O komşun sana güvenir, parasını verir. Tarla benim oldu diye çalışır.

Birkaç sene geçer, tarlanın kıymeti artar. Bunu görünce
“ben sana sattım demedim” deyip hükümeti meşgul ederek, mü’min kardeşini zulme duçar edip, büsbütün zarara ve masrafa uğratıp tarlayı geri alırsın. O adamın parasını alıp, kendisini mahvolma derecesine getirirsin. Zannedersin kâr ettim. Hâlbuki dünya ve ahirette zararda oldun.

Nebi (Aleyhisselam) buyurdu ki:

آيَةُ الْمُنَافِقِ ثَلَاثٌ إِذَا حَدَّثَ كَذَبَ
وَإِذَا وَعَدَ أَخْلَفَ وَإِذَا اؤْتُمِنَ خَانَ

“Münafığın alameti üçtür: Konuştuğu zaman yalan söyler, söz verdiğinde sözünde durmaz, kendisine bir şey emanet edildiğinde hıyanet eder.”


Artık sen tefekkür et, bu ahlak var mı, yok mu? Böyle bir şeyi satıp sonra geri almak, ya dolandırıcılık ya da münafık ahlakıdır. Böyle vaad edip, pazarlık edip sonra döndüğümüz için felah bulmayız. Avrupa tüccarlarına bak! Ahd ve mukavelelerine hiç halel getirmezler. Sözlerinden dönmezler, yalan yoktur. Aralarında bir mukavele ile milyonlar alıp verirler. Komşularına ve hemcinslerine kötülük ve zulüm etmezler. Onun için zengin oluyorlar. Bu ahlak mü’minde olacak!

Zira kitabımız, adalet ve hakkaniyet ile emrediyor. Şeriat, “doğru olun” diye haber veriyor. Bunun sebebi cehalet ve dine dikkat etmeyip, İslâmi vazifenin ne olduğunu öğrenmemek, hemen dünyada bir geçinme olsun da, ahiret ne olursa olsun demektir.

Hâlbuki dünya kimsenin mülkiyeti olmaz.
Sonra soyar, toprağın altına koyar.
Toprağı gözlerine doldurur.
Vücudunu dünyadan kaldırır.
Ne makam kalır, ne mal,
Ne evlad-u iyal, hepsi olur hayal.


Hüdâî (Kaddesallahu Esrarehu) Hazretleri buyurdu ki:

Bu âlem uykudaki hayale benzer,
İçinde insanın ömrü suya benzer.
Sakın şimdi hayallere inanma,
Te’siriyle akarsuya dayanma!


İman ve İslam birdir ki, Hazreti Muhammed (Aleyhisselam)’ın Allah-u Teâlâ Hazretleri tarafından getirdiği şeyleri, kalp ile tasdik, dil ile ikrar etmeye derler. Din ve millet diye, Peygamberimiz Hazretleri’nin Bârî Teâlâ tarafından inanmaya yönelik getirdiği şeylere derler.

[right][Muhibbu-l'Fıkıh-DİNİ MUHAFAZA ETMEDE FIKHIN ÖNEMİ, Ömer IŞIKTEKİN: 55][/right]


Fıkıh - İlmihal

MollaCami.Com