Toplam 10 sonuçtan 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Like Tree4Likes
  • 1 Post By seyyah99
  • 1 Post By Fihi Ma Fih
  • 1 Post By seyyah99
  • 1 Post By Piri Reis

Konu: Hanimlarin yalniz sefere cikmasi

  1. #1
    Moderator Girişken
    Üyelik Tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    643
    Rep Gücü
    13

    Hanimlarin yalniz sefere cikmasi

      
    Yine bu hususda ben hanimlarin yanlarinda mahremi olmadan, hangi vasita ile olursa olsun sefere cikamayacagini okuyorum.
    Fakat icabinda hocahanimlar toplanarak Avrupadan Turkiye'ye ziyarete geliyorlar. Veya kiz talebeleri tekamule Avrupadan giderlerken, cogu yanlarinda mahremi olmadan ucuyorlar.
    Tatil yapmak icin bile hanimlar mahremsiz seyahat ediyorlar.
    Bu durumu tecviz eden bir bigiye sahip olanimiz varmi?

    (Kurs olarak tertip ettigimiz bir geziye, baska tarikata bagli olan talebemiz, bizim inancimiza gore ben mahremim olmadan bu geziye katilamam deyince, verecek cevap bulamadim.)
    Bu husus, yaptigimiz kisisel hatami, yoksa gercekten caizmi?

  2. #2
    Aktif Üye Poyraz
    Üyelik Tarihi
    Mar 2009
    Mesajlar
    1,480
    Rep Gücü
    15

    Ynt: Hanimlarin yalniz sefere cikmasi

    Hanımların mahremleri olmadan tek başına sefere çıkmaları caiz değildir. ama bir kaç arkadaş çıkabilirler. Toplu olarak çıkmak caizdir olarak biliyorum

  3. #3
    Aktif Üye Katılımcı
    Üyelik Tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    408
    Rep Gücü
    13

    Cevap: Hanimlarin yalniz sefere cikmasi

    Hocalarimdan Allah rizasi icin istirham ediyorum.

    Bu kardesimizin sorusuna verilecek cevap bizim icinde cok önem arz ediyor.

  4. #4
    Tarih öğrenmek farzdır... Kasirga Müderris - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    Aug 2008
    Mesajlar
    4,452
    Blog Entries
    4
    Rep Gücü
    31

    Cevap: Hanimlarin yalniz sefere cikmasi

    1 - Soru: Bir kadın, yanında kocası, babası veya oğlu gibi bir kimsesi olmadan hac kafilesiyle beraber hacca gidecek olsa, haccı sayılır mı?

    Cevap: Kadının, yanında kocası veya ebediyen nikah düşmeyecek derecede yakın akrabasından biri bulunmadıkça hacca gitmesi asla doğru bir hareket değildir.
    Bu günahı göze alarak gidecek olsa, haram işlemiş olarak farzı yerine getirmiş olur.

    2 - Ali Efendi Fetvalarından: "Kadının süt oğlu ile hacca gitmesi caiz olur" (H.Ec. 1/24)

    Açıklama: Süt oğul, kendisine süt veren kadının mahremi sayıldığı için, onun ile birlikte hacca gitmesinde herhangi bir mahzur yoktur. Zira süt, emeni mahrem ve evliliği haram kılar.

    3 - Ali Efendi Fetvalarından: "Mekke-i Mükerreme'ye seferi olacak mesafede bulunan bir şehirde oturan kadın, yanında mahremi yok iken hacca gitmesi caiz olmaz" (H.Ec. 1/23)

    Açıklama: Bir kadın, zenginliği sebebiyle, kendisine hac farz olduğu zaman, ancak kocası ile veya nikahı kendisine ebediyen haram olan bir akrabasının beraberinde hacca gidebilir. Hanefi mezhebinee göre; bir kadın, yaşlı veya genç olsun, yanında mahremi yok iken hacca gidemez.

    Kız kardeşinin kocası ile olan haramlık, muvakkat olduğu için, baldız eniştesi ile hacca gidemez. Kadın, ne tek başına ne de birkaç kadın bir araya gelip hac yolculuğu yapamaz.

    4 - Ali Efendi Fetvalarından: "Üzerine hac farz olan bir kadın, ana baba bir, erkek kardeşi ile hacca gitmeye niyet etse, kocası bu yolculuğuna mani olamaz" (H.Ec. 1/247)

    Açıklama: Erkek kardeş, kadının mahremlerinin başında gelir. Bu itibarla bir kadın, biraderiyle hacca gitmek istese bakılır. Yapmak istediği hac, farz olan hac vazifesi ise kocası engel olamaz. Zira o kadına hem hac farz olmuş hem de mahreminin refakati bulunmuştur. Şayet kadın, nafile olarak hac yapmak istiyorsa, yanında biraderi olsa bile, kocası dilerse zevcesinin hacca gitmesine engel olabilir.

    5 - Ali Efendi Fetvalanndan: "Kocası olmayan bir kadının, damadı ile hacca gitmesi caiz olur" (H.Ec. 1/24)

    Açıklama: Damat, müsaheret yolu ile, kayınvalideye mahrem olmaktadır. Bu sebeple bir kadın, damadı ile hac yolculuğuna çıkabilir.

    Mehmed Emre - Ihya Merkezi - www.ihya.org - Çağımız ve Günümüz Meselelerine Fetvalar

    İhmal ihanete eşittir...
    Tarih yazılırken okunmaz, yazıldıktan sonra okunur...

  5. #5
    Aktif Üye Katılımcı
    Üyelik Tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    408
    Rep Gücü
    13

    Cevap: Hanimlarin yalniz sefere cikmasi

    Oncelikle Allah razi olsun.

    Netice olarak hanimlarin topluluk halinde olsalar bile yurtdisindan mahremleri olmaksizin seyahat ve ziyaret amacli turkiyeye gitmeleri dinen yasaktir. Boylemi anlamaliyiz?

  6. #6
    Aktif Üye Aktif
    Üyelik Tarihi
    Sep 2012
    Mesajlar
    296
    Rep Gücü
    7

    Cevap: Hanimlarin yalniz sefere cikmasi

    Alıntı seyyah99 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Oncelikle Allah razi olsun.

    Netice olarak hanimlarin topluluk halinde olsalar bile yurtdisindan mahremleri olmaksizin seyahat ve ziyaret amacli turkiyeye gitmeleri dinen yasaktir. Boylemi anlamaliyiz?
    Hanefi mezhebine göre öyle anlamalısınız. Şafii mezhebinde ise güvenilir kadın topluluğuyla yanlarında mahremleri bile olmasa seferi mesafeye gidebilirler.

  7. #7
    Aktif Üye Katılımcı
    Üyelik Tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    408
    Rep Gücü
    13

    Cevap: Hanimlarin yalniz sefere cikmasi

    Bu durumda hocahanimlar planladiklari gezinin üstüne bir bardak su icebilirler.
    Fihi Ma Fih bunu beğendi.

  8. #8
    Aktif Üye Aktif
    Üyelik Tarihi
    Sep 2012
    Mesajlar
    296
    Rep Gücü
    7

    Cevap: Hanimlarin yalniz sefere cikmasi

    Maalesef öyle olmuyor. Hocahanım dediklerimiz insanlar bile seferilik mevzuuna hiç mi hiç uymuyorlar.
    Müderris bunu beğendi.

  9. #9
    Aktif Üye Katılımcı
    Üyelik Tarihi
    Mar 2008
    Mesajlar
    408
    Rep Gücü
    13

    Cevap: Hanimlarin yalniz sefere cikmasi

    Hocam, ben yakin cevremdeki hocahanimlara yada bu geziyi tertib edenlere bu hanimlarin mahremleri olmaksizin bu ziyareti ve seyahati yapamayacaklarini söylesem dayak yeme ihtimalim olusabilir.
    Yinede deneyecegim.

    isin latifesi bir yana,
    bunlari hocaefendilerin ikaz etmemeleri cok vahim.
    Fihi Ma Fih bunu beğendi.

  10. #10
    1071 ile vurduk mas Girişken Piri Reis - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik Tarihi
    Feb 2008
    Mesajlar
    881
    Blog Entries
    1
    Rep Gücü
    26

    Cevap: Hanimlarin yalniz sefere cikmasi

    Bazı şeyler var ki sormamak daha iyi..

    herkes kendi hatalarının hatasını öder. ama öyle bir devirdeyiz ki, girdap gibi.. o hayatın içinde zaten girdaptasın.. sel gibi akıyorsun.. ve bazı insanları o hayattan çekip farklı bir dünyaya katıyorsun.. istesen de istemesen de eski hayatın yada yaşadığımız hayatın kokusu etkisi üzerinde kalıyor. bunu silip atamazsın.

    - sen bir sistemin içinde eğitim gör.. ilk orta lise hatta üni oku
    - sen bir sisteme zaten adepte olmuş bir çok insanla ahbab ol dostluk yap.. çevren zaten o sistemin parçası olsun
    - sen bir sistemin tvsini dizilerini filmlerini pür dikkat izle
    - sen sana empoze edilen sistemin tüm empozelerini aralıksız al

    sonra da gel bambaşa bir dünya olan ASRI SAADET'i yaşa... yaşayabiliyorsan tabi

    laşka bir sistem içinde yaşarken yüreğinde asrı saadet ağacını yeşertebilmektir gerçek olan... etiketinde ne olduğuna bakmamak lazım.. yüreğinde nasıl yaşadığın önemli..

    zor bir devirdeyiz
    seyyah99 bunu beğendi.
    Aciz bir kul

Konu Bilgisi

Users Browsing this Thread

Şu anda 1 üyemiz bu konuya göz atıyor. (0 kayıtlı üye ve 1 misafir.)

     

Benzer Konular

  1. YALNIZ BİR OPERA
    Konuyu Açan: aktarcı, Forum: Şairlerden şiirler .
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj : 29-06-2009, 11:00
  2. Hanimlarin cihadi
    Konuyu Açan: talib, Forum: Aile ve Çocuk.
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj : 06-04-2009, 02:09

Bu Konuyu Paylaşın !

Bu Konuyu Paylaşın !

Yetkileriniz

  • Konu açma yetkiniz yok.
  • Cevap yazma yetkiniz yok.
  • Eklenti yükleme yetkiniz yok.
  • Mesajınızı değiştirme yetkiniz yok.
  •