Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sahurda ezan okunmaya başlayınca yemeyi ve iç­meyi hemen bırakmamız mı gerekir?

Cevap: Eğer müezzin sadece sabah ezanını okuyorsa, ezan okuduğunda yemeyi ve içmeyi bırakmak gerekir. Ama eğer ezan takvim hesabına göre yaklaşık veya tahmini olarak okunuyorsa, ezan okunurken yemenin ve içmenin bir sakın­cası yoktur. Çünkü Rasûlullah (s.a.v.)'den şöyle dediği sabit olmuştur:

"Bilâl gece ezanını okur. Siz İbn Ümmü Mektum ezan okuyuncaya kadar yiyin ve için."

Hadisi rivayet eden ravi sonunda şöyle dedi:

"İbn Ümmü Mektum ama birisiydi. Kendisine sabah vak­tinin girdiği haber verilince ezanı okurdu." Bu hadisin sahih olduğunda ittifak edilmiştir.

Her müslüman erkek ve kadının yapması gereken en gü­zel şey ezandan önce sahurunu bitirmeye gayret etmesidir. Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

"Seni şüphelendiren şeyleri bırak, şüphelendirmeyen şey­leri yap."

Yine şöyle buyurmuştur:

"Kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini ve ırzını (haysi­yet ve şerefini) korumuş olur."

Eğer müezzinin okuduğu ezan Bilal'in okuduğu gibi saba­hın yaklaştığım bildirmek içinse, yukarıdaki hadiste de geçti­ği gibi sabah ezanına kadar yeme ve içmede hiçbir sakınca yoktur.

teşekkürler medineli kardeşim


teşekkürler medineli kardeşim


teşekkürler medineli kardeşim


Temkin'lere elbette dikkat..

Fakat su anda Turkiyede okunan ezana kadar yenip icilmeye devam edilmiyor degilmi?
Bir soruda ben sorayim. Sahur vakti gectikden bir saat kadar sonra, bile bile yemek yiyip sonra oruca niyetlenen kimsenin gunune gun kazami etmesi gerekiyor, yoksa keffaretmi gerekiyor?
Sahura kalkmaya niyet ettigine gore, bir nevi kalben oruca niyet edilmis. Ama lisanen yemek yedikden sonra niyet ediyor. Yani zaten orucu makbul degil iken.


Fetvalar

MollaCami.Com