Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kur'an-i Kerim'de Sahâbîler

KUR'AN-İ KERİM'DE SAHÂBÎLER HAKKINDA ŞÖYLE BUYURULUR:

"İlk iman eden, en ön safta bulunan muhacirlerle ensar ve onlara iyilikle tabi olanlardan, Allah razı oldu. Onlar da Allah'tan razı oldular. Allah onlar için ebedî kalacakları, altında ırmaklar akan cennetler hazırlamıştır. İşte büyük kurtuluş budur." (Tevbe,100)

Allah'ın sahabeleri övmesi, sonradan gelen ümmetin onlara tabı olmasını, “övülmek için onlara uyun, onlar gibi olun” manasını zımnen ifade eder.

Sahabelerden sonra gelen Tabiîn cemaatinden da iyilikle sahabelere uyanların; Allah-ü Tealâ'nın övgüsüne dahil olduğunu görüyoruz. Peygamberimiz s.a.v. bir hadisinde bunu şöyle açıklar: "Ümmetimin en hayırlı dönemi, benim içinde yaşadığım dönemdir. Sonra da onların peşinden gelenlerin dönemidir." (Buhâri, Fedâilu's-Sahâbe,1)

Sahâbilerin Allah ve Rasûlü tarafından övülmesi, sonrakilerin de onların yoluna iyilikle uymak kaydıyla bu övgüye dahil olması hadis-i şeriflerinde uyulması tavsiye edilen "cemaât"ın, sahâbîler ve tabiin cemaâtı olduğunu gösteriyor.

"Size ashabımı (onlara tâbı olmayı) tavsiye ederim, sonra onların peşinden gelenleri, sonra da onların peşinden gelenleri. Daha sonra yalan yaygınlaşacaktır."

Başka bir hadis-i şerifte Peygamberimiz s.a.v. şöyle buyurmaktadır: "Allah'ın rahmet eli cemaât ile beraberdir." (Tirmizî, Fiten, 7)

Peygamberimiz s.a.v.'in cemaati tavsiye etmesi ve Firka-i Nâciye’nin (azabtan kurtulacak kesimin) cemaât olduğunu söylemesi, cemaatin kimlerden ibaret olduğunun belirlenmesini gerektirmektedir.

Peygamberimiz s.a.v. "Ümmetim yetmiş üç fırkaya ayrılacak, bunlardan bir topluluk hariç hepsi cehennemliktir" buyurmuştur. O topluluğun kimler olduğu sorulunca "Benim ve ashabımın yolunda olanlar." diye cevaplamıştır. Bir rivâyette de "cemaât" denilmiştir.


Ehl-i Sünnet Akaidi

MollaCami.Com