Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Öğretmenlerin şiddet bilinci yok

MEB'in yaptığı araştırmaya göre, ''Okulların çoğunluğunun yaşanacak bir şiddet olayı karşısında nasıl müdahale edeceklerine dair bir planları yok!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı (EARGED), öğretmenlerin şiddet konusundaki görüşlerini ortaya koyarak şiddetin okullarda ve toplumda önlenebilmesi amacıyla çözüm önerileri geliştirmek için ''Öğretmenlerin Şiddet Konusundaki Bilgileri, Gözlemleri, Değerlendirmeleri ve Çözüm Önerileri'' araştırması yaptı.

Araştırma kapsamında Sakarya, Antalya, İzmir, Kayseri, Trabzon, Erzurum ve Malatya olmak üzere her bölgeden toplam 7 ilde yapılan anket, endüstri meslek lisesi, kız meslek lisesi, ticaret meslek lisesi, imam hatip lisesi ve genel liselerden toplam 1040 öğretmene uygulandı, anketi 840 öğretmen cevapladı.

Öğretmenlere okulda şiddete yönelik önlemlerin, görüşlerin, çözüm yollarının sorulduğu anket sonucuna göre, öğretmenlerin yüzde 86'sı okulda şiddete karşı alınan önlemler kapsamında ''ziyaretçiler için kayıt defteri tuttuklarını'' belirtti. Öğretmenlerin yüzde 82'si ''belirli aralıklarla öğrencilerin üstlerinin arandığını'', yüzde 36.6'sı ise ''okulda özel güvenlik personelinin çalıştırıldığını'' ifade etti.

Ankette, öğretmenlere ''Okullarda personel tarafından öğrencilere karşı şiddet unsuru taşıyan davranışlara rastlıyor musunuz?'' sorusu yöneltildi. Öğretmenlerin büyük çoğunluğu personelin öğrencilere şiddet uygulamadığını öne sürdü.

Öğretmenlerin yüzde 90'ı okulda şiddet olayı gerçekleştiğinde olaya karışan öğrencileri rehberlik servisine yönlendirdiklerini belirtirken, sağlık kurumuna sevk ettiklerini belirtenlerin oranı ise yüzde 16.4'te kaldı.

-''OKUL DIŞINDA ÖNLEM ALINMALI''-

Ankette, öğretmenlerin ''öğrencilerinin okul dışında şiddet olaylarına karıştığı duyumu alıp almadıkları'' da araştırıldı.

Buna göre, endüstri meslek lisesi öğretmenlerinin yüzde 74.7'si, ticaret meslek lisesi öğretmenlerinin yüzde 65.4'ü, genel lise öğretmenlerinin yüzde 65.5'i böyle bir duyum aldıklarını, kız meslek lisesi öğretmenlerinin yüzde 63.2'si, imam hatip lisesi öğretmenlerinin yüzde 79.9'u ise hiçbir duyum almadıklarını söylediler. Ankette bu sonuçlar, ''İmam hatip lisesi ve kız meslek lisesi öğrencilerinin okul dışında şiddet olaylarına karışma oranları diğer liselere göre daha düşüktür. Şiddetin önlenebilmesi için okul dışında önlemlerin alınması gerektiği görülmektedir'' şeklinde değerlendirildi.

-''OKULLARIN MÜDAHALE PLANI YOK''-

Ankette, ''şiddete karşı potansiyeli olan öğrencileri tespit etmeye yönelik olarak çalışma yapılmasına ilişkin öğretmen görüşlerine'' de yer verildi.

Tüm okul türlerinde görev yapan öğretmenlerin ''çoğunluğu'' şiddete karışma potansiyeli olan öğrencilerin tespit edilmesine yönelik bir çalışma yapmadıklarını dile getirdi.

Ticaret meslek lisesi öğretmenlerinin yüzde 54.3'ü, imam hatip lisesi öğretmenlerinin yüzde 56.5'i okulda şiddet olayı yaşandığında bir müdahale planlarının olduğunu ifade ederken, diğer okullardaki öğretmenlerin yarıdan biraz fazlasının bir müdahale planlarının olmadığı görüldü. Bu da ''okulların çoğunluğunun yaşanacak bir şiddet olayı karşısında nasıl müdahale edeceklerine dair bir planlarının olmadığının anlaşıldığını'' ortaya çıkardı.

Öğretmenlerin yüzde 58.3'ü öğrencilerinin şiddet olaylarından rahatsız olduklarını belirtirken, öğretmenlerin yüzde 38.9'u ise öğrencilerinin şiddet olaylarından rahatsız olmadıklarını söyledi. Öğretmenlerin yüzde 50.7'si öğrencilerinin ''ev ile okul arasındaki'' şiddet olaylarından rahatsız olduklarını belirtti.

-''KALABALIK OKULLARDA ŞİDDET OLAYLARI OLDUKÇA YAYGIN''-

Kalabalık okullarda şiddetin artması durumuna ilişkin öğretmenlere görüşlerinin sorulduğu ankette, endüstri meslek lisesi öğretmenlerinin yüzde 50.7'si, kız meslek lisesi öğretmenlerinin yüzde 53'ü, ticaret meslek lisesi öğretmenlerinin yüzde 44'ü, imam hatip lisesi öğretmenlerinin yüzde 45.5'i, genel lise öğretmenlerinin yüzde 47.8'i kalabalık okullarda şiddetin ''oldukça'' yaygınlaştığını ifade etti.

Okullardaki öğrenci sayısının kalabalık olmasının şiddet olaylarının daha fazla yaşanmasında önemli bir etken olduğu tespitine yer verildi.

Medyanın şiddet olaylarını kamuoyuna ne derecede doğru yansıttığına ilişkin ise öğretmenlerin yüzde 45.6'sı medyanın şiddet olaylarını oldukça abarttığını öne sürdü.

Anket, öğretmenlerin çoğunluğunun öğrencilerin şiddeti çözüm yolu olarak gördüğü düşüncesinde birleştiğini ortaya koydu. Öğretmenlerin, yüzde 80'inin şiddetin önlenebileceği görüşünü taşıdıklarını dile getirdi.

-''ÖĞRETMENLER ŞİDDET KONUSUNDA HİZMET İÇİ EĞİTİM İSTİYOR''-

Anketin değerlendirilmesinde, öğretmenlere göre, okullarda kültürel ve sosyal faaliyetlerin yeterli olmadığının anlaşıldığı belirtilerek, okullardaki şiddetin önlenmesinde son derece önemli olan bu tür faaliyetlerin artırılması için düzenlemelerin yapılmasının gerekli olduğu kaydedildi.

Öğretmenlerin çoğunluğu şiddet konusunda hizmet içi eğitime ihtiyaçları olduğunu, öğrencilere ''çatışma yönetimi kursu'' ve ''stresle başa çıkma eğitimi''nin verilmesi gerektiğini belirtti.

Öğretmenlerin yüzde 72.9'u da okulda verilen cezaların şiddet içermediğini, yüzde 75'i okulun emniyet açısından güvenli olduğunu, yüzde 70'i şiddete neden olacak bir olgu belirdiğinde hemen müdahale ettiğini ifade etti.



(aa)


Egitim Haberleri

MollaCami.Com