Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Doğru soru sormayı öğrenmek için

Hedefine ulaşan ve amacınızı gerçekleştirmenizi sağlayan doğru soru nasıl seçilir? Tabi ki bu sorunun en doğru yanıtın verecçek kişi bir soru ustası olabilir. Mesela Nuriye Akman:

Röportaj ustası Nuriye Akman, Çengel
Sanat’ta düzenlediği atölye çalışmasında talep eden herkese birikimlerini açıklıyor.

Böyle bir atölye çalışmasının kimlere yararı olabilir derseniz kapsam hayli geniş, "Kariyer planlarını daha şimdiden yapmaya başlayan, seçtikleri mesleğin en iyisi olmaya azmetmiş öğrenciler, personeline laf anlatmaya çalışan patronlar, patronlarının dilini çözemeye uğraşan çalışanlar, iş görüşmelerinden olumlu sonuç bekleyenler, komşulukta, alış verişte kendilerini ifade etme sıkıntısı yaşayan ev kadınları, eşleriyle anlaşamayan karı-kocalar, sevgililerinin derdini anlayamayanlar, üniversite diploması ile yetinmek istemeyen söyleşi meraklıları... "

Usta gazeteci Nuriye Akman, “İyi iletişimin temeli soru sormaktır. Doğru cevaplar, ancak doğru sorularla alınabilir. Soru sadece bir şey öğrenmenin değil, hayatın akışını değiştirmenin de aracıdır. Sormak başlı başına bir uzmanlık alanıdır. Ama soruya ihtiyacı olan sadece gazeteciler, hukukçular ve öğretmenler değildir. Mesleği, yaşı, öğrenim düzeyi ne olursa olsun, herkes gündelik yaşamında farkında olmadan karşısındaki ile röportaj yapar, yargılar, öğretir, kazanır ya da kaybeder. Konuşmanın kalitesini “sorularının” belirlediğini fark etmez çoğu kez. İletişimi başarılı ya da başarısız kılan, bazen sorudaki kelimelerin sırasıdır, bazen vurguyu yüklediği sözcük, bazen ses tonu, bazen de yanlış zamanda yöneltilmiş olmasıdır.” diyor.

Milliyet, Hürriyet ve Sabah’tauzun yıllar çalışan Nuriye Akman. ses getiren söyleşilerini halen Zaman Gazetesi’nde sürdürüyor. Yazar, 2004’te Bahçeşehir Üniversitesi- İletişim Fakültesi’nde “Röportaj Teknikleri” dersi verdi. Söyleşilerinin bir bölümünü kitaplaştırdı, ayrıca iki roman yazdı. Nuriye Akman'ın çeyrek asırdır siyaset, magazin, kültür ve sanat, spor ve iş dünyasının ünlülerine sorduğu sorulardan çıkan cevaplar gündem yaratıyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (T.G.C) röportaj dalı başarı ödülü (1998) olan Akman’ göre, öğrenim hayatında, sosyal hayatta ve iş hayatında verim alabilmek için ilk önce, soru sormayı öğrenmek gerekiyor!

Nuriye Akman'ın Atölyesinde gerçekleşen çalışmalardan bazıları:

Söyleşi analizleri,
Röportaj teknikleri ve uygulamaları,
Haber araştırma ve okuma,
Film okuma,
Fotograf okuma,
Sunum teknikleri,
Kitap incelemeleri,
Eleştiri ve iltifat
İfade biçimleri

Nuriye Akman ile soracağınız sorulardan bazıları:
* Bir insanın nabzını nasıl tutarsınız? Onu konuşturabilmek için neleri bilmelisiniz?
* Karşınızdakinin kilitli dilini nasıl çözeceksiniz, acı dili nasıl tatlı dile döndüreceksiniz?
* Soru sormak bir serüvendir. Bu serüvene çıkarken yanınıza neler almalısınız?
* Soru sormak bir satranç maçıdır. Nasıl Şah&Mat diyebilirsiniz?
* Soru sormak bir sınavdır. Sınavda öncesi nasıl hazırlanmalısınız?
* Soru sormak diş doktorluğuna benzer. Nasıl ağrısız diş çekersiniz?
* Soru sormak inci avıdır. En iri inciyi en derinde soluğunuz tükenmeden nasıl bulur, nasıl çıkarırsınız?
* Yaptığınız bir konuşmayı nasıl yazı diline dökersiniz?
* Kaç çeşit soru vardır?
* Soru sorarken hangi kelimeleri hangi sırayla kullanmalısınız?
* Sorunuza en iyi cevabı alabilmek için ne zaman sormalısınız?
* Size yöneltilen sorulara nasıl cevap vermelisiniz?

haber7


Egitim Haberleri

MollaCami.Com