Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


KALP KALBE KARŞIDIR

KALP KALBE KARŞIDIR

Kalp kalbe karşıdır sözü, insanların tecrübelerinden kaynaklanan anonim bir muhtevaya sahiptir. Araplar da Minel kalbi ilel kalbi sebîla=Kalpten kalbe yol vardır derler. Kanaatimizce, bu söz genel bir kural olarak doğrudur, fakat her zaman geçerli olmayabilir.

Örneğin, kalbimizi kendisine açtığımız, sevgi ve sempatiyle baktığımız kimseden de-genellikle- aynı karşılığı görürüz. Tersine, kalbimizi kendisine kapalı tuttuğumuz, hoş görmediğimiz kimseden de aynı karşılığı görürüz.

Fakat bazen çok şiddetli aşka tutulanlar, karşı taraftan aynı karşılığı görmeyebilirler. Bunun bir hikmeti de kalbin yaratılış sırrında saklıdır: Kalbin en derin köşesi (süveyda-i kalp) en şiddetli sevgi potansiyelini taşımaktadır. Bu sevginin karşılığı, ancak cemal ve kemali sonsuz olan yüce ALLAH'tır. Bunu yanlışlıkla bir yaratık için kullandığımızda, karşıdaki kalp bunun yanlışlığını hisseder ve ters tepki gösterir. Aşıkların genellikle karşılık görmemekten şikâyette bulundukları olumsuz tavrın bir hikmeti budur.

İslamda hüsn-ü zannın esas alınmasının bir hikmeti de toplumda sevgi zemini oluşturmaktır. Hüsn-ü zanla bakan karşıdaki insana güzel gözle bakar, iyi insan olarak düşündüğü için onu sempatik bulur ve karşıdan da genellikle aynı karşılığı görür. Böylece cemiyette karşılıklı saygı ve sevgi hâkim olur, insanlar hayattan lezzet alır.

Dağlara versem, yanar yıkılır, rüzgara versem heryeri yıkar savurur, böyle sevda ne bilinir ne duyulur, yok mu çaresi?
Tek Yaradan aşkıyle avunur, çaresi olmayan çareden meded umulur.
Ey çaresizlerin çaresi boş bırakma ellerimi senden başka kimden umulur?
Garipler odur, Hakka elpençe divan kurulur
Teşekkürler, bakalım hiç düşünmedim kalp kalbe karşı mı? sanmam!

Kalp kalbe çok yakın tanıdığın kişilerde karşılıklı oluyor. Yeni tanıştıklarında bu mümkün değil... :-\


Edebiyat

MollaCami.Com