Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


OsmanlI camiini neredeyse yıkıyorlardı





Makedonya’nın Struga şehrinde, Osmanlı yönetimi döneminden kalan 4 asırlık Mustafa Çelebi Camii’nin yıkımını başlatan Sturga Müftüsü Ferat Polisi, tepkiler üzerine görevden alınırken yıkım işlemi de durduruldu.

Şehir meydanında bulunan ve tarihî eserler kapsamında koruma altında bulunan Mustafa Çelebi Camii’nin yıkılıp yerine farklı bir mimariyle yeni bir cami inşa edilmesini isteyen Struga Müftüsü Ferat Polisi görevinden alınırken, caminin yıkım işlemi de durduruldu.

Caminin yakım işlemlerine başlanmasından sonra Makedon basınından ve toplumun pek çok kesiminden tepki alan Polisi’ye, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer de sert tepki göstermişti. Sökmensüer, Makedonya İslâm Birliği’nin cami yıkımına gösterilen tepkileri görmezlikten gelmesini eleştirmiş ve Osmanlı döneminde kalan 4 asırlık caminin yıkımının derhal durdurulması çağrısında bulunmuştu.


TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİNE TEŞEKKÜR

Makedonya’da günlük Dnevnik gazetesinin yazarlarından Branko Gorcevski yazısında, Osmanlı camilerinin tarihî değerine vurgu yaparak, “Makedonya İslâm Birliği, Osmanlı yönetimi döneminden kalan değerli dini eserlerin bir varisi olarak, bu değerleri nasıl koruması gerektiğini mantığını kullanarak düşünmelidir” dedi.

Bu tarihî yapıların toplum için çok değerli olduğuna işaret eden Gorcevski, Mustafa Çelebi Camii’ni yıkımdan kurtaran kişi olarak nitelediği Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Sökmensüer’e de teşekkür etti.

Makedonya Bilim ve Sanatlar Akademisi’nde (MANU) görevli Türk asıllı bilim adamı Dr. Numan Aruçi de, Makedonya İslâm Birliği ile Makedon akademisyenlere çağrıda bulunarak, Türkiye ile ilişkilere verdikleri öneme paralel olarak Osmanlı dönemi eserlerine sahip çıkmalarını istedi.

Yeni Asya


Dünyadan Haberler

MollaCami.Com