Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Türkiye-Kırgızistan tarım işbirliği protokolü

Türkiye-Kırgızistan Tarım Bakanlıkları arasında işbirliği protokolü imzalandı
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te çalışma ziyaretinde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev tarafından kabul edildi.


Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda bir adaya gelen Cumhurbaşkanı Atambayev ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker'in iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra siyasi ve tarım alanındaki işbirliği konularını ele aldığı öğrenildi.


Bakan Eker, Hayat Oteli'nde Kırgız ve Türk iş adamları arasında yapılan görüşmelerin ardından Tarım ve Sulama Bakanı Askarbek Janıbekov ile iki bakanlık arasında işbirliğini öngören protokole imza attı.


Eker, yaptığı konuşmada, iki gün boyunca yapılan görüşmelerin ardından bir protokole imza atıldığını belirterek, "Türkiye ile Kırgızistan Tarım Bakanlıkları arasında Kırgızistan'da tarım alanında eğitim ihtiyacının giderilmesi için çalışmaların yapılması, Kırgızistan'daki tarım arazilerinin verimlilik tespitinin yapılması için bilgilerin paylaşılması ve iki bakanlık arasında tarım ve hayvancılık alanında işbirliği konularını tespit ederek hükümete bildirecek tarım komitelerin kurulması konusunda anlaştıklarını" söyledi.


İşbirliğinin kağıt üzerinde kalmaması için, iki tarafın da siyasi irade ortaya koyması gerektiğini vurgulayan Eker, gelecek dönemde İstanbul'da Türkiye Kırgızistan Tarım İş Forumu'nun düzenlemesi konusunda da hemfikir olduklarını kaydetti.


Eker, kendisine eşlik eden devlet, kamu ve özel sektör temsilcilerinin Kırgızistan'da ilgililerle çok verimli çalışmalarda bulunduğunu, bazı iş adamlarının Kırgızistan'a yatırım yapmak için girişimde bulanacağını ifade etti.


İki ülkenin çıkarları doğrultusunda kazan-kazan formülüyle hareket ettiklerini belirten Eker, Kırgızistan tarafından kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür etti.


Kırgız Bakan Janıbekov da imzalanan protokolün iki ülke için hayırlı olmasını diledi. Türk iş adamlarının Kırgızistan ekonomisine katkı yapmasını istediklerini vurgulayan Janıbekov, ülkedeki tarım potansiyelinin çok büyük olduğunu ve yatırıma ihtiyaç duyulduğunu söyledi.


Janıbekov, Eker'e, deri üstünde at resiminin yer aldığı tablo ve sepet dolu meyve, çerez ile içecek hediye ederken, Eker de Türk çini vazosunu takdim etti.


Eker ve beraberindeki heyet, Bişkek Büyükelçiliği'nde onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak ve Pazartesi günü Bişkek'ten ayrılacak.

Zaman


Dünyadan Haberler

MollaCami.Com