Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Başında kına olan kişinin bu şekilde abdest almasının bir sakıncası olur mu?

Başında kına olan kişinin bu şekilde abdest almasının bir sakıncası olur mu?

Bu konudaki fıkhî prensip şudur: Herhangi bir organa suyun ulaşmasına engel olan bir şey varsa, bu abdestin sıhhatine de engeldir. Bu cümleden olarak, abdet organlarından birinde mum, yağ(iç yağı vb), gözde biriken çapak, yer kaplayan ve kütlesi olan çini mürekekbi, kadınların tırnaklarında ve gözlerinde kullandığı oje, cila, far gibi şeyler abdestin sıhhatine engeldir. Zeytin yağı gibi suyun deriye geçmesine engel olmayanların bulunması ebdestin sıhhatine zarar vermez.(bk. el-Fıkhu’l-İslamî, 1/339).

Saç ve deride bulunan kına renkleri de abdest ve gusle engel olmaz.

Islak kına varsa, bu konuda iki sakınca söz konusudur:

Birincisi: Başı mesh etmek için de abdest için geçerli olan temiz suyun olması gerekir. Suyun rengi değiştiği takdirde temizleyici olma vasfı kaybolur ve mesh için de geçerli olmaz.

İkincisi: Henüz ıslak olan kına saçta bir katman oluşturmakta ve suyun saça ulaşmasına engel olmaktadır. Bu da abdestin sıhhatine manidir. Bu durumda mesh yerinin kınasını yıkadıktan sonra abdest alınmalıdır. Şayet bu çok zor oluyorsa, Şafii mezhebini takliden bir kaç kılı yıkayıp, temizledikten sonra onları meshetmek uygun olur.

Prensip olarak kurumuş olan kına renkleri herhangi bir katman oluşturmadığından suyun ilgili organın derisine veya saçına ulaşmaya engel değildir. Nitekim, yapılan rivayete göre Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur: “Beyaz kılların, saçların değiştirilmesinin en güzel yolu kına ve çivit otunu yakmaktır(Ebu Davud, Tereccül, 18; Tirmizî, Libas, 30).

Hadiste ‘el-Ketem’ olarak geçen çivit otu, -daha çok Afrika’da yetişen ve kınaya karıştırılan- boyalı bir ottur. Bu ve benzeri hadislerden de kınanın renginin gusül ve abdeste engel olmadığını anlamak mümkündür.

Sorun ki! Cevap Bulasnz... - Makaleler: Banda kna olan kiinin bu ekilde abdest almasnn bir sakncas olur mu?


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com